https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/article/geneve-rejseguide.jpg
Rejser

REJSEGUIDE | Tag på luksusweekend i Geneve

21. juni 2016
af Regitse Cecillie Rosenvinge
Geneve i den franske del af Schweiz er en drømmedestination for alle med hang til det gode liv. Bag den polerede facade gemmer sig en verden af hyggelige kvarterer, skønne spisesteder og førsteklasses shopping. Rejseblogger Regitse C. Rosenvinge guider dig igennem byen, som hun kender ud og ind .

Geneve er berømt og berygtet for sin glamour, sine banker og FN’s hovedkontor, men bag facaden gemmer sig en verden af franske fristelser og en sydlandsk charme, der især kommer til udtryk i sommerhalvåret. Og slentrer man ned ad hovedstrøget, Rue du Marché, hvor mistralvinden blidt kysser ens kind, er man ikke i tvivl. Imellem travle forretningsmænd i nystrøgne skjorter, nysgerrige turister og arbejdere fra Latinamerika oplever man det stof, som drømme er gjort af.

LÆS OGSÅ: HAMBORG-GUIDE | Tag på weekend syd for grænsen

Geneve er den største by i den fransktalende del af Schweiz, og indbyggermæssigt er den kun overgået af Zürich mod nord. Nogle kalder byen for en ”international landsby” med reference til dens egentlige størrelse og de armbevægelser, byen ofte lægger for dagen. For Geneve er ingen storby, men snarere en stor by, som dog vokser ekspansivt år for år.

Byens ry for at være en velhaverby, som kun forretningsmænd tager til, er langsomt ved at ændre sig, og man ser flere og flere rejsende, der tager hertil for at nyde godt af den centrale placering. Byen, der ligger blot et stenkast fra Alperne og de talrige mondæne skiresorts, er lige så populær om sommeren, hvor den ene byfest overgår den anden. Især i august, hvor den populære Fête de Géneve finder sted, er der tryk på. Her får man lokal folkefest med musik, mad og fyrværkeri for alle pengene.

Paradis for foodies

Er man kun i byen i en forlænget weekend, gælder det om at lokalisere de gode steder og hyggelige bydele hurtigst muligt, men det tillader byens overskuelige størrelse heldigvis også.
En stor del af Geneve er ganske ung og derfor ikke specielt smuk, men i den gamle bydel, Vieille Ville, finder man pittoreske små caféer på charmerende, brostensbelagte gader, der i øvrigt er flere hundrede år gamle. Denne smeltedigel af schweizisk traditionalitet og pulserende caféliv står i skærende kontrast til de travle gågader og føromtalte forretningsmænd, der trods alt udgør en stor del af gadebilledet.

Vieille Ville er placeret på en bjergskråning, hvorfor her flere steder er en forrygende udsigt, men lad stiletterne blive derhjemme – eller pak dem i tasken, før du tager hjemmefra. Gode spisesteder er her nok af, og generelt er det billigere at spise og drikke end nede ved søen, hvor priserne – især i højsæsonen fra maj til september – er skruet godt i vejret. Det kan anbefales at lægge vejen forbi Restaurant Les Armures, der serverer traditionel schweizisk mad, så englene synger. Det er i øvrigt en af byens ældste restauranter, og så ligger den oven i købet i forbindelse med et skønt, lille femstjernet hotel, Hotel Les Armures, hvis omgivelser kan spores helt tilbage til 1200-tallet.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/cafe-du-bourg-de-four-geneve.jpg
Café du Bourg de Four

Den gamle bydel er også stedet, du skal besøge, hvis du er til kunst og kultur. Her finder man bl.a. den smukke romanske kirke St. Peter’s Cathedral, som har spillet en væsentlig rolle i Geneves historie. I de gamle, snørklede gader lokkes man også ind i de talrige kunstgallerier og antikvitetsforhandlere, hvis imponerende vinduer vidner om, at her sælges kunst for rigtig mange penge. Og mens du er her, kan du jo passende snuppe en kop kaffe eller en bid frokost i det traditionelle franske brasserie Café du Bourg de Four, der har ligget på det gamle torv i mere end en menneskealder.

Madkulturen i Geneve er i det hele taget et kapitel for sig. Foodies og andre madglade vil sandsynligvis blive glædeligt overraskede, for byen er intet mindre end et sandt skatkammer af friske råvarer og stolte madtraditioner. Det er nemt at finde schweiziske specialiteter, men grundet Geneves placering i forhold til Frankrig – det tager mindre end 20 minutter i bil at nå den franske grænse fra centrum – ser man en overflod af franske delikatesser.

Et godt eksempel på dette er det fantastiske madtempel La Halle de Rive, som i mere end 45 år har budt kunderne velkomne med liflige dufte af sorte trøfler, udsøgte franske oste og lækre tærter og kager. Det er blandt andet her, de lokale går hen, hvis de lige trænger til en forfriskning i frokostpausen eller skal købe ind til weekendens middagsselskab. Der er ikke den delikatesse, du ikke finder på hylderne, og det er en oplevelse i sig selv at gå på opdagelse blandt de mange specialiteter.

Centrum af byen er med sine franskinspirerede fortovscaféer, enorme luksushoteller og kostbare modeforretninger et naturligt samlingspunkt, og nogle vil mene, det er her, Geneve viser sit sande jeg: travl, international og poleret. I dette område brillerer den fashionable Rue du Rhône, en af verdens dyreste shoppinggader, hvor det ene butiksvindue glitrer mere end det andet, og dørmænd i jakkesæt byder dig velkommen. Nyd en ansigtsbehandling eller en massage i den fabelagtige spa L. Raphael, der ligger i et tidligere varehus – en mondæn bygning i fire etager – og snup en drink på Arthur’s Rivegauche ved 18-tiden, når folk begynder at få fri fra arbejde. Her er den eksklusive stemning og de dyre vine i fokus, men man betaler naturligvis også for den gode placering.

Et touch af boheme

Savner du lidt mere kultur og en rask gåtur, så læg vejen forbi Carouge – Geneves svar på Greenwich Village i New York. Carouge, der egentlig er en kommune for sig selv, kan nås på ca. 20 minutters gang fra centrum, og her kan du være sikker på at finde små, skæve butikker, lækre gourmetrestauranter og hyggelige caféer som perler på en snor. Man fornemmer straks den bohemeagtige atmosfære, som med et trylleslag får én til at føle, at man ikke længere er i Geneve, men i et land længere mod syd, nemlig Italien. I folkemunde kaldes Carouge for Little Italy, og det er slet og ret på grund af den italienske arkitektur, hvis rødder går tilbage til 1786, da bydelen blev grundlagt af kongen af Sardinien. Her finder du hverken McDonald’s, Starbucks eller andre kædekoncepter, for i Carouge skal alt helst være en smule originalt og vigtigst af alt: lokalt. Her kender man sin nabo, og det afspejler sig også i stemningen. Er du til indiefilm, bør du aflægge den lille biograf Bio 72 et besøg, og så skal du naturligvis også gå ned ad Rue St. Joseph, der fortryller sine besøgende med et bredt udvalg af selvstændige mode- og antikvitetsforretninger. Her finder man uden tvivl ting og sager, som ikke fås andre steder.

Carouge er i øvrigt et sandt mekka af lækre restauranter, og det kan anbefales at tage hertil om aftenen, hvor stemningen er en tand mere romantisk. To af de bedste spisesteder for tiden er Le Flacon på Rue Vautier og Le Bistrot Laz Nillo på Route des Acacias. Begge serverer fransk bistromad på et højt niveau, og alt er kreeret af friske, lokale råvarer. Le Bistrot Laz Nillo er den mest prisvenlige.

Geneve er ikke videre kendt for sin shopping, og det er ganske enkelt en fejl. For vel er der mange dyre forretninger, og din bankrådgiver knuselsker dig formentlig ikke, når du vender hjem igen, men det er hele oplevelsen værd! For skal man shoppe igennem, så lad det ske i byen, hvis generelle livskvalitet er blandt de højeste i verden.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/collet-rue-du-marche.jpg

Bevæger du dig op langs Rue du Marché, som er hovedstrøget, finder du lidt mere budgetvenlige alternativer samt et bredt udvalg af highstreet-forretninger. De unikke fund gøres bedst i Carouge og i den gamle bydel.

Geneve er ganske enkelt oplagt at tage til, hvis du vil opleve en ny storby blot få timers flyvning fra Danmark. En spirende konkurrent til de mere etablerede shoppingbyer som Paris, Milano og London og en perfekt blanding af traditionelt og moderne. Geneve har mange facetter, og det betaler sig at kigge bag facaden.

LÆS OGSÅ: 4 REJSEMÅL – du ikke ved, du elsker

https://imgix.femina.dk/madogbolig/in_news_2016_100x370px_05.jpg

Læs også