https://imgix.femina.dk/media/259edad121b946678e0653e82b7a681d.jpg
Rejser

Smag på Madeira

11. januar 2011
af Hanne Høiberg
Foto: Michael Brüel, hotels.com, apollo m.fl.
Den frodige vulkanske ferieø er et sandt paradis af råvarer, når de er allerbedst: Fisk hevet op af Atlanterhavet, frugter og grøntsager dyrket i det århundredgamle kulturlandskab med terrasser og vandingskanaler, og vin som er meget andet end lettere klistret hedvin. Tag med på kulinarisk rejse øen rundt.

Efter omhyggeligt at have udskåret en kæmpe klods af et stykke tun med noget, der mest af alt ligner en machete, retter madeireneren sit mørke blik mod mig.

- Skal du have et stykke med hjem?

Og da jeg svarer, at det kan jeg desværre ikke, fordi jeg bor på hotel, ser han nærmest medlidende på mig.

- Hotel? Der kan du ikke få ordentlig, frisk tunfisk.

Jeg er ikke i tvivl om, at de tunfisk, der er landet for få timer siden og nu ligger i fiskeafdelingen på Mercado dos Lavradores, den store markedsbygning i Funchal, er så frisk som nogen tunfisk, jeg nogensinde har smagt.

Ligesom alle de andre fisk - bl.a. espadas, de sorte kårefisk som fanges på op mod 1000 meters dybde i farvandet omkring Madeira, og store ottearmede blæksprutter. For slet ikke at tale om den overflod af eksotiske frugter og grøntsager på etagerne ovenover.

Alene passionsfrugter i så mange former og farver, som jeg aldrig har set mage, anona, der ligner en håndgranat, guava, ananasbanan, små Madeira-bananer, søde kartofler, majs og andre mere hjemlige grøntsager vidner om, at øen i Atlanterhavet er en paradisisk råvare-oase.

Derfor kan det heller ikke undre, at Madeira - som egentlig regnes for at være sydeuropæisk - har sit helt eget køkken.

Det kan hverken sammenlignes med Middelhavslandenes endsige med moderlandet Portugals.

Madeiras køkken er baseret på rigdommene fra havet, skovene, bjergene og selvfølgelig terrassemarkerne, som det imponerende net af levadas, kunstvandingskanaler, sørger for vand til.

Mad af friske råvarer

Står der espetada, spidstegt kød, på menukortet, kan du roligt slå til. Det er en klassisk madeirensisk ret, som oftest består af oksekød - eller kylling.

Under alle omstændigheder trækkes kødet på tynde spid af det lokale laurbærtræ, gnides med hvidløg og salt og steges over gløder fra et bål. Enkelt og meget godt, specielt fordi kødet også får smag fra laurbærtræets aromatiske olier.

Espada, den sorte kårdefisk ser bestemt ikke køn ud, som den ligger på fiskemarkedets marmorplader. Men kødet er fint og hvidt og bliver brugt i et utal af forskellige retter. Klassikeren er dog stegte espada com banana, hvor de små bananer giver retten et lettere tropisk tilsnit

Bife de Atum a Madeirense er slet og ret grillet tunfisk serveret med en grøn salat og måske en anden specialitet: Milho frito, en slags polenta, altså majsgrød som her serveres i duftende lysebrune, friterede terninger.

Madeira har også fantastisk gademad. Fra små boder sælges de runde, flade brød, bolo de caco, som bages på stedet, flækkes og smøres med hvidløgssmør eller lægges sammen om strimler af grillet oksekød.

Brødene er bagt af en blanding af hvedemel og kogte, søde kartofler, som giver både smag og saftighed.

Den ædle Madeiravin

For de fleste danskere er Madeira identisk med sød lunken hedvin, som ens farmor fandt frem fra skabet, når det skulle være fint.

Vil du gerne til Madeira?
Lige nu tilbyder Nilles Rejser spændende og inspirerende Rejser til Madeira med dansk rejseleder. Læs mere og book din egen rejse lige her!

Madeira - Facts & Fiduser

  • Vulkansk bjergø - højeste punkt Pico Ruivo 1862 m - i Atlanterhavet 700 km fra Marokkos kyst. Selvstyrende region under Portugal. Har grundet sin vidunderlige, frodige natur og milde klima været turistmål siden 1800-tallet.
  • Bedste rejsetidspunkt: Hele året. Juni-august er højsæson, men med en middeltemperatur på 16 grader i februar, der er koldeste måned, er vintrene absolut milde.
  • Funchal, den hyggelige hovedby på sydkysten med ca. 130.000 indbyggere, har et mildere, tørrere klima end de højere bjergegne længere mod nord. Her er regnmængden op til fem gange så høj.
  • www.visitportugal.com, Portugals officielle turistsite, har også informationer om Madeira. Men der er endnu flere på øens egen www.madeiraislands.travel.com. Jeg rejste til Madeira med 5&60Ferie, www.65-ferie.dk.

Af samme grund bør du unde dig selv et besøg i et af de mange vinfirmaer for at smage, hvad Madeira også er. Vær opmærksom på, at vinfirmaerne tilbyder en gratis smagning, hvor du kan smage tre forskellige vine fra sød til mellem og tør.

Men det betaler sig at slippe en femmer eller deromkring, så får du langt ædlere dråber mod ganen:

Malvasia, den søde, mørke og krydrede, der bruges som aperitif. Boal, den halvsøde, som især drikkes til den krydrede honningkage Bolo de Mel. Verdelho, den gyldne, halvtørre, der også drikkes som aperitif eller sammen med ost. Og endelig min favorit, Sercial, der er tør, stråfarvet og både serveres til fisk og som aperitif.

Poncha er en ganske anden specialitet, som jeg stiftede bekendtskab med på Madeiras berømte ponchabar Taberna da Poncha i Ribeira Brava på øens sydkyst.

En lille, meget folkelig bar som både turistbusser og madeirenerne selv valfarter til for at få øens bedste poncha. Den livgivende drik er udelukkende lavet af øens egne råvarer: Sukkerrørsbrændevin, citronsaft og honning. Mest af det første.

- Saúde! - skål - siger flokken af mænd, som ser ud til at have været i gang med ponchaen længe. Humøret er i hvert fald højt, og de skåler gerne med en håndfuld danske turister, som nu også har fået denne del af Madeira ind under huden.

OPLEV OGSÅ

Esmeraldas paradis: Et par gange om ugen kommer køkkenchefen fra en Madeiras stjerne-restauranter på besøg i et lille paradis i bjergene over Funchal.

Kun her i Esmeralda Meneses økologiske urtehave kan han få de spiselige blomster, han bruger i sit køkken. Haven er et vildnis af eksotiske buske og planter som indisk træ-basilikum, kaneltræ, karryblade og mange forskellige chilier.

Efter rundvisning serveres te af citron-græs fra haven og hjemmebagt chokoladekage. Åben hver fredag eftermiddag kl. 15.30 for individuelle besøg. Grupper kan komme efter aftale.

A Quintinha, Rue Dr. Barreto 45, 9000 - 144 Sao Martinho, Funchal, www.quintinha.com.pt

Rustik barbecue: Menuen er lige så enkel, som den er god: Espetada af kylling sat på lange spid af laurbærtræ, grillet over åben ild og serveret med runde hvedebrød, flækket og smurt med kryddersmør. Hertil kraftig portugisisk rødvin. Dessert: små søde, bløde Madeirabananer.

Stedet er Escapada Dos Cavalieros i bjergene 900 meter over Funchal. Et kombineret ride- og trekkingcenter, som hylder det primitive og det reelle - også når det gælder maden, der serveres på en over-dækket terrasse med fri udsigt over bjergene og Funchalbugten. En frokost som beskrevet herover fås kun efter aftale.

Escapada Dos Cavalieros, Caminho Velho da Boca dos Namorados, Jardim da Serra, P.O. 101, 9326 - 909 Est. C. Lobos.
www.escapadadoscavaleiros.com

Har du allerede bestilt flybilletter til din ferie? Find gode og billige hoteller lige her!

Læs også