Eivissa - Ibiza by.
Rejser

Rejseguide: Ibiza - meget mere end fest og farver

Pragtfulde strande med turkisblåt vand, en afslappet hippie-kultur og fantastiske restauranter. De fleste kender Ibiza for det glade natteliv og den store tilstrømning af unge, der fester igennem, men øen er så meget mere end det.

OPLEV 

Byliv: Vil du opleve det autentiske Ibiza, er San Joao et godt sted at begynde. Byen er hyggelig med sine mange hvide huse og en smuk og enkel kirke. Forlæng eventuelt turen de få kilometer til kysten ad snoede veje gennem bjergene og et utrolig smukt udsyn over Middelhavet. 
 
 
 
I San Carles ligger Las Dalias (lasdalias.es), som er øens bedste hippiemarked. Der er åbent hver lørdag, og her findes alt, der opfylder dine bohème-drømme - fra lædervarer og tie dye-kjoler til tørklæder og smykker. Her kan man nemt tilbringe et par timer og spendere en del af rejsebudgettet. 
 
Hver lørdag slår Las Dalias dørene op til Ibizas største hippiemarked, som har eksisteret siden 1954. Her finder man alt fra smykker og tøj i bedste ”Ibiza boho- stil”. 
 
Ibiza Troc er en enorm secondhand-butik uden for Santa Gertrudis med møbler, krukker, nips og andet godt – også spændende ting, der kan gå i kufferten. 
 
Secondhand-butikken Ibiza Troc er et paradis for vintage-elskere med alt mellem himmel og jord fordelt på to etager.
 
Eivissa (Ibiza by) er med sin ældre bydel et charmerende sted. Der er rig lejlighed til at shoppe i de små gader for foden af bjerget, hvor du finder spændende butikker. Eivissa har desuden interessante kunstmuseer, bl.a. Museu d'Art Contemporani d'Eivissa (MACE), som afgjort er et besøg værd. Overvej også Puget-museet, der er tilegnet to af øens egne kunstnere, og husk her at nyde det spektakulære vu over byen (mace.eivissa.es). 
 
 
Caféen S’escalinata ligger i den gamle del af Ibiza by og er et særdeles behageligt stop på vej mod toppen af bjerget.
 
Fristes du af et besøg på naboøen Formentera, afgår der færge fra havnefronten i Ibiza by, (balearia.com).
 
Ud i naturen: Der er rig mulighed for at holde aktiv ferie på Ibiza, og man møder en del cyklister på vejene. Cykeludlejning findes mange steder, og er man mere mageligt anlagt, kan du vælge en scooter i stedet. Distancerne er forholdsvis korte (øen er mindre end Bornholm), men det kræver god opmærksomhed, da vejene nogle steder er meget smalle. Snorkling og dykkerkurser tilbydes flere steder, bl.a. på Cala Martina (divestar.com/ibiza).
 
På Ibiza kører der stadig en del 2CV’er rundt, og de er som taget ud af en 70’er- scenografi. Skulle man have lyst til ”vintage-transport” rundt på øen, kan de lejes.
 
 
STRANDENE
Uanset om man søger en familievenlig strand med alle faciliteter eller et mere roligt sted til afslapning, så finder man det på Ibiza. De forskellige cala (vige) ligger side om side, og det bedste råd er at gå på opdagelse, der venter tit skønne overraskelser for enden af vejen. 
 
Nord: Cala Benirrás er stedet at være om søndagen, prøv eventuelt Elements (elements-ibiza.com) til frokost eller en drink, den har en laid-back og hyggelig atmosfære. Når dagen svinder, begynder trommerne at lyde for at spille solen ned, og rytmerne trækker alle de besøgende til. Man føler i høj grad hippiekulturen fra 70’erne, som iblandes en uvant sød duft. Der er afgjort noget i luften i Benirrás. 
 
Benirrás strand er utrolig populær, og har begrænset adgang på søndage. Lad det ikke afskrække dig, for der er lækre restauranter og en pragtfuld udsigt.
 
Cala d’en Serra er helt afskærmet fra omverden. Parkér bilen, og gå det sidste stykke ad den ujævne grusvej, der bugter sig mod vandet, passér det forladte hotel, som ligger i ruiner, og nyd så det mageløse turkisblå vand, den uforstyrrede miniaturestrand og en kølig mojito ved den lille chiringuito (strandbar). 
 
Som en (næsten velbevaret) hemmelighed ligger den lille strand Cala d’en Serra uden for Pontinaxt med en hyggelig chiringuito (strandcafé), der serverer drinks og sandwich. Vejen derned er noget ujævn, men absolut gåturen værd.
 
Øst: Cala Masalla er en ganske lille strand godt af vejen i en lukket bugt med roligt vand. Der er ikke liggestole, og den lille strand klarer det mest basale. 
 
Sol d’en Serra er til gengæld forkælelse ud over alle grænser med førsteklasses restaurant Amante, en skøn bar, der udfordrende hænger på kanten af bjergsiden, træterrasse med liggestole, loungemøbler og egen massør. 
 
På stranden Sol d’en Serra er det ren forkælelse at besøge Amante, uanset om man kommer for restauranten, deres cocktailbar eller blot en massage.
 
Syd: Ses Salinas – er en travl strand om sommeren og vældig populær med store daybeds, der lejes for en dag. Der er flere restauranter at vælge imellem, når sulten skal stilles, og udsigt til Formentera og de mange yatchs, der ligger for anker i bugten. 
 
Lidt udenfor Es Cubells ligger stranden Ses Boques, som er en perle af en lille strand med tilladelse til kun 20 liggestole og en hyggelig restaurant. 
 
Vest: Cala Moli ligger i et eksklusivt område med en skøn fransk resturant & bar, Bagatelle Beach (bagatelleibiza.com). Det er en ret lille og intim strand væk fra alfarvej.
 
 
SPIS
Det er oplagt at nyde fisk og skaldyr, når man besøger Ibiza, kvaliteten er god og udbuddet stort. Du finder givetvis din egen favoritrestaurant, men her skal alligevel nævnes nogle stykker, som bør prøves.
 
I Sol d’en Serra serverer eksklusive Amante (amanteibiza.com) både frokost og middag med et spansk/italiensk-inspireret køkken og en betagende udsigt over vandet. Vil du gerne prøve paella, så besøg stranden Cala Martina, hvor der uprætentiøst serveres en dejlig skaldyrsversion i Bar Martina med hvide plastikstole og sand på gulvet. 
 
I Eivissa centrum ligger La Brasa (labrasaibiza.com), hvor man træder indenfor og opdager, at man alligevel sidder under sommerhimlen i deres hyggelige gårdhave. 
 
På sydkysten skal man omkring Ses Boques (sesboques.com), som ligger på stranden af samme navn. Den lille strand føles næsten som verdens ende, dog opdager man hurtigt, at andre er fulgt efter, for restauranten er populær. Et absolut must og perfekt til frokost, husk reservation. 
 
I San Miguel ligger La Luna nell Orto med middelhavskøkken og en dejlig gårdhave (lalunanellorto.com).
 
Tæt derpå i San Joao finder man Giri Café (thegiri.com) i et 300 år gammelt byhus, som er nænsomt og smagfuldt restaureret. Deres gårdhave er i en klasse for sig, maden er ypperste kvalitet, og personalet tager venligt imod.
 
BO 
Ønsker du en ferie lidt væk fra det hektiske og myldrende natteliv, så kan du med fordel vælge en af de mange finca’er (landejendomme), der er blevet indrettet til hotel. Det er en god og autentisk oplevelse at indlogere sig på et af disse smukke steder, som ligger lidt væk fra de større turistbyer. 
 
Flere steder på øen er det muligt at bo på finca’er (landejendomme), der er ombygget til hotel. 
 
Can Guillerm (hotelruralenibiza.es) er et godt bud i centrum af øen med dejlige værelser, pool og en god morgenmad efter dit valg.
 
 
Atzaró (atzaro.com) er en mere luksuriøs finca med alt fra hamam og spa til sauna og fitness.
 
 
I San Joao ligger Giri Residence (thegiri.com), som også tilbyder spa og pool i rolige omgivelser. Hotellet har egen restaurant og hyggelig café, og den gennemgående tanke om kvalitet og æstetik taler sit tydelige sprog. Søg på ”agro turismo” for at udforske mulighederne.
 
Giri Residence er et boutique-hotel med kun fem suiter, og deres nærliggende Giri Café tilbyder skøn frokost i den frodige have.
 
Hælder du mere til et behageligt hotelophold i byen, er der utallige muligheder i Ibiza by, som også er hyggelig med Dalt Vila (den gamle bydel) havnepromenaden og god shopping. 
 
 
PRAKTISK
Norwegian flyver direkte i sommerperioden, og flere rejsebureauer tilbyder pakkeløsninger for en uge eller mere. 
I Ibiza lufthavn findes busser til de større byer, men det kan dog anbefales at leje bil, da en del af oplevelsen ligger i at udforske øen med dens mange bugter og strande. Billeje er forholdsvis billigt og kan prismæssigt være på niveau med leje af cykel eller scooter. 
Ibiza har et offentligt busnet, der dækker det meste af øen, og særlige ruter bliver indsat i sommersæsonen, hvor strandbusser servicerer de små bugter langs kysten. Tjek busplanerne på ibizabus.com.
Ibiza har en klart defineret sæson, og meget lukker i vinterhalvåret. Sæsonen begynder typisk i april og varer til slut oktober med juli og august som de absolut travleste måneder. 
 
 
Læs mere om: