https://imgix.femina.dk/media/6f95940ad60448718672c48be56f608e.jpg
Rejser

Solferier med snorkel

26. maj 2009
af Sus Falch
Fotos: Star Tour, MyTravel, D. Bergmark, Lincoln Fowler, Tourism Australia, Nyhavn Rejser, Thorleif Svensson og Ove Nilsson
Selv om du bare tyr til maske og snorkel, er der overraskende mange steder, hvor sol-, charter- og kulturferier kan kombineres med store oplevelser under vandet.

Thailand under vandet

Nogle af de bedste og dermed også mest populære dykkerdestinationer i charterrejsearrangørernes programmer er Egypten og Thailand.
Koh Lanta, Phuket, Khao Lak, Krabi og Koh Tao er værd at overveje, når der skal være gode dyk og god snorkling.
Koh Tao, som er berusende smuk og ligger lidt nord for Koh Samui i Thailand bugten, høster mange søstjerner for sine flotte koralrev. Desuden er vandet relativt lavt og varmt og sigtbarheden høj. Dykkercentrene ligger tæt, og mange kommer til skildpaddeøen, som den kaldes p.g.a. sin form, udelukkende for at dykke. Al dykning foregår med både, som snorklerne også kan tage med på. Her som mange andre steder i Thailand, kan du snuppe en taxabåd til andre øer.

FERIETIPS

Snorkle-bog
»Snorkling for alle«, ISBN 87988976116 fra forlaget BIOS til 98 kr. er en god bog om snorkleteknikker, udstyr, inspiration til ferien m.m.

Drikkepenge
I flere lande - bl.a. Egypten - gives der drikkepenge til besætningen.

Genopfriskning
Bl.a. Rødehavet kræver genopfriskningstimer af forskelligt omfang, hvis du ikke har dykket i 6-12 mdr. eller mere. Genopfriskningskurser kan med fordel bestilles hjemmefra, så instruktøren er til rådighed.

Fototips
Der findes flere og flere kompakte digitalkameraer, som kan bruges under vand, eller kommes i en vandtæt kasse. Vandtæt blitz fås også til større semiprofessionelle kameraer.

Gode bøger
For år tilbage udgav Politikens Forlag to bøger om dykkerstederne i hhv. Thailand og ved Rødehavet. De er rigtig gode rejsekammerater, også for snorklere, så prøv at finde dem på biblioteket, for de er udsolgt.

Dykkercertifikat
Vil du gerne springe ud i at tage et dykkercertifikat i trygge rammer, kan du overveje at tage det på din charterrejse, hvor undervisningen begynder på hotellet, hvor du bor.

Rabatter
I øjeblikket er der hos mange specialrejsearrangører gode rabatter at få til skønne rejsemål med gode snorklemuligheder. Se bl.a. www.nyhavn.dk

Egypten

Hurgharda og Sharm El Sheik ved Rødehavet er Egyptiske destinationer, som mange dykkere vender tilbage til med god grund, og så er det bare at følge i deres kølvand med snorklen.
Enten kan du tage med dykkerbådene ud, der ofte er gode til at lægge sig til tæt ved et rev, hvor snorklerne kan få sig en stor oplevelse, men dykkerne søger længere ned.
Er du samtidig interesseret i kulturoplevelser, er Egypten jo et af de bedste steder i verden at holde ferie.

Malaysia og Borneo

Malaysia og den malaysiske del af Borneo er blevet et mere og mere populært rejsemål hos danskerne de senere år.
Her er også rigtig mange forskellige oplevelser at få på en ferie, hvis man rundrejser lidt. Så kan man nemlig shoppe stort i hovedstaden Kuala Lumpur, se de udrydningstruede orangutanger på Borneo og nyde badeferie, dykning eller snorkling fra Mabul Island, hvor bl.a. Borneo Divers sejler ud til tre af Malaysias bedste dykkersteder ved øerne Kapalai, Mabul og Sipadan.
Legendariske Jacques Cousteau henledte i sin tid verdens opmærksomhed på Sipadan, da han udnævnte området til et af verdens ti bedste dykkersteder.

Venezuela og Curaçao

Vil du hellere se en anden del af verden, så ligger en skøn og ikke overrendt mulighed tæt på Venezuelas kyst.
Det er de Hollandske Antiller, hvoraf den største, Curaçao, er et herligt sted at holde ferie, hvis man også vil ud med snorklen. På den sydvestlige del af Curaçao, som findes på programmet hos bl.a. Mytravel og Rejsefeber, er der både bugter med koralrev og tropiske fisk, små skønne strande og ikke langt hjem til hotellet.
Det dejlige varme vand og den farvestrålende verden, der åbenbares, når man tager dykkermasken på, er nogle af Curaçaos største trækplastre.

Klassikeren

Og så er der selvfølgelig klassikeren, Great Barrier Reef, der strækker sig 2000 km langs Australiens Queenslands-kyst med koralrev i vandfladehøjde. MyPlanet og FDMtravel har stort Australiensprogram.

Krydstogt

Krydstogt er en behagelig rejseform, som fanger flere og flere danskeres hjerter. Vælger du Caribien, er det også en glimrende ferieform, hvis du holder af at snorkle.
Skibene har nemlig tenderbåde, der sejler gæsterne ind til skønne steder med god snorkling - og nogle gange følger forplejningen med i form af borde med mad og drikke, der stilles op på stranden. Mange gange er det også muligt at snorkle fra en badeplatform lige fra skibet.
Jysk Rejsebureau har eget skib, Hans Christian Andersen, som tidligere har været skoleskib for danske navigatører, men nu sejler omkring nogle af Filippinernes bedste dykker- og snorkle-steder med bare 36 passagerer.
Stilen og stemningen er afslappet, og det samme er priserne, som ligger på 4.000-5.000 kr. pr. person for 7 dage afhængig af tidspunkt og tur. Hertil skal så lægges flybilletten.
Mange vælger at rejse fra december til februar, men faktisk er vandet mest stille i den varme periode fra marts til maj.
På togtet er der fokus på ferie i vandet, for der er dykkerinstruktører og udstyr om bord. Men også snorklere kan få en himmelsk ferie på dette togt, der kommer omkring flere af Filippinernes bedste dykkersteder heriblandt Apo Reef National Park.

KVINDETIPS

Husk at pakke
Vandfast solcreme, solbeskyttende tøj til brug i vandet, f.eks. poloshirt el. swimshirts fra www.solbeskyttelse.dk evt. badesko, gode bøger, badehåndklæde, badetøj, rygsæk, kamera.

Dyk med snorkel
Det kan godt lade sig gøre at dykke med snorkel, hvis du ser noget spændende længere nede. Du skal blot lære at blæse vandet ud med et ordentligt stød, når du er oppe igen.

Tryghed
Hvis du ikke er helt tryg ved vandet, så lej en tørdragt, der giver opdrift og brug svømmevest, som nemt kan medbringes hjemmefra. De er dog også påbudt at bruge under sejlads med små dykkerbåde.

Værd at købe
Laminerede oversigtskort med fisk, koraller o.lign, som findes på det sted, hvor du snorkler. Købes, hvor du holder ferie.

Undervandshotel
Er du vild med at være under vandet, kan du overveje også at bo der en dag eller to. Det er muligt for godt 2000 kr. pr. nat på Jules Undersea Lodge i Key Largo, Florida, www.jul.com, hvor du også kan tage dykkercertifikat.

Velvære
I Thailand og andre steder i Østen er det yderst billigt at få massage og velværebehandlinger.

Vidste du?
At det også er muligt at få en snorkleoplevelse med hjem fra Florida ud for bl.a. Key West?

Hav-safari

I Thailand, såvel som mange andre steder, er det også muligt at slippe den faste grund under fødderne og tage på en Sea Safari, altså et mini-krydstogt, i nogle dage. En rigtig fin løsning, hvis der f.eks. ikke er så meget at opleve lige ved kysten, hvor du ellers bor.
Rejser du med en eller flere som dykker og tager ud med dykkerbådene, er det de fleste steder muligt for snorklere at komme med mod at betale et mindre beløb. Hvis du vil være sikker på en plads, så bestil den i forvejen, da der ofte er begrænset antal.

Læs også