Smag på det krydrede marokkanske køkken
Tankerne flyver til travle markedspladser og madboder fyldt med grønsager og et væld af krydderier: Spidskommen, paprika, koriander, kanel og gurkemeje. Det marrokanske køkken er præget af det eksotiske arabiske køkken, men også det europæiske, og især det franske køkken har haft sin indflydelse. Drøm dig til velduftende madboder med disse tre opskrifter…
1. Zaalouk (auberginesalat)
4 personer Det skal du bruge:
- 4 små auberginer
- 1 fed hvidløg
- 1 håndfuld bredbladet persille og koriander
- 2 spsk. citronsaft
- 4 spsk. olivenolie
- 1 tsk. spidskommen
- ½ tsk. stødt chili
- 1 tsk. paprika
- salt
Sådan gør du: 1. Grill auberginerne enten over en grill eller over flammen på gaskomfuret. Overfladen på auberginerne skal være sprød, og indersiden helt blød. Pil skindet af, og skær indmaden i bidder. 2. Bland auberginerne med resten af ingredienserne i en lille gryde eller kasserolle, og tilbered over medium varme i 10 minutter, mens det mixes sammen. 3. Servér zaalouk’en enten varm eller afkølet med et godt brød til, evt. et fladbrød fra en arabisk købmand. Tip: Kan serveres både som forret og som sideret.
2. Bastilla med kylling
4 personer Det skal du bruge:
- 1,5 kg kylling
- 1 tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. stødt gurkemeje
- 1 knivspids safran
- salt og peber
- 1 fed hvidløg
- 1 stor håndfuld hakket bredbladet persille og koriander
- 2 løg
- 8 æg (2 af dem bruges til at pensle med)
- 3 tsk. sukker
- 1 tsk. stødt kanel
- 500 g mandelflager
- 4 stk. optøede plader filodej
- 50 g smør
- 500 ml vand
Sådan gør du: 1. Marinér kyllingen i krydderier, urter og hakket hvidløg i en gryde. 2. Hak løgene og tilsæt sammen med vand. 3. Kog kyllingen ved svag varme i en time. 4. Tag kyllingen op, og pil kødet af benene. Smid ikke væsken fra gryden ud. 5. Pisk derefter 6 æg sammen med sukkeret og halvdelen af kanelen. Hæld blandingen over i væsken fra kyllingen, og pisk det sammen, til det tykner.Tilsæt mandlerne og kyllingestrimlerne, og bland det sammen. 6. Læg filodejpladerne ud, og placér lidt af kyllingeblandingen i midten. Fold siderne ind over midten, og lav en lille rektangulær pakke. Klistr siderne sammen ved at pensle dem med æg. 7. Børst derefter med smeltet smør og bag dem i ovnen i 20 minutter. 8. Strø med flormelis og resten af kanelen, og servér. Smag også:
3. Marokkanske makroner
4 personer Det skal du bruge:
- 4 æg
- 150 g flormelis
- ½ dl smeltet smør
- ½ dl smagsneutral madolie
- 2 tsk. bagepulver
- revet skal fra en usprøjtet citron
- 500 g kokosmel (den grove, gammeldags af slagsen)
- 160 g semolinamel
- appelsinblomstvand (kan udelades eller erstattes af rosenvand)
- flormelis til at drysse over de bagte makroner
Sådan gør du: 1. Pisk æggene og flormelissen sammen. 2. Tilsæt smør, olie, bagepulver og citronskal. 3. Rør blandingen sammen med kokosmelet og dernæst semolinamelet. Rør blandingen sammen til en klæg og fugtig dej, som dog er fast nok til at kunne formes til runde kugler. 4. Gør hænderne våde i appelsinblomstvandet, og rul dejen til små kugler, som forsigtigt trykkes ned. Drys flormelis ovenpå, og placér makronerne på en bageplade. 5. Bag makronerne i cirka 20 minutter, eller til de er gyldenbrune. Vær opmærksom på at makronerne hverken får for lidt eller for meget. De skal være sprøde udenpå og bløde indeni. Alle opskrifter er venligst delt af Souad Maidja, chefkok på Café Clock.