bornholm
Rejser

Rejseguide: Oplev Bornholm om vinteren

19. januar 2021
af Caroline Sølver - foto Caroline Sølver, Anders Beier, Destination Bornholm & PR
Om sommeren valfarter turister til øen i søen, der fyldes til randen og emmer af vaskeægte sommervibes. I vinterhalvåret er Bornholm helt anderledes, men mindst lige så fantastisk. Glæd dig til vild natur, lokale delikatesser og masser af ro.

Bornholm er kendt som solskinsøen - den dejligste ferieby over dem alle. Men Bornholm er ikke kun spændende om sommeren.

I vinterhalvåret kan du få en anderledes - men mindst lige så fantastisk - ferieoplevelse på øen.

Herunder finder du en guide til, hvad du skal opleve, hvor du skal overnatte, spise og shoppe på den lille ø i Østersøen.

HER SKAL DU SPISE OG DRIKKE

Bornholm har de seneste år positioneret sig selv som en højkulinarisk ø med creme de la creme inden for delikatesser og specialiteter produceret af lokale råvarer. Kendte brands er bl.a. Bornholms Ismejeri, Svaneke Øl, Bolcheriet og Karamelkompagniet. Ikke nok med at du kan nyde alle disse delikatesser på øen, du kan også spise dig igennem Bornholms kulinariske scene på en lang række restauranter, der også holder åbent i vinterhalvåret.

TORVETAL

I de smukke rammer i det nedlagte slagteri i Rønne ligger Torvehal, der på mange måder er en bornholmsk udgave af Torvehallerne i København. Her kan du smage øens mange delikatesser, fra kaffe, der bliver ristet på stedet, til ost, kød og øl. Du kan også nyde bornholmsk tapas i Torvehals café.
Adresse: Gartnervangen 6, 3700 Rønne

https://imgix.femina.dk/madogbolig/bornholm_om_vinteren_1.jpg

Det Røde Pakhus

Det Røde Pakhus serverer mad af høj kvalitet med sæsonens bedste råvarer. Smørrebrødet er endda nomineret til ‘Årets Smørrebrød’ af Danske Madanmeldere. Det serveres på lyst træ og er anrettet så smukt, at en frokost på Det Røde Pakhus både er en visuel og kulinarisk oplevelse ud over det sædvanlige. Restaurantens søsterrestaurant, Christianshøjkroen, er også åben og byder på formidabel frokost og middag.
Adresse: Snellemark 30, 3700 Rønne

Râzapâz

Nyåbnet vinbar og spisested med deleretter i afslappede omgivelser. Det emmer af hygge og varme hos Râzapâz, hvor du kan slå dig ned, smage lækker vin og nyde snacks og tavleretter til både frokost og middag. Ejeren, sommelier Patrick Hult, har en fortid hos Noma og andre Michelin-restauranter og er nu vendt hjem til barndomsøen for at dele sin passion og skabe gode oplevelser for sine gæster på Bornholm.
Adresse: Store Torvegade 29, 3700 Rønne

https://imgix.femina.dk/madogbolig/bornholm_om_vinteren_2_0.jpg

Provianten Gudhjem

I Gudhjem, der er en af Bornholms smukkeste byer, ligger klassikeren Provianten Gudhjem. Her hersker hyggen. Hver dag bliver der lavet en gryderet, der får lov til at simre, inden den bliver nydt i fælleskøkkenstil ved spisestedets langborde. Derudover byder Provianten på håndplukket naturvin til fornuftige priser.
Adresse: Ejnar Mikkelsensvej 28, 3760 Gudhjem

Pennyllan Brewery

Et lille bryggeri med mindre produktioner af øl, der er brygget på træ af hjemmelavet vildgær. Ølproduktionen tager udgangspunkt i sæsonerne og det store udvalg af råvarer fra øen. I 2020 har Pennyllan bl.a. brygget en stærk ale på sure kirsebær, brygget i en vintønde i to år. Bryggeriet har åbent efter aftale, du kan blot skrive en besked på stedets Facebook-side et par dage i forvejen.
Adresse: Havnevej 8D, Tejn, 3770 Allinge

HER SKAL DU OVERNATTE

The Falcon Hotel

Dette sjove og helt unikke boutiquehotel i colonial chicstil åbnede i foråret 2020. Temaet er ‘rejse’, og hotellet er pyntet med globusser og udstoppede dyr. Værelserne er indrettet med forskellige temaer, og målet er at inspirere dig til at gå på opdagelse.
Adresse: Strandvejen 99, 3770 Allinge

Desuden har det ikoniske hotel Melsted Badehotel åbent i weekender i december, smukke Nordlandet holder åbent i november og december, og Griffen Spa Hotel, der tilbyder absolut ro og afslapning, har åbent hele året.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/her_skal_du_sove.jpg

DET SKAL DU OPLEVE

Bornholm er spækket med seværdigheder. Du finder både kulturelle perler og storslået vild natur, som ikke findes andre steder i Danmark.

Naturoplevelser

Hammerhus er nok Bornholms mest kendte seværdighed. Er du ikke til 800 år gamle borgruiner, er stedet alligevel et besøg værd. Naturen omkring Hammershus er nemlig helt unik. Vinden suser, og du mærker den rå, vilde og fantastiske natur helt ind i knoglerne. Foran borgen græsser får, og udsigten byder på havudsigt, så langt øjet rækker. Herfra kan du også opleve den mest fortryllende solnedgang.

Dueodde Strand er kendt for det fineste hvide sand. Selv om du ikke skal bade, er en vintergåtur på en af Europas bedste sandstrande en dejlig og forfriskende oplevelse.

Helligdomsklipperne er meget smukke og en helt unik naturoplevelse. Nogle af dem er 20 meter høje og består af granitsøjler og stejle klippevægge. Det perfekte sted at gå en tur.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/naturoplevelser_bornholm.jpg

Husk også at besøge Bornholms fascinerende rundkirker på din tur rundt på øen. Rundkirkerne er ikoniske og stammer fra middelalderen, og ud af de syv rundkirker, der findes i Danmark, ligger fire af dem på Bornholm.

Broen i Arnager er også et besøg værd. Den er bygget af smukt azobetræ og er Nordeuropas længste bro over havvand. Den ser næsten uendelig ud.

Gennem skoven i det smukke naturområde Døndalen, der ligger tæt på Gudhjem, finder du Danmarks højeste vandfald på hele 22 meter. Vandet falder ned ad en klippevæg, og hvis du tør, kan du faktisk bestige vandfaldet og kravle ud på stenen, som vandfaldet udspringer fra.

Bornholms Kunstmuseum

Ved siden af Helligdomsklipperne ligger Bornholms Kunstmuseum i et fantastisk landskab. Her går natur, arkitektur og kunst op i en højere enhed. Helligdomskilden løber gennem museet som vandkunst, og på væggene pryder kunst med tilknytning til Bornholm. Der er en permanent udstilling af kunst og kunsthåndværk samt en række årlige særudstillinger. Disse udvikles i samarbejde med kunstmuseer fra hele verden. Desuden er museet kendt for at afholde en årlig afgangsudstilling for de nyuddannede glaskunstnere og keramikere fra Glas- og Keramikskolen i Nexø.
Adresse: Otto Bruuns Pl. 1, 3760 Gudhjem

https://imgix.femina.dk/madogbolig/bornholms_kunstmuseum.jpg

Bornholm Julemarked

Initiativtager og glaskunster Pernille Bülow, der desuden er mor til lakridskongen Johan Bülow, står bag Bornholms Julemarked, som afholdes første gang i år. I alle adventsweekenderne bliver Nexø bymidte forvandlet til en magisk juleby med åbne butikker og små pyntede træboder. Her sælger bornholmske kunsthåndværkere deres smukke varer, mens delikatesseproducenter byder på smagsprøver. Svaneke Udover julemarkedet har Pernille Bülow også stået i spidsen for at få Svanekes butikker til at holde åbent året rundt. I den smukke og velbevarede by kan du slentre gennem de små gader, nyde de yndige huse og de fine små butikker, Svaneke byder på.

Hjorths Fabrik

Den 150 år gamle keramikfabrik er en oplevelse for alle sanserne. Her bliver stadig produceret stentøj efter oprindelige principper. Fabrikken huser også et museum, der byder på rundvisning i fabrikkens samling af bornholmsk, smuk og inspirerende keramik, der stammer helt tilbage fra 1700-tallet. Desuden inviterer Hjorths Fabrik på aktiviteter, hvor du kan prøve kræfter med at dreje ler. Der er også en fin butik og en smuk have tilknyttet fabrikken.
Adresse: Krystalgade 5, 3700 Rønne

https://imgix.femina.dk/madogbolig/bornholm_keramik.jpg

HER SKAL DU SHOPPE

Foruden Bornholms første julemarked og butiksåbent i Svaneke byder øen på god shopping med fokus på lokale delikatesser og bornholmsk kunsthåndværk.

Bornholms Bülow-klan

I Svaneke ligger Pernille Bülows egen butik og værksted, hvor der bliver pustet enestående glas. Udvalget består af smukke lamper, drikkeglas i alle afskygninger, vaser, julekugler og meget mere. Her kan du også købe datterens produkt, The Mallows, der er hjemmelavede skumfiduser, der smager som en stor, luftig og blød drøm. Lige ved siden af ligger sønnens butik, Lakrids by Johan Bülow, hvor du kan nyde det store udvalg af lækre lakrids- og chokoladedelikatesser.
Adresse: Brænderigænget 8 og Glastorvet 1, 3740 Svaneke

Bornholms Keramikfabrik Factory Shop

Her finder du keramik, der gør det svært at begrænse sig. Keramikken er lavet af bornholmere på Bornholm, og kollektionen hedder Ø. Butikken holder åbent efter aftale i ydersæsonen, hvis du vil sukke efter smuk kunsthåndværk.
Adresse: Gammel Rønnevej 17a, 3730 Nexø, tlf. 28 66 64 48

Svaneke Chokoladeri

Fra denne butik bliver den skønne chokolade både produceret og solgt. Chokoladen er håndlavet fra bunden med de bedste, helst økologiske, råvarer såsom bornholmsk havtorn og andre interessante toppings. Nyd deres skønne hånddyppede flødeboller med forskellige smage, f.eks. hindbær-blåbær eller chokoladeriets luksustrøfler.
​Adresse: Svaneke Torv 5, 3740 Svaneke

https://imgix.femina.dk/madogbolig/bornholm_0.jpg

Gutemensch

“Ich bin ein Bornholmer” står der i vinduet i Bornholms, måske, hippeste tøjforretning. Her finder du brands som 7 Days Active, Baum und Pferdgarten og Mads Nørgaard, så der er nok at blive fristet af.
​Adresse: Store Torvegade 10, 3700 Rønne

Roger

I en lille gade ligger butikken Roger, der byder på genbrug, når det er bedst. Butikken lå i Pisserenden i København, indtil de to ejere i 1980’erne fik at vide, at de var alvorligt syge. De blev enige om at leve livet og flyttede deres hverdag og butikken til Svaneke. I dag, 35 år senere, er de stadig fælles om at drive stedet, der skaber nostalgi med tøj som benvarmere, militærjakker og flyverdragter.
Adresse: Borgergade 1, 3740 Svaneke

Læs også