Turen går til Rom
Rejser

Rom - i al evighed

7. oktober 2011
af Hanne Høiberg
foto: Shutterstock, Scecchetti_courtesyFondMAXXI, Vito Arcomano/APT Roma, Fototeca ENIT/Sandro Bedessi m.fl.
Rejseguide og de bedste insider-tips til Rom - den evige stad, fordi den bærer på næsten 3000 års historie med en ynde og en lethed, som kun kan skyldes la dolce vita. Her blandes fortid og nutid på en måde, der er berusende for enhver turist.

Rejseguide og de bedste insider-tips til Rom

Se også galleriet i bunden af artiklen, med masser af gode tips til Rom...

Hvorfor Rom?
Rom er den evige stad, fordi den bærer på næsten 3000 års historie med en ynde og en lethed, som kun kan skyldes la dolche vita. Hvor ellers kan man det ene øjeblik gå i Cæsars fodspor, det andet nippe til en perfekt Bellini - italienernes elskede drink af mousserende vin og ferskenpuré - på en bar, der bare oser af i morgen?

Hvornår?
Med en årlig gennemsnitstemperatur på 15,7 grader i Rom er det fristende at sige hele året. Men undgå steghede juli og august og koncentrer dig om forår og efterår. I december kan det stadig være lunt nok til at sidde på fortovsrestaurant, og i januar-februar er de store saldi - udsalg - i gang.

Hvorhen?
Først og fremmest til Trastevere, Roms svar på venstre bred i Paris, og nok det mest romerske kvarter byen kan byde på. Men også til de nordlige forsteder og de nye, cutting edge kulturinstitutioner.

MIT YNDLINGSKVARTER I ROM
Trastevere er nok Roms hyggeligste, mest ægte kvarter med sit tætte spindelvæv af smalle, brostensbelagte smøger og okkergule huse fra middelalderen. Godt nok har Trastevere udviklet sig til også at være turistspot med sin mængde af trattoriaer, caféer og kunstgallerier, men det tidligere arbejderkvarter har alligevel formået at bevare sin autencitet. Både på den centrale Piazza Santa Maria Trastevere og i de smalle sidegader, det er så dejlig let at fare vild i. Man skulle tro, vasketøjet i Trastevere var hængt op for turisternes - og fotografernes - skyld. Men det hænger altså bare til tørre, fordi folk bor her.

Skal du snart en tur til Rom? Forsød ventetiden med denne lækre tiramisu!

SHOPPING I ROM
Campo de' Fiori
på Corso Vittorio Emanuele II er et højt elsket marked om dagen, men om aftenen overtager caféer og restauranterne pladsen.
Shoppingcenter Et klassisk galleria - overdækket shoppingcenter fra 1800 tallet - med søjlegange, glasmosaikker og smukke ornamenteringer venter dig i Galleria Aberto Sordi i Roms centrum. Piazza Colonna/Via del Corso.
Porta Portese er Roms største loppemarked med tusinder af stande. Her er alt fra køkkenredskaber og espressomaskiner, smykker, læder, vintagetøj og kopivarer i stride strømme. Pas på lommetyve og husk at prutte om prisen. Viale de Trastevere, hver søndag fra kl. 7-14.
Dolce Idea - Den søde idé, er et paradis for chokoholister. Her vil du opdage, hvad der sker, når kvalitet og kreativitet mødes i en chokoladepralin formet som en sommerfugl og smagsat med f.eks. citron, ingefær, kanel, appelsin eller whisky… Via San Francesco a Ripa 27, www.dolceidea.com.
Roma Store... er lidt af en dufthimmel med sæber og sjældne parfumer fra hele Europa, men også mere kendte navne som Aque di Parma og L'Occitane. Og hver måned en ny, kreativ vinduesudsmykning, skabt af en scenograf. Via della Lungaretta 63.

ATTRAKTIONER I ROM
Udfordringen er at finde ud af, hvad du ikke skal se I Rom. Med kirker, arkæologiske seværdigheder, museer og malerier har Rom seværdigheder nok til et helt liv.

Pantheon er nok det mest forbløffende bygningsværk i hele byen. Tænk sig at templet til alle guderne har stået her i næsten 2000 år. Broncedørene er intakte, men det er den kæmpemæssige kuppel, der tager pusten fra en. Siden 609 har Pantheon fungeret som kirke, og der er gratis adgang. Piazza della Rotonda.
Museo e Galleria Borghese er en skattekiste af mesterværker: Skulpturer af Raphael og Bernini, malerier af Titian og Caravaggio… Hvis du kun skal se ét museum i Rom, skal du slå til her. Husk at reservere billetter på forhånd. Piazzale del Museo Borghese www.galleriaborghese.it, billetter på ticketeria.it.

Palatinerhøjen, hvor tvillingebrødrene Romulus og Remus blev opfostret af den hun­ulv, der i dag er byens vartegn. Det gamle Roms svar på Beverly Hills var stedet, hvor kejser Augustus og hans hustru Livia og andre af datidens kendisser boede. Ruinerne af deres paladser ligger her endnu. Nyd også udsigten mod både Forum Romanum og Colosseum. Via di San Gregorio, 30, www.turismorama.it.

Det sker.. Den legendariske Roma Jazz Festival fra 11.-30. november er flyttet til det nye multikompleks, Auditorium Parco della Musica, tegnet af den verdensberømte italiener Renzo Piano. Hør Macy Gray og en lang række italienske jazzlegender give den gas www.romajazzfestival.it. Eller tag en arkitektonisk rundtur i det fascinerende hus www.auditorium.com.

Vil du også gerne til Rom? Kulturrejser Europa tilbyder spændende og inspirerende rejser til Rom med dansk rejseleder. Læs mere og book din rejse til Rom her!

RESTAURANTER OG VINBARER
Città del Gustu Wine Bar & Restaurant
... ligger øverst oppe på madmekkaet La Città del Gusto, Smagens By. Hele herligheden ligger i Trastevere og drives af Gambero Rosso, det gastronomiske imperium, der bl.a. udgiver italienernes svar på Guide Michelin. Så de kan ikke tillade sig andet end at servere sublim mad af udsøgte råvarer i restauranten øverst oppe. Desuden butik, maddemonstrationer med Italiens bedste kokke og kogeskole for almindelige dødelige. Via Enrico Fermi 161, www.cittadelgustowinebar.it.

La Campana
Røde terracottafliser på gulvet, simple træstole og rent hvidt linned på bordene - enkelt og godt. Her er det klassiske romerske retter som carciofi alla giudia/sprøde friterede artiskokker eller pasta med friske ansjoser og pecorinoost, der tæller. Og tiramisù selvfølgelig. Den er legendarisk. Vicolo della Campana 18, www.ristorantelacampana.com.

Pizzeria Remo... er et genuint pizzeria i Testaccio-distriktet. Kendt for sine supertynde pizzaer bagt i brændefyret stenovn til absolut rimelige priser og for at være præcis så larmende, tætpakket og smækfyldt med atmosfære, som et romersk pizzaria skal være. Tager ikke mod bordbestilling. Piazza Santa Maria Liberatrice 44.

Bar Della Vite Rom er spækket med små steder som Bar Della Vite - i Via della Vite - der serverer panini, kaffe og vin fra seks om morgenen til lukketid kl. 20.30.

5 FIDUSER
Mest for børn
-
Explora - Museo Dei Bambini di Roma er et eksperimentarium i børnestørrelse - helt bogstaveligt. Her er en hel by komplet med bl.a. supermarked, hospital, tv-studie, brandstation. Alt i størrelse fem-seks år, alt kører på solenergi. Det er klogt at booke forud i weekenden. Via Flamina 82, www. mdbr.it
For hele familien
Gelato San Chrispino siges at være Roms bedste. Isen er udelukkende fremstillet af naturens og sæsonens egne råvarer og serveres kun i små papkrus. Isguruen Giuseppe Alongi er overbevist om, at kræmmerhus forstyrrer isens rene smag. Prøv granatæbleisen i det sene efterår, tè verde med grøn, japansk te, eller… Via della Panetteria 42 og Piazza della Maddalena 3, www.ilgelatodisancrispino.it.
Hit til ham
Om det skal være Barolo eller Brunello er op til ham. Den hyggelige vinbar Enoteca Trimani i Monti-området har happy hour hver dag fra kl. 17-19, hvor man får to glas vin til prisen for ét. Rundt om hjørnet driver Trimani-familien en af Roms største vinforretninger. Enoteca Trimani: Via Cernaia 38, vinbutik Trimani: Via Goito 20www.trimani.com.
Forkæl dig selv
Nyd livet langsomt med et glas strågul Frascati på Caffe della Pace, tre minutters gang fra Piazza Navona, og prøv om du kan spotte de kunstnere og kendisser, der har den århundredgamle café som fast tilholdssted. Via della Pace 3, www.caffe­dellapace.it
Hot spot – Maxxi
Hvis du bare er det mindste interesseret i arkitektur, er det nye museum for moderne kunst og arkitektur, tegnet af Zaha Hadid, et must. Dette efterår vises bl.a. Indian Highway om nutidens indiske kunst, og fra oktober en udstilling om kinesisk arkitektur. Men det er faktisk bygningen, der er mest spændende. Via Guido Reni 4A, www.fondazionemaxxi.it

Forfatter og tv-vært Eva Ravnbøl, bosiddende Rom på 21. år, anbefaler:
PECORINO i Testaccio-kvarteret, hvor den gamle kødby in Rom lå. Ejeren er en af de dygtigste kokke i Rom indenfor traditionel »hjemmelavet romersk hverdagskøkken« - »cucina casereccia«. Han hedder Alfredo og er af samme familie som indehaverne af den berømte gamle Trastevere-ristorante CHECCO ER CARETTIERE.

Artiskokkerne om foråret er i verdensklasse. Året rundt kan man få en super »amatriciana«- pasta for ikke at tale om »gricia« og »cacio e pepe«. Den første med stærk tomatsovs og pancetta, den anden med kæbeflæsk, guanciale, masser af ost og den sidste cacio-ost og sort peber. Alle romerske favoritter. Området er sjovt at gå tur i. Meget lidt turistet og fuld af delikatessebutikker og trattoriaer.

Læs også