https://imgix.femina.dk/media/43d9472a61d54593a1b7e949eefc3ee9.jpg
Rejser

Skønne Madagaskar

19. juni 2009
af Sus Falch
Ved første øjekast på et landkort får man ikke fornemmelsen af, at man kigger på verdens 4. største ø, men det er ikke desto mindre tilfældet med Madagaskar, som er lige knap 15 gange så stor som Danmark.

På det 1.580x580 km aflange areal er der så særligt et dyreliv med arter, som oprindeligt kun findes på Madagaskar, at sågar Aalborg Zoo har en 19 dages rejse til landet fra 30. september til 18. oktober 2009. Øens flora og fauna er så speciel, at mange uden tøven kalder landet for verdens 8. kontinent.

Men selv om Madagaskar er et meget specielt land med en usædvanlig storslået natur, er det også et land med stor fattigdom og en infrastruktur.

Derfor skal man, rejse med en vis portion tålmodighed og overbærenhed.

Kvindetips

 • Lad manden fiske
  Hvis du vil dase på stranden, er der ofte mulighed for, at han kan tage ud og fiske, hvis han ikke gider slænge sig i solstolen så længe som du.
 • Ædle stene
  Byen Antsirabe er kendt for sine butikker med halvædelsten og kunsthåndværk. Se også byen fra en rickshaw.
 • På marked
  Landets livlige markeder er et besøg værd. Det daglige Zoma marked i hovedstaden hævdes at være verdens næststørste. Toamasina er landets største havn og har flere farverige markeder.
 • Lav din egen guide
  www.worldtravelguide.net under Madagascar (på engelsk) kan du lave din egen guide ved at krydse ønskede emner af, og senere printe den.

Der er ikke så mange danske rejsearrangører med programklare grupperejser til Madagaskar, men det kan være en rigtig god idé at rejse sammen med andre og en rejseleder, hvis man ikke taler fransk og vil være sikker på at få de gode oplevelser ude i de mindre samfund.

På tur med Aalborg Zoo

Aalborg Zoos rejse koster 35.000 kr. og er en ferierejse med holdning, hvor man rejser efter fairtrade eco tourisme-principper med bl.a. lokale guider, der er alle pengene værd p.g.a. deres lokalkendskab til bl.a. dyrelivet, der sammen med naturen er landets største trækplastre.

Mulighederne for at flyve indenrigs er fine, og det benytter mange rejsearrangører sig af i kombination med buskørsel, så man får set flest mulige højdepunkter på en rundrejse.

Det tager nemlig tid at køre, når noget af vejnettet aldrig har set asfalt.

De fleste rundrejser fløjtes i gang i hovedstaden Antananarivo sådan cirka midt på øen, og den klassiske tur går mod sydøst og dernæst sydvest i løbet af en uges tid.

Nogle arrangører som f.eks. Viktors Farmor har sørget for at sætte tid af til meget smukke oplevelser, der øger tidsforbruget, men så sandelig er det værd.

Attraktioner

På den klassiske tur med rejsebureauet Viktors Farmor, kommer man gennem meget forskellige landskaber og småbyer, hvor man har tid til at se, hvordan befolkningerne lever, lærer og ernærer sig. Her er også markeder, hvor man kan prøve at begå sig.

I det centrale højland, hvor hovedstaden ligger, byder oplevelserne på regnskov, tropisk rød jord og terrasseformede rismarker på bjergsiderne.

På østkysten breder duftene fra kløver og vanilje sig, for det er her frugtbarheden er størst. På vestkysten og særligt mod sydvest falder der ikke meget regn, så her folder de tørre vidder sig ud.

Det samme gør baobabtræerne, der står med de krogede grenvækster mod den blå himmel som træer, der er blevet rykket op med rod og plantet igen på hovedet.

Sjældne dyr

Ferietips

 • Visum
  Ja, og ansøgningsformular plus anvisning kan hentes på www.madagaskar.dk. Men visa kan også købes i lufthavnen ved ankomst for 60 Euro kontant.
  Billede ikke påkrævet.
 • Guidebøger
  Bradt har udgivet to bøger hhv. »Madagascar wildlife« og »Madagascar«, som kan købes på www.bradt-travelguides.com, og Lonely Planets »Madagascar & Comoros« på www.lonelyplanet.com.
 • Vaccination
  Malariaforebyggelse anbefales og spørg din læge, så du er dækket ind på nødvendige områder.
 • Valuta
  Hedder Ariay, men euro, dollars og Visa- samt kreditkort er gangbare betalingsmidler.
  1 euro er 2.400 ariary og 7,45 kr.
 • El
  230 volt, men medbring en adapter.
 • Husk at pakke
  Komfortabelt tøj og fodtøj, solbeskyttelse, varmt tøj til højderne, regnstøj, kamera, lommelygte, myggebeskyttelse, evt. lille kikkert og rygsæk.
 • Fotografer ikke
  Politiets og militærets bygninger.
 • Tidsforskel
  Ved vintertid to timer, og sommertid 1 time, altså hhv.
  12 her og 14/13 på Madagaskar.
 • Sproget
  Malagasy og fransk, men engelsk bliver mere og mere udbredt på hoteller og andre steder med turistkontakt.
 • Maden
  Meget delikat pga. det franske islæt. Mange af de bedste restauranter ligger på hoteller, men tjek f.eks. www.tripadvisor.com
 • Rejseforsikring
  Ja, naturligvis, da der kan være lang vej til de største hospitaler.
 • Handicappede
  Tilgængelighed er endnu en by
  i Rusland, så landet er svært at rejse i for handicappede.
 • Info før rejsen
  På landets turismewebside www.madagascar-tourisme.com, rejsearrangørernes websider og i guidebøger.
 • Husk
  Der bliver langt næsten 25 pct. på restaurantregningen for
  hhv. service og skat.
 • Drikkepenge
  Ikke obligatorisk, men tjenere forventer 10 pct., hvis de har gjort arbejdet godt.

Og dyrelivet er noget ganske særligt. Fordi man aldrig har haft tradition for at drive jagt, er det nemt at komme tæt på både dyr og fugle, hvoraf nogle er så specielle at de kun findes naturligt på Madagaskar.

Det gælder f.eks. lemurerne med de karakteristiske nysgerrige næser og stirrende øjne, der med god grund har givet halvaberne deres navn. Lemur kommer fra det latinske lemures, som betyder spøgelse eller ånder fra natten.

Flere steder er der etableret naturparker, så naturens indbyggere kan få de bedste livsbetingelser, og flere af dem er på UNESCOs verdensarvliste.

Med tog og båd

Togdriften i landet er begrænset, men fra østkystbyen Manakara kan man få en storslået togtur fra havets overflade i øst til Fianarantsoa i 1.200 meters højde. Rejsebureaet Viktors Farmor har den otte timer lange togtur gennem regnskov, bjerge og 56 tunneler på firmaets rundrejse, der begynder den 13. oktober 2009.

Viktors Farmor har lagt vægt på mange besøg på skoler, silkeværksteder, drevet af kvinder, en papirfabrik, et hospital m.fl., så man virkelig får et indblik i befolkningens livsbetingelser.

Sådan kan du bo

Luksuslogier
Efter en spændende rejse rundt i landet, kan du opleve ypperlig forkælelse på hoteller som Anjajavy l'Hotel, der er medlem af kæden Relais & Chateaux.
Der er ingen vej til hotellet på vestkysten ved Mocambiquekanalen, så man flyver dertil fra enten hovedstaden eller lufthavnen i Nosy Be.

På Anjajavy l'Hotel ser listepriserne således ud: Fra knap 1.600 kr. for tre nætter, som er det mindste, der kan bookes, pr. person i delt dobbeltværelse. I højsæsonen er prisen fra 2.125 kr., og for enkeltværelse er de tilsvarende priser knap 2.000 kr. og 2.500 kr. Alle med helpension.

En anden perle er hotel Tsarabanjina, som ligger ude i havet halvanden times sejltur fra Nosy Be. Læs mere på hotellernes websider, der også er på engelsk.

Populært niveau
Øen Nosy Be på nordvestkysten er Madagaskars mest populære badeferiested med mange hoteller og bulgalow-hoteller i mellemprisklassen og lidt derover.
Ambataloaka på øens vestkyst er med sine mange restauranter og barer turistbyen over dem alle.

På Nosy Be fås hotelværelserne inkl. morgenmad typisk til priser fra 250 kr. pr. person pr. nat i delt dobbeltværelse. Og vil du have 4-stjernet forkælelse koster det i omegnen af 800-900 kr. pr. næse i delt dobbeltværelse.

På modsatte side af hovedøen og en del sydligere ligger den også populære ø Sainte Marie, som danske rejsearrangører ofte placerer i slutningen af en rundrejse, da den ligger tættere på hjemrejselufthavnen i hovedstaden Antananarivo. Logier fra 200 kr. og op.

Sikkerheden

Efter kuppet mod præsidenten, der af oppositionen anklages for at hytte sit eget skind fremfor befolkningens, er der gjort en stor indsats for at skabe fred igen. Og de største uroligheder fandt sted i hovedstaden. Et nyt valg er berammet til at finde sted i 2010.

Vejret

Men vejret er værd at holde øje med. Grupperejserne, ligger typisk i slutningen af den tørre periode fra april til og med oktober, for monsunen bringer storme og cykloner med sig til det østlige og nordlige af landet fra december til marts.

I bjergene oplever du varme og torden fra november til april, mens køligheden og vinden hersker resten af året.

Rejseklare websteder:

www.aalborg-zoo.dk

www.viktorsfarmor.dk

www.marcopolo.dk

www.wildmadagascar.org

www.africaguide.com

www.worldtravelguide.net

Læs også