Rejser til New York
Rejser

Rejseguide til New York

28. juni 2017
af Tina Jøhnk Christensen
New York er altid i fart, altid i forvandling. Der er altid et nyt ‘neighbourhood’, en ny butik, en ny restaurant, et nyt kunstprojekt, som alle taler om og stiller sig tålmodigt i kø for at besøge. Så uanset om du er i New York for første eller 117. gang, er der med garanti steder, du ikke kender. IN guider dig her til noget af det, du skal opleve i byen, der aldrig sover.

Her skal du bo når du er i New York

Crosby Street Hotel
Crosby Street Hotel er et luksuriøst og elegant boutiquehotel importeret fra England. Derfor serverer den britiske ejer Kit Kemp både traditionel ‘English breakfast’ og ‘afternoon tea’. Det er et moderne hotel med farvestrålende tapet, interessante farvesammensætninger og et gennemgående unikt interiør. Det er også et forholdsvist lille hotel med bare 86 værelser, der har høje vinduer fra gulv til loft. Der findes en lille biograf, en udendørs terrasse, en kunstbutik og restaurant med en spændende og varieret cocktailmenu på hotellet. Hotellet ligger i den brostensbeklædte gade Crosby Street, der er bare en blok fra den travle Broadway i bydelen Soho. Det er det rigtige sted at bo, hvis man er interesseret i spændende gallerier og boutiques.

79 Crosby Street, firmdalehotels.com

1 Hotel Central Park
Hvis du går op i at værne om miljøet, er 1 Hotel lige dig. Hotellet, der ligger tæt på Central Park og 5th Avenue, hvor du bl.a. kan finde Harry Winston, Bergdorf Goodman og Saks Fifth Avenue, er tænkt som en øko-oase i harmoni med naturen midt i den travle by. Hotellet ligger på et travlt gadehjørne, men du mærker dets hotellets økovenlige filosofi allerede udenfor, hvor indgangen er pyntet med planter og træ.

1414 6th Avenue, 1hotels.com

https://imgix.femina.dk/madogbolig/hotel.jpg

Le Parker Meridien
Vil man gerne svømme i en lækker pool på 42. etage med gulv til loft-vinduer med udsigt til Central Park, er Le Parker Meridien stedet. Man kan også solbade på hotellets udendørs terrasse om sommeren. Hotellet huser desuden en ‘hemmelig’ burgerbar – The Burger Joint, som er kendt for at lave byens måske bedste burgere. Køen er ofte lang – og der er ikke mange siddepladser, så værn dig med tålmodighed.

119 West 56th Street, parkermeridian.com

Washington Square Hotel
Det historiske hotel ligger lige ved det hyggelige Washington Square i Greenwich Village. Det oser af historie og de mennesker, der har skabt den. Det gælder bl.a. berømtheder. I april 1918 boede Ernest Hemingway på hotellet i tre uger, inden han deltog i Første Verdenskrig som ambulancechauffør. I 1964 boede Rolling Stone på hotellet, og Bob Dylan har også sovet her. Det hyggelige hotel ligger lige ved Washington Square Park, hvor man kan sidde i timevis og betragte folk – især mange studerende fra det nærliggende universitet.

103 Waverly Place, washingtonsquarehotel.com

Her skal du spise og drikke i New York

Tavern on the Green
Hvis man vil være romantisk på den gammeldags måde, er den ikoniske Tavern on the Green i Central Park et oplagt sted at være det. Den historiske bygning blev til i 1870 og husede til at begynde med de får, der græssede i Central Park. Musikeren John Lennon, som boede med udsigt til parken, var så begejstret for restauranten, at han fejrede flere af sine fødselsdage her – også den 40-års fødselsdag, der blev hans sidste. Det var også her, det danske kronprinspar Frederik og Mary gav pressemøde i 2007, da de var på officielt besøg i USA.

Central Park West & 67th Street, taveronthegreen.com

https://imgix.femina.dk/madogbolig/mad-1.jpg

Agern
Her er det islændingen Gunnar Gíslason, der er køkkenchef og står for at præsentere det nordiske køkken for newyorkerne. Restauranten, der åbnede sidste år, ligger i kælderen i den historiske og travle Grand Central Terminal og er en del af danske Claus Meyers projekt Great Northern Food Hall, der er et større marked med nordisk tema. Restauranten, der gør en ære ud af at servere friske råvarer fra delstaten New York, har fået tildelt en fornem michelinstjerne og er blevet en kritikersucces blandt madanmelderne i New York. Bl.a. er Agerns kartoffelsalat og den saltindbagte rødbede blevet rost.

89 East 42nd Street, agernrestaurant.com

Esca
Denne italienske restaurant med speciale i fiskeretter ligger tæt på Broadway i Hell’s Kitchen. Så hvis du har teaterbilletter, er den et godt sted at spise inden. Det siges, at kokken David Pasternack, der primært er inspireret af det syditalienske køkken, selv er ude med fiskesnøren.

402 W 43rd Street, esca-nyc.com

The Modern
Det er en god idé at kombinere et besøg på MoMa (Museum of Modern Art) med en frokost på en af museets restauranter – The Bar eller den lidt finere The Modern, hvor der er udsigt ud over Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden fra de moderne, lyse lokaler. Hvis din samvittighed kan holde til det, kan du bestille foie gras og hummer marineret med trøfler fra menuen.

9 West 53rd Street, themodernnyc.com

The Odeon
Denne restaurant i Tribeca er den danske forfatter Christian Mørks favoritrestaurant i New York – og det har den været, siden han kom til byen første gang som 14-årig sammen med sin mor, skuespillerinden Susse Wold. The Odeon, der åbnede i 1980, var også tidligere et yndet tilhørssted for kunstnere som Andy Warhol og Jean-Michel Basquiat og skuespillere som Robert De Niro og John Belushi. Den tiltrak også komikerne fra det populære satireprogram ‘Saturday Night Live’, som efter sigende skulle have brugt badeværelserne flittigt til at sniffe kokain. Køkkenet er fransk og moules frites og croque monsieur kan anbefales. Christian Mørks favorit er havørred med friske grøntsager og quinoa og dumplings fyldt med farseret kylling.

145 West Broadway, theodeonrestaurant.com

The Press Lounge
Pressen er ikke kendt for at være velklædt, men der er dresscode på baren The Press Lounge, som ligger på 16. sal i Hell’s Kitchen. Det er ikke tilladt at gå med kasket eller have print på sin T-shirt, hvis man vil mænge sig med de trendy gæster her. Men hvis man først har fået adgang til elevatoren til tagbaren, vil man snart have en fantastisk udsigt over Hudson River, Times Square og Empire State Building. Det er et perfekt sted at se solnedgangen ramme New Yorks skyline. Prøv en af husets specialiteter, en Didot, der bl.a. indeholder gin, tonic og agurkepuré. Den er især frisk, hvis du befinder dig i New York på en fugtigvarm dag.

Kimpton Ink48 Hotel, 653 11th Ave, thepresslounge.com

Le Bain
Le Bain er det hippe Standard Hotels penthousediskotek og tagterrassebar i Meatpacking District, hvor man kan nyde drinks, musik – spillet af verdenskendte dj’s – og dans med en smuk udsigt over Hudson-floden og Frihedsgudinden. Hvis man har medbragt sit badetøj, kan man hoppe i jacuzzien. Det er en god idé at komme tidligt, for Le Bain er et populært sted at feste om sommeren, og der er ofte kø helt ud på gaden.

Standard Hotel, 444 West 13th Street, standardhotels.com

https://imgix.femina.dk/madogbolig/mad-2.jpg

The Blue Bar
The Blue Bar ligger på The Algonquin Hotel, som blev opført i 1902 og er det ældste fungerende hotel i New York. I 1919 blev The Algonquin Round Table dannet på hotellet af byens intellektuelle – særligt forfattere og journalister, bl.a. forfatteren Dorothy Parker, chefredaktøren på Vanity Fair Robert Benchley og grundlæggerne af det litterære amerikanske magasin The New Yorker, Harold Ross og Jane Grant. De mødtes til frokost hver dag i The Pergola Room, og i dag har Natalie Ascencios maleri af den litterære gruppe en central plads i hotellets restaurant til minde om deres storhedstid i 1920’erne. I 1933 åbnede The Blue Bar, og den var ligesom resten af hotellet et yndet tilhørssted for kunstnere. Blandt gæsterne var forfatterne William Faulkner, Simone de Beauvoir og J.D. Salinger, og blandt nutidens gæster er skuespillerne Anthony Hopkins og Jeremy Irons, der nyder den sofistikerede, historiske atmosfære i hotellet. Menuen i baren er prydet af bogomslag, og her kan man bestille den berømte 10.000-dollars-martini, hvis man er kommet til penge.

59 West 44th Street, algonquinhotel.com

Lobby Lounge
Man kan enten besøge Lobby Lounge eller MoBar på 35. etage i hotellet Mandarin Oriental på Columbus Circle ved de sydvestlige hjørne af Central Park. I Lobby Lounge er der en fantastisk panoramaudsigt over Central Park og Manhattans skyline, mens MoBar er en mere intim og trendy bar.

80 Columbus Circle, mandarinoriental.com

Det skal du opleve når du er i New York

Sightseeing på to hjul
En alternativ transportmulighed til subways, gule taxaer og gåben er cykler, som man kan leje flere steder i byen. Der bliver hele tiden lagt nye cykelstier i New York, og det gør det nemmere og mere sikkert at komme rundt på to hjul. Man kan tjekke NYC Bike Map, som er et kort over cykelruter, der opdateres årligt. Man kan også tage på guidede cykelture med bl.a. Bike and Roll NYC.

nycbikemaps.com, bikenewyorkcity.com

Williamsburg
Hvis man vil opleve hipsterkultur i New York, skal man til Bushwick eller Williamsburg i Brooklyn. Man kan tage L-toget over East River og stå af ved subwaystationen Bedford Avenue, Williamsburgs hovedgade. Her finder man et livligt natteliv, gourmetrestauranter, vintagebutikker, konceptbutikker, genbrugsforretninger og farvestrålende streetart. Besøg loppemarkedet Brooklyn Flea Market, der har antikviteter, vintagetøj, kunst og smykker fra lokale kunsthåndværkere og designere. På Smorgasburg og indendørsmarkedet Artists & Fleas er der også rig mulighed for at finde lokale produkter. Post Office på Havemeyer Street er et godt sted at få en amerikansk drink, eller man kan vælge en cocktail på William Vale Hotels rooftop-bar, hvor der er en fantastisk udsigt over East River og Manhattans skyline. Hvis man har lyst til at snuppe en kop kaffe eller frisk juice, er The End en af mange muligheder.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/oplevelser.jpg

The Row
Den eksklusive tøjbutik kan nemt forveksles med et galleri eller et designershowroom. Den ligger i et af New Yorks typiske brownstonehuse, der tidligere husede et berømt japansk tehus. The Row, som er ejet af tvillingerne Mary-Kate og Ashley Olsen, har et smagfuldt udvalg af møbler og kunst, hvor man kan finde et Frank Lloyd Wright-spejl, Keith Haring-illustrationer og Jean-Michel Basquiat på væggene. Man kan slappe af i en Carlo Bugatti-stol, læse ved en Jean Royère-standerlampe eller bare beundre Børge Jørgensens skulptur. Søstrene, der grundlagde deres mærke i 2006, åbnede The Row på the Upper East Side i 2016 med en særlig filosofi: Man skulle kunne slappe af i hjemlige, men stilfulde omgivelser, mens man prøvede deres eksklusive tøj.

17 East 71st Street, therow.com

Dover Street Market
Stormagasinet Dover Street Market åbnede i New York i 2013. Det ligger i et boligkvarter i en neoklassicistisk bygning, der tidligere husede en skole. Det er Comme des Garçons-designer Rei Kawakubo, der står bag forretningen, men Dover Street Market sælger mange eksklusive mærker ud over Kawakubos eget, bl.a. Saint Laurent, Louis Vuitton og Prada og nye up-and-coming designere. Uanset om man vil shoppe eller ej, er det spændende og inspirerende at gå på opdagelse her.

160 Lexington Avenue, doverstreetmarket.com

Læs også