https://imgix.femina.dk/media/33361e163c2244a2ad22dd060e94336a.jpg
Rejser

Skiferie i bjergbyen Samoëns, Frankrig

4. januar 2012
af Hanne høiberg
foto: michael brüel og Jesper sabroe
Byen og atmosfæren er fantastisk i den franske middelalderby, Samoëns. Tag på skiferie til den franske middelalderby lige i nærheden af Mont Blanc.

To franske bjergbyer med sjæl

En times kørsel fra Geneve på hver sin side af E25-motorvejen mod Chamonix og Italien ligger to fantastiske skisportssteder, der har mindst tre ting til fælles: 1) Det er rigtige, århundredgamle byer med hver deres specielle historie. 2) De står i stærk modsætning til de moderne effektive skisportsstederm der har mere beton end charme. 3) De ligger nær Mont Blanc.

Det sidste har ikke bare æstetisk betydning. Kombinationen af fugtighed fra Genevesøen og kulden fra Europas højeste bjerg betyder nemlig, at begge områder næsten altid har sne.

Middelalderbyen Samoëns er forholdsvis ny som skisportsdestination, mens Megève var allerede i begyndelsen af 1900-tallet et eksklusivt skisportssted.

To andre skisportssteder i Frankrig og Italien

Eksklusiv skiferie i
Megève, Frankrig
Skiferie på ægte italiensk, Courmayeur, Italien

Tip til Samoëns

  • Marked onsdag formiddag på den store plads bag turistbureauet. Kom tidligt for friske varer og mindre trængsel.
  • Den 14 km lange Piste des Cascade begynder i 2.500 meters højde og løber først gennem øde bjerglandskab, siden gennem fyrreskoven og ender i landsbyen Sixt.
  • Spis frokost på Le Chalet des Molliets. Ligger ved vejen mellem Lez Carroz og Flaine, men kan let nås fra terrænet. Kendt for sine specialiteter fra regionen. www.chaletdesmolliets.fr.
  • Bo godt: hyggeligt og funktionelt indrettet chalet, det danskejede Chalet Grand Danois. Udlejes sammen med et andre danskejede hytter via www.viking-lodge.com

Samoëns, 60 km. fra Geneve på østsiden af motorvejen, ligger i 720 meters højde ved Gifre-floden i den smukke dal af samme navn. Den relativt lave beliggenhed kan betyde, at selve dalen ikke altid er hvid af sne først og sidst på sæsonen. Men det betyder mindre takket være en kabinelift, som løfter skiløberne direkte op i området.

Et historisk monument

Byen Samoëns er den eneste ski-destination i Frankrig, der er klassificeret som et historisk monument. Mange af husene kan dateres tilbage til midten af 1600-tallet, men tro ikke, der er tale om et museum. Typisk fransk bjergby

Samoëns opfylder alle mine forestillinger om en typisk fransk bjergby med et stort centralt torv med springvand og masser af caféer og butikker omkring. Hovedgaden er lavet om til gågade, hvor der altid er liv. også uden for højsæsonen.


Butikkerne spænder fra de gode bagere med brød og fristende kager, delikatesseforretninger med ost og charcuteri fra egnen, sportsforretninger og ganske almindelige isenkræmmere, tøjbutikker og hvad en levende by ellers har brug for.

Marked onsdag formiddag på den store plads bag turistbureauet. Det bugner af lokale oste, skinker, pølser, vin, honning, frugt fra dalen, grøntsager...


Skiområdet Le Grand Massif

Skiområdet er en del af Le Grand Massif med i alt 265 pister og 78 lifter. Omsat til skiløb betyder det udfordringer på ethvert niveau. Fra brede røde og blå boulevarder til stejle pukkelpister, fine off-piste muligheder og en gamepark specielt til snowboardere.


På den 14 km lange Piste des Cascades afløser det ene smukke bjerglandskab det andet - og pisten er blå, så alle kan være med. Piste des Cascade begynder i 2.500 meters højde ved Grandes Platières og løber først gennem øde bjerglandskab, siden gennem fyrreskoven og ender i landsbyen Sixt, 1.700 meter længere nede. Skibus tilbage til Samoëns. Samoëns har de senere år gjort meget for at forbedre liftforbindelserne ved at sætte større, mere effektivelifter ind i flaskehalsområder. Resultat: det er sjældent, man står i kø i mere end et par minutter.


Overnatning i ødemarken

Besøg Gite du Lac de Gers i 1.700 meters højde - kan kun nås på gåben eller på ski. Her er fem værelser, en stue og en stor terrasse. En overnatning i ødemarken kan varmt anbefales. Men en frokost kan også gøre det. Husk blot at bestille bord forinden. Vejen til hytten går enten ad den blå Cascade-pist eller den sorte Styx. og når man skal ned, er det videre af "kaskaden" som den kaldes. www.gitedegers.com

Selv om de fleste bjergrestauranter i Grand Massif serverer gedigne retter på Haute Savoire, kan Iglo på toppen af bergin stoleliften i Morillon-området absolut også anbefales.

Mere info om byen, hoteller, lejligheder m.m. på www.samoens.com og om skiområdet på grandmassif.com.

Læs også