Rejser til Sydafrika er også for vinens skyld - her får du gode tips til vinregioner omkring Cape Town
Rejser

Rejser til Sydafrika - bør også være for vinens skyld

21. september 2016
af Rejseredaktionen
foto: Kulturrejser Europa, AOP
Vinstokkene står tæt i Vestlige Cape i Sydafrika. Mere end 350 års vintradition og en helt særlig drue har sat Sydafrikas vine på verdenskortet – her får du tips til de bedste vinområder, når du rejser til Sydafrika

Vestlige Cape i Sydafrika har det perfekte klima til at dyrke vin. Det er de varme, tørre somre, de kølige vintre og den frodige jord mellem de dramatiske bjerge, der gør det.

Vinstokkene står tæt på imponerende lige linjer, så langt øjet rækker på begge sider af de snoede veje. Ind imellem ligger de romantiske vingårde, mange af dem er opført i den klassiske Cape Dutch-stil med hvidkalkede mure og takkede gavle.

Mere end 350 år gammel vintradition

Vindyrkningen på Vestlige Cape går helt tilbage til 1652, hvor de første hollændere slog sig ned i Cape Town. På trods af det, er Sydafrikas vine først for alvor blevet internationalt kendt efter 1994. Det hænger sammen med, at FN opfordrede til sanktioner mod apartheidregimet– og for mange lande betød det en handelsboykot. I de sidste 20 år er sydafrikansk vin stormet frem på det globale marked.

Mange huse er opført i den charmerende Cape Dutch-stil med hvidkalkede mure og takkede gavle

Læs også: Wellness-ferie i efteråret

Det smukkeste vinland

Sydafrikas vinområder ligger primært i det sydvestlige hjørne omkring Cape Town, og mange vingårde er åbne for besøg. Tættest på Cape Town, lige bag Taffelbjerget ligger Constantia, som er Sydafrikas ældste vinregion.

Landets første vingård, Klein Constantia, ligger kun få kilometer uden for Cape Town og blev grundlagt i 1685. Det er her den legendariske dessertvin, Vin de Constance, bliver produceret. Vinen blev eksporteret til europæiske konger og kejsere i det 18. århundrede, og er efter sigende den tidligere sydafrikanske præsident Nelson Mandelas yndlingsvin.

Sydafrika er desuden alletiders safari-land. Nyhavn Rejser tilbyder mange forskellige skræddersyede safari-rejser, som kan kombineres med dage ved strand eller i Capetown. Læs mere om rejserne her!

Sydafrika har en enestående natur og deres safari-parker har et rigt dyreliv

Vinhovedstaden Stellenbosch

Stellenbosch, 40 kilometer øst for Cape Town, er kendt som vinhovedstaden - og det er ikke uden grund! Med 152 vingårde fordelt på fem forskellige ruter samlet som Stellenbosch Wine Routes er der nok at vælge imellem – og området er i dén grad gearet til vinturisme.

Stellenbosch er utvivlsomt Sydafrikas mest kendte vinområde. Især områdets Cabernet Sauvignon rødvin findes på vinkort verden over, og så er regionen kendt for at være Pinotage-druens oprindelsessted.

Sydafrikas nationaldrue er Pinotage, der kun dyrkes i Vestlige Cape.

Læs også: Langtidsferie er bedre tid til afslapning og flere oplevelser

Sydafrikas særlige drue

I 1925 eksperimenterede en professor på Stellenbosch Universitet med druesorterne Pinot Noir og Cinsault (også kaldet Hermitage). Ideen var at krydse den klassiske smag fra Pinot med en drue som var både nem at dyrke og hårdfør, som Hermitage-druen. Således fik Sydafrika sin helt egen rødvinsdrue Pinotage.

Resultatet var en meget mørk drue, og en vin, der desværre mest af alt lugtede af acetone. Vinbønderne gik sammen om at dyrke druen med omhu, og i dag er Pinotage Sydafrikas næstmest plantede drue, efter den grønne Chenin Blanc. Er Pinotage-vinen succesfuld kommer der en kraftig, mørk og rund vin med duftnoter til solbær, blomme, lakrids eller ligefrem sød tobak og bacon.

Læs også