https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/8a47343c1f9641ee98a20ae85ad61381.jpg
Ved søbredden er der udeservering, når vejret er til det, og en elegant promenade fører forbi hoteller og frokostrestauranter.
Rejser

Rundt i Luzern

4. august 2008
af Torben Grøndahl / Foto: Kurt Rodahl Hoppe
Luzern ligger smukt og soler sig ved søens blanke flade og under bjergenes skarpe konturer. Byen er ikke stor, men den har stil. Overalt i byen bliver man mindet om byens magtfulde middelalderhistorie. Og der er altid en restaurant i nærheden, så man kan fordøje indtrykkene.

Hvor den gamle bydel vender sig mod floden, ligger flere hoteller og restauranter med udeservering, når vejret tillader. Et tip er, at man får meget mere for sine penge, hvis man går efter de middeldyre måltider. Søbredden nærmest centrum er også en charmerende promenade. Her finder man de flotte, gamle luksushoteller og restauranter med en pragtfuld udsigt over vandet mod koncertbygningen og byen. Et fint sted til frokost.


Wasserturm og den gamle træbro Kapellbrücke
over floden Reuss er et vartegn for Luzern. Broen er
indvendig dekoreret med billeder fra landets historie.


Tæt ved centrum ligger veteranskibet Wilhelm Tell, der er omdannet til en god restaurant med speciale i fisk og vine fra regionen.
Weinmarkt, Kornmarkt og de andre smukke, gamle torve fortæller alle historie, og jesuitternes barokkirke, der ligger i en meget flot og fremskudt position ved floden, og den smukke, gotiske Franziskanerkirke lige bagved regnes blandt de fineste kirkebygninger i Schweiz.
I Gletschergarten nær Löwenplatz kan man se 'Den døende løve', der er skabt af Bertel Thorvaldsen til minde om nogle schweizer-soldaters tapre, men forgæves forsvarsindsats ved stormen på Tuillerierne i Paris 1792. »Det mest bedrøvede og mest bevægende stykke sten i denne verden,« kaldte den amerikanske forfatter Mark Twain engang dette værk.

Byens vartegn

Siden åbningen af St. Gotthard-passet i 1210 har Luzern været et vigtigt sted for udveksling af kultur og handel mellem Nord- og Sydeuropa. Udviklingen fra flække ved søen til rigtig by gik stærkt og indebar kamp om magten. Musegg-muren med sine tårne og broerne over floden Reuss blev bygget i løbet af 1300-tallet som en del af byens forsvarssystem ligesom Luzerns absolutte vartegn, Wasserturm midt i floden Reuss. Dette ottekantede tårn var fængsel og skatkammer på samme tid. Den spændende, gamle træbro Kapellbrücke forbinder de to flodsider med tårnet midtvejs. På Zytturm i Musegg-muren findes byens ældste ur, som nyder det privilegium at falde i slag ét minut før byens andre klokkeværker.

Læs mere om LUZERNS KULTURLIV
SHOPPING I LUZERN
BJERGTUR OMKRING LUZERN
GODE LINKS OG ADRESSER

Læs også