Go Türkiye
Annonce
Rejser

Smag på Tyrkiet: Den ægæiske kyst

30. marts 2023
Annonce for GoTürkiye
Krystalklart vand, uberørt natur, afsides bugter, lokale delikatesser og en gæstfri befolkning. På Tyrkiets ægæiske kyst (TurkAegean) bliver du budt velkommen med solstrejf og varme.
Go Türkiye

Forbinder du Tyrkiet med smukke kystbyer, så er du ikke helt galt på den, men landet byder på meget mere end det. Olivenlunde, vinmarker, frugtplantager og traditionelle små landsbyer udgør en stor del af Tyrkiet.

De traditionelle landsbyer på den ægæiske kyst (TurkAegean) er med sine brostensbelagte gader, hyggelige kaffebarer og bytorve omgivet af hundrede år gamle træer bestemt et besøg værd. Her kan du bo i gamle restaurerede stenhuse og villaer, som fungerer som bed-and-breakfast og boutiquehotel i et.

Morgenmaden med de friskplukkede råvarer direkte fra haven udgør en oplevelse i sig selv, og den konstant forfriskende havbrise minder dig om, at en svømmetur kun er få meter væk.

Tag dine smagsløg med på en historisk rejse

På den ægæiske kyst (TurkAegean) egner klimaet og jorden sig perfekt til at dyrke en lang række frugter og grøntsager. Olivenlunde og olivenolieproduktion er meget udbredt i regionen. Dyrkningen af ​​oliventræer går tusinder af år tilbage, og den ægæiske region producerer da også 75 procent af alle oliven i Tyrkiet. Det er ingen overraskelse, at oliven udgør hovedbestanddelen af ​​det tyrkiske køkken.

Oliventræets frugt er bitter, når den plukkes og spises direkte. Men den bruges til et hav af formål, både til ganen og øjet. Den kan syltes eller saltes til morgenmad og meze – et udvalg af små retter, som deles af alle omkring bordet. Træernes blade bliver til en lækker og sund te, de tørre kviste bruges til rustikke borddekorationer, og olivenolien er i århundreder blevet brugt i helbredelse såvel som madlavning.

Gør et holdt ved Adatepe, en lille ægæisk landsby ved foden af ​​Kazdağları (Ida-bjerget), der er berømt for sine historiske stenhuse. På Adatepe Olivenoliemuseum kan du lære alt om olivenolieproduktion og smage frisk olivenolie.

Et andet produkt fra regionen, der er blevet produceret i tusinder af år, er vin. De tidligste spor af vindyrkning i Anatolien går tilbage til 7000 f.v.t. I dag bruger de tyrkiske vinbønder den viden og erfaring, der er blevet videregivet i generationer, til at producere adskillige vinsorter på druer fra Anatolien.

Halvøen Urla har en rig vintradition, der går tilbage til antikken, på grund af det perfekte klima med en fugtig jordstruktur og iodiseret luft. Udover internationale druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay og Sangiovese, dyrker. Engang betragtet som en tabt sort i regionen, er den gamle Urla Karası også blevet genproduceret i vinmarkerne her og blandet ind i en af ​​Urlas signaturvine.

Go Türkiye

Urlas vinproducenter laver også vin af lokale druer som Bornova Misketi og Sultaniye.

Den bedste måde at opdage distriktet på er at følge Urla Vineyard Route. Smag på de prisvindende højkvalitetsvine lavet af druer med en 6.000 år gammel historie, tag på en fredelig vingårdsvandring, eller nyd en tasting menu med friske lokale råvarer på en af regionens gourmetrestauranter.

Ruten er også en god cykelrute, hvilket giver dig mulighed for at opleve vinmarkerne og regionens skønne natur. Her er det let at forstå, at det vigtigste tempel i Anatolien er dedikeret til Dionysos, vinens gud. Det ligger i den antikke by Teos i İzmir.

Spis artiskok, squashblomster og skaldyr

Det lokale køkken er baseret på olivenolie og friske råvarer. Start dagen med en traditionel lokal morgenmad med masser af krydderurter, friske tomater, peberfrugter og agurker.

Til morgenmad serverer tyrkerne ofte oliven og olivenolie sammen med lokale oste. Her finder du den traditionelle ostemasse, Lor, osten Sepet, som betyder kurv grundet dens kurveflettede overflade, og gedeosten Tulum.

Det ægæiske køkken består i høj grad af grøntsagsretter. Bed om zeytinyağlı, hvilket betyder “retter tilberedt i olivenolie”. Traditionelt bruger tyrkerne helst friske ingredienser i deres madlavning, og det gør det let at spise vegetarisk eller vegansk.

Zeytinyağlı enginar (artiskok med olivenolie), taze fasülye (friske bønner) og fava (hestebønnepuré) er traditionelle retter fra regionen.

Køkkenet bruger også mange spiselige urter og vildtvoksende grøntsager, som Şevketi Bostan (kornbenedikt), Kuzu Kulağı (grøn havesyre), Radika (mælkebøtter), Turp Otu (radiseblade), Ebegumeci (katost), Arapsaçı (fennikel) og Isırgan (brændenælder). I nogle retter bruger man også citrusfrugter fra plantager i Bodrum-området.

Go Türkiye

Foruden solmodne citrusfrugter gemmer Bodrum også på azurblåt vand og masser af solskinstimer.

Prøv ot kavurma, lokale urter sauteret i olivenolie, og fyldte squashblomster, som kun kan fås om sommeren, da blomsterne skal plukkes på det rigtige tidspunkt. Squashblomsterne fyldes med ris og urter som mynte, persille og dild, og herefter koges de i olivenolie.

Vil du spise fisk og skaldyr som en lokal, skal du gå efter barbun (rød mullet), çipura (havbrasen), mercan (rød blankesten) eller iskorpit (skorpionfisk). Spørg, hvilken fisk der er i sæson. Til frokost er midye dolma, friske muslinger fyldt med ris, oplagt, og til aften kan du vælge grillet blæksprutte.

Go Türkiye

Flade grønne bønner braiseret i olivenolie.

Smag på de grønne festivaler

Den ægæiske kyst (TurkAegean) er spækket med spændende madfestivaler.

Hvert forår afholder landsbyen Alaçatı sin årlige urtefestival, Alaçatı Ot Festivali. Festivalen har et nyt tema hvert år, og kokke fra hele verden deltager som dommere til konkurrencer som "indsamling af de fleste urtearter" og "det lækreste urtemåltid". Her kan du opleve både koncerter, seminarer, workshops og udstillinger.

Det nærliggende område, Urla, viser også deres lokale ingrediens, den enkle artiskok, og promoverer grøntsagerne som sunde, smagfulde, traditionelle og behagelige.

Halvøen Urla er en af de store artiskokproducenter i Tyrkiet, og for at fremme artiskokkens betydning i det regionale køkken afholder de hvert år i april en international artiskokfestival, Uluslararası Urla Enginar Festivali.

Under festivalen mødes regionale producenter og besøgende for at fejre den skønne grøntsag og tilbereder den på forskellige måder. I Urla bruger man artiskokker til mange forskellige ting som for eksempel i bagværk, i supper, til pickles og i marmelade.

Go Türkiye

Artiskokker braiseret i olivenolie.

Sug indtrykkene til dig på markederne

På friluftsmarkederne kan du nyde det skønne vejr i fulde drag, mens du slentrer langs markedsstandene, der bugner af friske råvarer. Du finder alskens ​​lokale produkter, som oste, nødder, tørrede figner, friske og tørrede urter, oliven, olivenolie, grøntsager og frugter.

En halv times kørsel fra Urla ligger landsbyen Seferihisar og kystbyen Sığacık. Hold en pause i området mellem de fredfyldte grønne og blå marker. Sığacık er kendt for sine lokale produkter, som hver søndag sælges på byens marked.

Tag dig tid til at vandre rundt, tjek hver eneste markedsstand for at beundre de mange farver, lad dig inspirere af de fantastiske dufte og smage.

Andre store friluftsmarkeder som Tyre og Ayvalık tilbyder desuden guidede ture, så du rigtig kan få et indblik i den tyrkiske kultur.

Oplev gastronomicentret Bodrum

Bodrum er et af Tyrkiets mest populære feriesteder og er desuden kendt som et ægte gastronomicentrum.

Restauranterne langs vandet sætter byens præg på de moderne måltider, der drager fordel af det tyrkiske ægæiske hav. Der er en god balance mellem de autentiske, lokale spiseoplevelser og de stilfulde restauranter, og fælles for dem alle er, at de står klar med et indbydende bord med frisk fisk og skaldyr fra Det Ægæiske Hav.

Hvad enten du er til farverige meze­-retter, tilfredsstillende comfort food eller eksklusive spiseoplevelser, kan du udforske det bedste af den ægæiske kysts (TurkAegeans) gastronomi i Bodrums førsteklasses restauranter. Bodrum er også anbefalet af Verdens 50 bedste restauranter.

GOTÜRKİYE

I Tyrkiet venter der fantastiske ferieoplevelser – fra badestrande til bådudflugter. Men Tyrkiet byder på meget mere end sol og sommer hele året. Foruden et af verdens bedste køkkener og et rigt kulturliv er landet også et historisk og naturmæssigt skatkammer med oplevelser for hele familien. Læs mere her.

Læs også