smuttur til Malmø
Rejser

Smuttur: 24 timer i Malmø

26. august 2019
af Dorte Mosbæk
Foto: Dorte Mosbæk, Shutterstock, PR
Selv om det bare er en smuttur, får du alligevel følelsen af at være væk og i et andet land. Malmø er fyldt med både natur og god shopping og er tilmed kåret som en ægte grøn by, som du kan indtage på en af byens mange bycykler.

OPLEV MALMØ PÅ 24 TIMER

BO

Hotel Duxiana er et lille, intimt boutiquehotel med få værelser, alle indrettet med Dux-senge, -puder og -dyner. Den lækre morgenmadsbuffet med bl.a. vafler, hjemmesyltede tyttebær og diverse delikatesser kan indtages i loungeområdets sofaer og lænestole. Ligger yderst centralt kun få minutters gang fra centralstationen. Dobbeltværelse fra ca. 1.200 kr. inkl. morgenmad. hotelduxiana.com

https://imgix.femina.dk/24-timer-i-malmoe-1-hotel-duxiana.jpg

Boutiquehotellet Duxiana har kun ganske få værelser.

Elite Hotel Savoy (Norre Vallgatan 62) oser af charme, allerede når du træder ind i lobbyen med art deco-loft. Hotellets 115 værelser er alle forskellige; fordi bygningen er så gammel, har man indrettet sig efter den og ikke omvendt. Dobbeltværelse fra cirka 600 kr. inkl. morgenmad. Elite.se

SPIS

Canteen: Når du nu alligevel er på cyklen for at udforske byen, så læg turen forbi Canteen i det ny-kreative område på havnen. Den tiltrækker lange køer ved frokosttid med sit yderst enkle koncept: Dagens ret som er enten fisk, kød eller vegetar til en god pris. Det er selfservice og hurtig servering, friskbagt surbrød og 1 mulig dessert. Vi fik den lækreste fortolkning af sushi – en varm ret med klistrede ris, frisk laks, bønnespirer og en slags chilimayo. OBS: KUN åben på hverdage mellem 12 og 14. saltimporten.com

Coffee Factory: Svenskerne elsker at fika (hygge med kaffe) – og logisk deraf er der masser af små cafeer og kaffebarer i Malmø. Vi nærmeste dumpede lige ned i Coffee Factorys superdejlige udendørslounge-arrangement (Hamngatan 4), hvor der samtidig var lidt at kigge på. Indenfor var der masser af stemning og personlighed i indretningen med lædermøbler, mørke reoler, en gammeldags kaffedisk og lyskæder – og den dejlige kaffe med brownie til var også lige i øjet.

https://imgix.femina.dk/24-timer-i-malmoe-2-coffee-factory.jpg

Skal du ”fika”(drikke kaffe, red.), skal det måske være hos den rigtig hyggelige Coffee Factory.

Kasai in the sky: Restauranten blev et stort hit i Stockholm, og i maj sidste år åbnede den også i Malmø – på 14. etage med 360-graders udsigt over byen og København. Her kan du både få lækre, anderledes drinks og japanskinspireret middag. Måske skal du prøve taste-menuen, hvor kokken sammensætter lidt af hvert – eller måske skal du selv mixe og matche med dine medspisende? Ideen er at man deler og smager noget forskelligt. En oplevelse, hvor både øjet og maven er i strålende humør hele vejen igennem. 6-retters tastingmenu, 420 kr. kasai.se

https://imgix.femina.dk/24-timer-i-malmoe-3-restaurant-kasai-in-the-sky.jpg

Restauranten Kasai er en helt speciel oplevelse.

A-vo-ca-do: Sundheden er i fokus på Sveriges eneste avocado-cafe, A-VO-CA-DO, som serverer mad baseret på lokale, økologiske, bæredygtige ingredienser i et rigtig hyggeligt lokale. Et ret enkelt menukort - prøv f.eks. en af deres mange bowls eller en – i weekenden – brunchtallerken med smoothie, bowl, ingefær-hot, minikage og utrolig smukt udskåret avocadomad. Kaffe med plantebaseret mælk følger med.

https://imgix.femina.dk/24-timer-i-malmoe-4-restaurant-a-vo-ca-do.jpg

Lav lige et fotostop, inden du går om bord i brunchtallerknen hos A-vo-ca-do, som er byens nye ”grønne” spisested.

LÆS OGSÅ: Shop, spis og hyg dig i Berlin

SHOP

Malmøs bymidte er nem og overskuelig, men rummer alligevel utrolig mange gode butikker. Fra vintagetøj til design, bolig og specialbutikker.

Det er oplagt at begynde shoppingen med de skønne svenske mærker Cos og &Other Stories, som begge ligger lige over for hinanden i det lille shoppingcenter Hansa. Og går du efter lillesøsteren H&M, ligger den flere steder i byen.

I Adelgatan 19 finder vi den stilrene japanske butik Zakka med smukke vaser, porcelæn, interiør i mindre målestok – et lækkert sted til en fin gave.

Tager du hovedstrøget Södra Förstadsgatan kommer du forbi en lang række butikker, bl.a. den velkendte Designtorget (nr. 9), som i mange år har været blandt Sveriges førende interiør- og gavebutikker. Her finder du moderne design – fra møbler til billeder, planter og porcelæn. designtorget.se

https://imgix.femina.dk/24-timer-i-malmoe-5-designtorget.jpg

Designtorget er en af Sveriges mest kendte design- og gavebutikker.

Længere nede i nr. 17 finder du Lakritsroten, en ny flot butik for lakridselskere. Mundvandet risler, mens vi snuser rundt mellem de mange forskellige produkter med lakrids involveret – fra helt normal slik fra alverdens lande til chokolade, tandpasta, sæber og rålakrids. Her kan du også melde dig til lakridssmagninger og handle online. lakritsroten.se

Granpa ligger i nr. 25 og har også et lækkert udvalg af både herre- og dametøj, tasker, lidt lækkert interiør i skandinavisk stil med fokus på bæredygtighed.

Naboen hertil er butikken abSmåland, der kalder sig selv for et ægte livsstilsunivers, hvor det traditionelle møder det uventede. En fin afdeling med moderne, insta-venlige planter og en hyggelig café lige i forlængelse af butikken, som primært sælger ting til hjemmet, men også har et udvalg af unikavintagemøbler, mode i økologiske eller bæredygtige materialer. Et sjovt sted at gå på opdagelse. absmaland.com

https://imgix.femina.dk/24-timer-i-malmoe-6-absmaaland.jpg

Utrolig mange insta-venlige planter hos abSmåland, som har en stor butik med integreret hyggelig café.

Er du til ’ægte’ genbrug, skal du gå i Emmaus Björkå, som ligger med sine 1.450 m2 midt på Strøget (Södra Förstadsgatan 14) fyldt med tøj til både herrer, damer, børn – men også lamper, interiør, legetøj – you name it. Indtægten går til velgørende projekter, og det tilgiver, at priserne er i den høje ende.

Tag en afstikker til ”Karleksgaten” (og det hedder den altså!) med flere fine butikker, bl.a. den store Aplace fyldt med skandinavisk design og mærker som Stine Goya, Whyred, Wood Wood, Filippa K, Samsøe & Samsøe, Rodebjer, Rains og mange flere.

Fortsæt videre, og på modsatte side i nr. 5 finder du det lille skatkammer Love Street Vintage, som både sælger helt originalt og velholdt vintagetøj fra 50’erne og opefter, men også nyere design – dog stadig secondhand.

Lovestreet-vintage-malmo.webnode.se

Naboen på hjørnet er den fine butik Liebling (Davidhallstorg 8), der satser på tidløs mode, som er lokalt produceret i bæredygtige materialer. Sødt udvalg af lidt anderledes børnetøj og sko, masser af kimonoer, mønstrede kjoler, sprælske sokker og retrolignende porcelæn. Indretningen, som sender tankerne tilbage til fortidens manufakturhandlere bag trædiske, er lavet af Byggfabriken, der har specialiseret sig i retroindretning, og som har showroom i Östergatan 5. lieblingliebling.com

https://imgix.femina.dk/24-timer-i-malmoe-7-liebling.jpg

Liebling satser på bæredygtig og lokalproduceret mode med et fint tvist.

LÆS OGSÅ: Barcelona: Det bedste tips (væk fra turistmylderet)

KALLVANDSBADET

Pak håndklædet, og snup en bycykel ud forbi Vestra Hamnen ud til stranden ved Ribersborg. I sig selv et skønt område med store græsarealer og stier til løb og cykling, men højdepunktet for mig var besøget på det historiske ”koldtvandsbad”. En virkelig lang træbro fører ud til det lysegrønne træhus, der blev indviet helt tilbage i 1898, men som selvfølgelig løbende er renoveret.

Hvis du bare vil nyde stemningen, er der en fin og hyggelig café med udendørsservering, når vejret tillader det, men du kan også betale entré til den kønsopdelte badeanstalt, som emmer af historie. Små individuelle omklædningsrum ligger side om side på vej ud mod havet, hvor de lidt større fællesomklædninger og saunaen er placeret. I Kallvandsbadet bader du nøgen, og det føles helt naturligt. Der er stiger ned i alle bassinerne, som har både havvand og -bund, og alleryderst går en stige ned i det åbne hav. Fra saunaen er der en skøn udsigt over havet og ind mod byen. Et ægte fredfyldt og historisk sted, der giver ro helt ind i sjælen og skaber mange tanker om fortidens kvindeliv og det fællesskab, der har været i at besøge badet.

Nu er svenskerne jo ofte lidt foran os andre, så det kan næppe undre nogen, at der hver mandag er ”Queer Kallis” – altså åbent for alle uanset køn, krop og identitet. Henvender sig særligt til LGBTQ-personer, som tidligere ikke har kunnet komme i badet pga. den strikse mand-kvinde-kønsopdeling. Her bestemmer man selv, hvilken afdeling man vil besøge. Entre 70 kr., Læs mere her.

PRAKTISK

Bor du i København og omegn kommer du let til Malmø i egen bil eller med toget, der kører tre gange i timen. Bor du i Aalborg eller omegn, kan du flyve til Malmø.

Bycyklerne fra Donkey Republic står mange steder i byen og er supernemme at bruge via appen.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også