Rejser
9. juli 2018

Rejsetrend: Her er dit næste ferie-eventyr

Det vildeste eventyr er blevet allemandseje. Uanset om det er alenlange gourmetoplevelser eller transkontinentale ture, skal verden erobres. Se her, hvordan fremtidens rejser ser ud for dig.
Af: af Christian Martinez / Foto: PR, Colourbox og Mads Pihl/Visit Greenland
rejsetrend

Det skabte internationale overskrifter, da danske forskere fra DTU Space ved hjælp af satellitmålinger kortlagde nogle af de sidste ukendte områder på Jorden i 2009.

Det drejede sig ikke om et overset område af regnskoven eller Himalayabjergene. Nej, de sidste hvide pletter på landkortet lå på bunden af verdenshavene, ni kilometer nede for at være helt præcis. Så langt er vi kommet.

Der er snart ikke det hjørne af planeten, der ikke er udbredt, kortlagt og gennemlyst. Det gør det sværere at være opdagelsesrejsende i traditionel forstand.

Grænserne bliver skubbet

Kort sagt er der langt imellem anekdoterne om penishylstre, pilespidser og palmehytter, og det er også årtier siden, at en mand som globetrotter og journalist Jens Bjerre med sit filmkamera og notesbog i rygsækken kunne bjergtage danskerne med historier om eksotiske folkeslag fra Kalahari til Ny Guinea.

Ikke fordi vi ikke længere er nysgerrige, hvad angår den store verden, men fordi vi nu selv er i stand til at komme der. I hidtil uset grad.

Måske er det grunden til, at vi hele tiden skubber grænserne for, hvor langt ud og væk vi kan rejse, og grunden til, at den amerikanske rigmand Dennis Tito i 2001 betalte 20 millioner dollar for at blive den første turist i rummet.

Der stod helt sikkert ikke en kineser med en selfiestang.

UD AF KOMFORTZONEN

Jens Bjerres motto var: Rejs langt væk. Rejs langsomt. Gå på dine ben, og sæt dig ned og tal med folk. Det første har danskerne taget til sig i stor stil, det andet ignorerer flertallet vist.

Ser man på statistikken, er det i alt fald tydeligt, at danskerne rejser som aldrig før. Alene sidste år steg antallet af passagerer i Københavns Lufthavn med over ni procent ifølge en opgørelse fra Dansk Brancheanalyse. Men vi rejser også på en anden måde end tidligere.

Det mærker man hos rejseselskabet Jesper Hannibal & Co.

− Folk efterspørger et tvist på turene. Så vil de ud at sove på en bjergvæg, så vil de overnatte under åben himmel, når de er i Amazonas. Det er en udvikling, som er kommet snigende de sidste 10-15 år, siger Jesper Hannibal, der ser rejserne som en personlig udvikling for mange.

Samtidig er det også klart, at grænserne flytter sig. For 10 år siden var det vildeste, man kunne gøre, at tage til Antarktis. I dag er det bare noget, man gør. Man tager hurtigruten.

Rejser

I Costa Rica har man formået at kombinere naturvandringer med helt specielle oplevelser såsom gangbroerne højt oppe i trækronerne. Her kan man få en oplevelse af at blive helt opslugt langt fra hverdagen.

MINDRE ADRENALIN, MERE SELVINDSIGT

For 15 år siden var der bestemte kunder til bestemte rejsetyper, men i dag kan den samme kunde ifølge Hannibal Rejser køre hundeslæde på Grønland, tage på storbyferie til Paris eller solferie til Caribien.

Vores behov for eventyr er imidlertid ikke ensbetydende med ekstremsport. Det er snarere en søgen imod det 'autentiske', hvad enten det handler om at cykle rundt i Bangkok med gadebørn som lokalguider, sample street food i Bogota, eller, som Stjernegaard Rejser med stor succes gør, indkvarterer rejsende privat hos cubanske familier i en form for bed and breakfast.

Ifølge et studie foretaget af amerikanske Adventure Travel Trade Association sammen med East Carolina University i USA har definitionen på 'adventure travel' ændret sig markant de sidste 10 år.

De rejsende efterspørger i langt større grad end tidligere rejser, der byder på personlig udvikling frem for farlige aktiviteter. Studiet har vakt opmærksomhed i en branche, som alene i Nordamerika omsætter for 263 milliarder dollar årligt.

Til alt held er der også positive aspekter ved vores rejseaktivitet ud over den personlige fornøjelse og vinden i håret.

Verdensbanken har kastet 131 millioner dollar efter The Global Wildlife Program, som skal implementere bæredygtige strategier inden for turisme og dyrebeskyttelse i 19 lande i Afrika og Asien.

Rejser

Adventure travel betyder ikke længere ekstremsport. I stedet handler det om kulturmøder. Ifølge et amerikansk studie vil vi langt hellere spise blandt lokale folk end springe ud med faldskærm.

Ekstreme rejser er også rolige

Selvom mulighederne for det ekstreme er lettilgængelige, er det måske i virkeligheden det helt simple, der trækker.

− Når jeg tager på ekstreme rejser, er det i mindre grad for at opleve fart, men mere for at opleve en langsommelighed, som kun findes, når du rejser, siger Søren Sattrup, projektchef hos Visit Copenhagen.

Han har en fortid som forlagschef for Politikens Rejsebøger og direktør for Go Beyond, hvor han har udviklet eventyrrejser i Asien langt fra alfarvej.

− Vi har en tendens til at søge ud mod ekstremer, men i realiteten er det nok en længsel efter noget andet, efter langsommelighed. Når jeg tager på kajakekspeditioner til Ny Guinea, handler det om at komme i flow. Jeg lever et jæger- og samlerliv, hvor alt er simpelt og enkelt midt i en kompleks og fragmenteret verden, hvor man normalt altid er online. Derude på kanten, hvor man ikke må lave fejl, opstår det flow, som jeg siger, siger Søren Sattrup, der også er medlem af Eventyrernes Klub.

Rejser

Er du til det uberluksuriøse, kan du få stillet rejsefeberen med en tur gennem det sydlige Afrika fra juli næste år. Toget Pride of Africa har suiter med dagligstue og bad, der er 24 timers roomservice og en kæmpe observationsvogn, hvor man kan se naturen passere forbi i panorama. Prisen starter ved 77.800 kr.

Næste trend: Bliv hjemme?

At rejse er ifølge Søren Sattrup blevet en del af vores primære behovscirkel. Mange rejser tre-fire gange om året i et tæt pakket program til ofte fjerne eksotiske mål. Måske skal vi blive bedre til at mærke, om vi er klar til at rejse, eller om det er bedre at blive hjemme og, som Sattrup formulerer det, finde det eksotiske i det nære:

− Alt for mange rejser, fordi det er blevet noget, som man taler om i kantinen eller til vennemiddagen. Det er nærmest blevet tabu at sige, at man ikke har lyst til at rejse. Men hvis vi ikke har åbne sanser, er vi ikke nysgerrige.

Og så er det hverken et værdifuldt måde for den rejsende eller for værterne, der tager imod. Så er det bedre at rejse færre gange og være til stede og nysgerrig, når man rejser. Som med alt andet i livet er det skarpt at sige nej tak og sige ja, når åbenheden er der.

Trenden er allerede på vej som opskrift på dit næste ekstreme eventyr:

At blive hjemme.

5 ekstra-eventyrlige ture

Luftballon over Nordpolen
Fra Murmansk sejler man mod kulminationen på turen – den præcise Nordpol – 90° nordlig. Herfra skåler man i champagne, og hvis vejret tillader det, startes luftballonen, og man svæver rundt på toppen af verden. Der er mulighed for at gå i land på ø-gruppen Franz Josefs Land og opleve naturen og dyrelivet fra første hånd (intrepidtravel.com).

Krydstogt fra Australien til Hawaii inklusive Bora Bora
Det er meget få mennesker, der kommer til Polynesien, men det kan man komme på dette krydstogt fra Australien til Hawaii. Forestil dig at sejle ind igennem koralrevet og ligge helt inde i selve lagunen ved den måske smukkeste og mest eksotiske ø i verden (stjernegaard-rejser.dk).

Bag Nordkoreas jerntæppe
Kom ind bag kulissen på denne guidede tur med nordkoreansk lokalguide til et af verdens mest lukkede og topstyrede samfund. Undervejs besøger man et landbrugskollektiv og en skole, og i følgeskab af nordkoreanske embedsmænd får man desuden mulighed for at opleve den demilitariserede zone ved landsbyen Panmunjom, der adskiller Nord- og Sydkorea (horisontrejser.dk).

101 dages gourmetrejse
Madglade rejsende med tid i kufferten kan forhåbentlig få stillet sulten på gourmetrejsen, der varer hele 101 dage. Rejsen begynder i Indien og tager smagsløgene med til over 150 lokale måltider og delikatesser verden over. Du kan blandt andet spise dig mæt i både Cambodja, Sydkorea, Mexico, de palæstinensiske territorier og Marokko. Der er ud over restaurantbesøg også indlagt måltider i templer, klostre, markeder, street food-boder og landkøkkener (intrepidtravel.com).

Deluxe-tog tværs over Afrika
Er du til det ekstravagante, kan du fra næste år tage en tur med verdens mest luksuriøse tog, Pride of Africa, på tværs af det sydlige Afrika. Den 15 dage lange rejse begynder i Tanzania og fortsætter til Zambia, Den Demokratiske Republik Congo og Angola. Rejsen med plads til blot 72 passagerer er all-inclusive og har 24 timers roomservice. Suiterne har eget bad og dagligstue, og er man træt af at køre tog, er der indlagt safari (rovos.co.za).

Læs også