Rejser

Rio de Janeiros betagende skønhed

af Sus Falch 1. oktober 2009
Den brasilianske storby er så fascinerende, at man sagtens kan bruge en hel ferie på den. Skyskrabere pakket ind i jungle, kilometerlange strande og en livlighed uden sidestykke gør millionbyen til et unikt feriemål.

Det er ikke kun Kristusfiguren på Corcovadobjerget, som tager imod med åbne arme.Det er hele den fantastiske by med de velproportionerede strande og den maleriske beliggenhed, som favner sine gæster.Hånd i hånd med den smilende millionbefolkning, hvoraf ganske vist langtfra alle har lige gode kår.

De bedste kvindetips:

 • Vær høfligTilbyd din plads i bussen til ældre, som behandles med stor respekt i byen. De har også egne køer i banker m.m. for ikke at skulle vente.
 • Drop smykkerneLad dyre og opsigtsvækkende smykker og ure blive hjemme. De kan friste til overfald og tyveri.
 • Pas på solenSolen kan være ufattelig stærk, og faktisk kommer turister hjem med 3. gradsforbrændinger. Medbring kasket/solhat og creme med meget højt faktortal, helst af den vandfaste type, brug rigeligt og hold dig væk fra solen fra 12 til 15.

 • KomplimenterTag imod dem, de er en del af livet i Rio. Føler du dig forulempet eller befamlet i for eksempel en bus eller metro, så find synderen og giv ham et møgfald på dansk. Det hjælper som regel.

 • Pas på lommetyveHold dine penge, dit kamera og andet af værdi tæt til kroppen - for eksempel i en lille rygsæk til mavebrug eller i en pengekat eller - bælte. Et vandtæt pengehylster til stranden er guld værd.

 • ShoppingFinder du i rigt mål i shoppingcentre og på gader som herhjemme. De gode områder, og hvad du finder hvor, er beskrevet på byens webside under shopping.

 • DiamantværkstedBesøg den verdenskendte H. Sterns arbejdende værksted, og se glimtende halvædelsstene blive forarbejdet. Firmaet har egen webside.

 • ToiletterDen offentlige slags findes stort set ikke. Snig dig ind på hotellernes eller brug de større, halvbillige restauranter og fastfoodkæders toiletter.

 • Besøg slummenHvis du vil, så tag på en guidet tur til en af slumbyerne, der ikke er verdens sikreste sted at færdes på egne hånd.

 • ElRio de Janeiro har 110 volt, som godt kan oplade mange digitale kameraer og bærbare computere. Nogle hoteller har dog 240 volt, men medbring adapter.

 • Truede arterKøb ikke souvenirs lavet af truede dyrearter. Det er uetisk og du må IKKE tage dem med hjem. Pas også på andre ulovlige ting.

 • Stol ikke på vejretSom i mange andre tropiske byer kan vejret skifte med kort varsel. Medbring en taskeparaply, da regntøj forvandles til en omvandrende sauna.

 • SygdomRejseforsikring er en nødvendighed, da de offentlige hospitaler er langt under vores standard og al anden behandling betales på stedet.

Rio de Janeiro er kontrasternes by. Naturligvis, fristes man til at sige, når den tæller over 12 mio. indbyggere.Her er ubeskrivelig fattigdom i slumbyerne, de såkaldte favelas, hvor indbyggerne dog også på forunderlig vis mønstrer livsglæde, arbejdsomhed, kultur og stolthed - akkurat som i de bedre stillede områder, hvor de fleste turister kommer ind på livet af »Januar-floden«.Det er nemlig byens navn, Rio de Janeiro, som portugiserne navngav den, da de ankom til Guanabara-bugten i 1502 og fejlagtigt troede, de var havnet ved en flod.

Kristusfiguren

Bjergene deler byen i to som pålægget i en klapsammenmad, og naturligvis er udsigten en af byens store seværdigheder. Man skal op og skue ud. Helst to steder, hvorfra udsigten er meget forskellig, nemlig fra Sukkertoppen og fra Corcovado-bjergtoppen med Kristusfiguren.Og her skal man op. Ikke så meget for statuens skyld, som for udsigten.Beton-figuren er ret ucharmerende, men udsigten mageløs. Man kan se 360 grader rundt og faktisk se byens store pejlemærker tydeligt, hvis vejret ikke spænder ben. Medbring et kort, så kan du virkelig orientere dig godt.Turen til toppen med det lille tog varer cirka 20 minutter, og der køres hver halve time fra 8.30 til 18.30. Billetprisen er godt og vel 100 kr. retur.Oven i den handel får man 50 procent rabat på adgangsbilletten til et museum, som også er et besøg værd; Museu International de Arte Naif, Museet for Naiv Kunst.Når man rumler op mod Kristusfiguren gennem skoven, er det sjovt at tænke på, at banen igennem fire år faktisk fragtede elementer til statuen op til Corcovado-bjergets top. Dengang var toget dampdrevet.

Strandene

Og så drejer livet i Rio sig i høj grad om stranden. Her ligger fattig som rig side om side, for ingen strand er privat. En meget stor del af fritiden tilbringes på stranden.Her diskuteres politik, sættes drager op, poseres, spilles kort, fodbold og dases.Nogle strande har livreddere, nogle toiletter og brusere som fungerer. Andre bare sand - og vand, der godt kan opføre sig voldsomt, så tag dig i agt.Den folkelige Copacabanastrand og den mere stilede Ipanema er de mest kendte, men faktisk slet ikke de bedste.Her tager den 18 km lange Barra da Tijuca prisen, men som nævnt er der 23 forskellige muligheder. Og endnu flere uden for byen.

Nyd vrimlen

Lige så charmerende den livlige by kan være, når man er turist og har oceaner af tid, lige så frustrerende kan den naturligvis være, for dem som skal frem for at nå noget bestemt.Men man skal give sig tid til at kigge på vrimlen, til at slentre på Copacabanas karakteristiske bølgemønstrede fortov, tid til at shoppe og opleve en søndag på hippiemarkedet i Ipanema, hvor der er langt mellem de flippede.I dag dyrker man nemlig om noget kropskulturen i Rio, og kvinder såvel som mænd, unge som gamle, ynder at vise sig frem.Som turist må man naturligvis økonomisere med tiden, men en væsentlig del af den bør så absolut gå med at slentre og opleve vrimmelen og de forskellige bydele.

I centrum er det skægt at spendere tid på en af byens mest underholdende pladser, Largo da Carioca, hvor gøglere og gadesælgere kæmper om publikums gunst.Der er så meget at se på, men husk også at kigge op fra gader og pladser, for så beriges din ferie med arkitektoniske oplevelser i mange stilarter.

Byens karneval

De fleste har hørt om karnevalet i Rio, og det er en stor begivenhed.

Men det er også dag efter dag med så meget musik, fest og larm, at det anbefales at have ørepropper med! Hvis du vil vide meget mere om karnevalet, så kig ind på rejsearrangøren Net Travels webside, hvor der står rigtigt meget om fænomenet.

I det hele taget er Rio de Janeiro, størrelsen og fattigdommen taget i betragtning, en sikker by at rejse i, når blot man tager sig i agt for de fingernemme lommetyve.Men det burde jo være den mindste ulejlighed for at få en strålende ferie i en af verdens smukkeste millionbyer.

Rejseklare webstederwww.rioconventionbureau.com.brwww.hstern.net www.mytraveltango.dkwww.nyhavnrejser.dkwww.jesperhannibal.dkwww.festivaltours.dkwww.nettravel.dkwww.albatrostravel.dkwww.hannibalogmarcopolo.dkwww.temarejser.dkwww.lonelyplanet.com