https://imgix.femina.dk/media/1a71b9999ff84ec2a5e740f2f9877e54.jpg
Rejser

Saharas uendelige hav

15. marts 2012
af Hanne Høiberg
Foto: michael brüel
En udflugt til Sahara er ikke bare mødet med den fortryllende Grand Erg Orientalørken og overnatning i en oase blandt 2.000 dadelpalmer. Det er også en tur på kryddermarked og besøg i berberlandsbyer med underjordiske huse. Tag med på eventyr til det sydlige Tunesien.


Med dovne svømmetag glider jeg gennem det smaragdgrønne vand og nyder at blive kølet ned efter en lang, brændende hed dag. Skumringen har indfundet sig, og fuglenes kvidren får konkurrence af de svage skrig fra flagermus, som skyder gennem luften.

Jeg kigger på dadelpalmerne over mig og har svært ved at fatte, at det er mindre end en halv time siden, jeg så solen gå ned over Saharas sandhav mindre end 300 meter herfra.

Jeg befinder mig i Ksar Ghilane, en oase i den østlige del af Grand Erg Oriental-
ørkenen, en af Saharas største og mest betagende oceaner af sand - »erg« er rent faktisk berbernes betegnelse for sandhav.

Den smaragdgrønne swimmingpool er fyldt med vand fra de underjordiske kilder, der også giver liv til resten af oasen.

De bløde bølger af abrikosfarvede klitter synes at strække sig uendeligt og hører til Tunesiens mest overvældende landskaber. Det er også her, nogle af de mest blændende scener i filmen »Den engelske Patient« med Ralph Fiennes og Juliette Binoche blev indspillet tilbage i 1990'erne.

Flere ørkenrejser

I Karen Blixens fodspor

I ørkenelefanternes tunge fodspor

For at komme til oasen har vi kørt i timevis gennem øde ørkenlandskaber. Ikke så meget med sand som med golde, gyldne bjerge og stepper med tuer af grågrønt græs, der kun overlever, fordi det opsuger duggen om natten. Samtidig udgør det føden for de flokke af dromedarer, der går frit rundt i ørkenen og kun vender tilbage til deres ejer med ugers mellemrum, når de er tørstige.

Pludselig dukker Ksar Ghilane op i horisontens flimrende varmedis. Ikke den lille samling palmetræer omkring et vandhul, jeg i min naivitet har forestillet mig. Men godt 2.000 dadelpalmer omgivet af grøfter med fossende vand. For mig virker den kæmpestor, men er
ganske lille får jeg at vide. En stor oase tæller over en million palmer.

Beduin for en nat

Ksar Ghilane har udviklet sig til en af de mest besøgte oaser her langt mod syd og tilbyder overnatning i forskellige lejre med mere eller mindre luksuriøse beduintelte. Vi bor i Pansea Ksar Ghilane, som nærmere er et hotel, hvis værelser er omsat til store, ottekantede telte, placeret i cirkler mellem dadelpalmer og oliventræer. Restauranten serverer lækre retter af fransk-berbisk tilsnit. Det er altid muligt at få en iskold øl i baren, hvis man ikke hellere vil svale sig i den fantastiske pool med vand fra ørkenens kilder.

Er der noget at sige til, jeg må knibe mig i armen, da vi ankommer?

Der er nu ikke tid til at dåne for meget over hverken telt eller de øvrige omgivelser.
Solen står lavt på himmelen, og det er nu, sandhavet er allersmukkest. Så vi skynder os ud af oasen, forbi den lille naturlige badesø omgivet af yndefulde tamarisk træer og ud mod vest, hvor solens lange stråler har forvandlet klitterne til et drømmesyn, der kan slå selv den mest blaserte rejsende omkuld.

På marked i Tataouine

På vej til oasen gør vi holdt i Tataouine, en af de største byer i det sydlige Tunesien med godt 60.000 indbyggere. Ikke en pittoresk, fotogen ørkenby, men en travl handelsby midt i det tørre ingenting, som bl.a. er kendt for sit store marked.

Boderne med krydderier bombarderer os med farver, dufte og navne jeg knapt kender:
Harissa og ras hanoud, to nordafrikanske blandingskrydderier, anis, spidskommen, kanel og koriander side om side med rosen-te og te a la menthe, mynte-te.

Noget af en udfordring for en vægelsindet shopper, men jeg får da både købt te og krydderier. Tataouine har også inspireret til navnet på Star Wars-planeten Tatooine. De fleste af George Lucas' Star Wars-film er nemlig optaget her i området. Et faktum, man ikke undgår at stifte bekendtskab med.

Huler under jorden

Jeg har aldrig været den store Star Wars-fan, men hulebyerne Techine og Matmata, der har ageret kulisse i filmene, er fascinerende i sig selv. Det er umuligt at se, hvad der er oprindelig kalkstensklippe, og hvad der er solbrændt ler. Vi er de eneste turister i Techine med den forunderlige organiske arkitektur, og det føles næsten virkeligt at gå rundt i de smalle gyder mellem de blødt formede huse, der vitterligt ligner… noget fra en Star Wars film.

Vi besøger også hulebyernes absolutte modsætning, den forunderlige landsby Chenini, bygget ind i og rundt omkring en række små toppe højt, højt oppe på en bjergkam.

Den befæstede berber-by hører til blandt Tunesiens ældste og kan føres tilbage til det 12. århundrede. Selv om hovedparten af indbyggerne nu er flyttet til den nærliggende, moderne landsby af samme navn, er bjergbyen stadig beboet.

Vi kigger ind i et femetagers hus, nærmest fem værelser stablet oven på hinanden og forbundet med smalle, kringlede trapper.

Det er også her, jeg får lov til at købe en liter af byens berømte olivenolie, nypresset på en flere hundrede år gammel stenmølle, der bliver trukket af dromedarer. Olien er stærk og intens i smagen.

Vidste du...

At Sahara strækker sig tværs over det nordlige Afrika fra Atlanterhavet i vest til Rødehavet i øst og dækker et område på 9.400.000 kvadratkilometer?

Men Sahara består langt fra af sand alene. Faktisk er kun en niendedel af ørkenen dækket af sand, resten er bjerge og stenede sletter.

Grand Erg Oriental er et af de største og smukkeste have af sand.

Tips til Sahara

Bedste tidspunkt: Fra maj til oktober.

Vær opmærksom på, at det er drønvarmt om dagen, men kan være køligt om natten.

Rejse-diarré undgås lettest, hvis du kun drikker flaskevand, kun spiser frugt du selv har skrællet og er omhyggelig med at vaske hænder, hver gang, du har været ude.

Vejen hertil: Udflugten til Sahara blev arrangeret af Atlantis Rejser under et besøg på den tunesiske ferieø Djerba, som er på bureauets sommerprogram. www.atlantisrejser.dk

Læs også