Rejseguide til Gozo
Rejser

Rejseguide: Gozo - en lille skæv perle af en ø

af Hanne Høiberg 10. maj 2019
Foto: Michael Brüel og PR
Mindre end en halv times sejlads fra ferieøen Malta ligger lillesøster Gozo. Engang lidt overset, slet ikke gearet til masseturisme og på vej som en ø for kendere. Genialt, hvis du rejser individuelt. Det ved Hanne Høiberg, der som forfatter til ”Turen går til Malta” har besøgt Gozo et utal af gange – og tabt sit hjerte.
OM GOZO Nogle kalder Gozo for ”en af Middelhavets bedst bevarede hemmeligheder”, andre siger: ”Som Malta for 20-30 år siden”. Begge har fat i noget rigtigt. For Maltas lillesøster af en ø adskiller sig markant fra den populære ferieø i den sydlige del af Middelhavet og har sin egen tilbagelænede charme.  
  Gozo ligger bare 25 minutters sejlads nordvest for Malta og er på mange måder dens modsætning. Alene fordi den er en tredjedel så stor: Bare 67 kvadratkilometer – eller lidt større end Fanø. Mange maltesere har da også feriehus på Gozo. De påstår, at de allerede på færgen herover kan mærke, hvordan skuldrene falder ned, stressen forlader kroppen. Sandt nok. Her er mere fredeligt. Og grønnere, mere frodigt. Desuden er de ældgamle fæstningsværker, solmættede terrasselandskaber og barokke kirker en gave for enhver location-jæger. Se blot ”Game of Thrones” eller Angelina Jolie og Brad Pitts ”By the Sea”. Sidstnævnte blev optaget på Gozo for nogle år siden, hvor landskabet omkring Mgarr ix-Xini agerede Sydfrankrig.  
Gozo er både grønnere og langt fredeligere end Malta. Landskabet er kendetegnet ved bløde bakker med flade toppe, hvor byerne ligger.   Gozo er ikke gearet til masseturisme. Men i de senere år har en mere eksklusiv form for turisme udviklet sig – enten med udgangspunkt i boutiquehoteller eller i de luksuriøse farmhouses, der udlejes som ferieboliger. Og så kan (ferie)livet ellers gå sin stille gang med at opsøge små badebugter, vandreture i de øde landskaber langs kysten, frokoster på torvet i en af de små landsbyer eller falde bagover ved synet af endnu et oplagt motiv. For Gozo er – også – utrolig ”Instagrammable”.   BESØG EN VINGÅRD Tal-Massar Winery er en lille familiedrevet vingård nær landsbyen Gharb langt mod vest – tilmed en af de bedste på hele Malta. Her producerer det passionerede ægtepar Marisa og Anthony Cauchi Hili bl.a. rødvin, hvidvin og rosé på druer dyrket uden brug af pesticider. Tirsdag og lørdag arrangerer de vintur, hvor man først er rundt i vinmarkerne og siden smager vine og gozitansk fingermad. Book på tal-massarwinery.business.site  
I de senere år er gozitanerne begyndt at producere vin af rigtig god kvalitet – som her på Tal-Massar Winery.   LÆS OGSÅ: Matera i Syditalien - Fra huleby til hipsterby   SHOP Keramikskåle med den karakteristiske plettede glasur i havgrøn, blå, solgul eller terrakottarød. Fås bl.a. i Ta’ Dbiegi Crafts Village på vejen mellem landsbyerne Gharb og San Lawrenz.  
Skåle i lokal keramik er en god souvenir.   Honning fra Gozo har en særlig krydret smag fra de tæpper af lilla timianblomster, der dækker øen i maj-juni. Set hos It-Tokk, Independence Square, Victoria.  
I maj-juni bliver Gozo klædt i tæpper af blomstrende timian. Derfor: Husk at købe timian-honning med hjem.   Salt produceret på havvand i de flade saltbassiner vest for Marsalforn – på samme måde som man har gjort det i århundreder. Set i delikatessebutikken Il Bottega del Sole e della Luna på Pjazza San Gorg i Victoria.  
I sommermånederne produceres der stadig salt i de gamle saltbassiner vest for Marsalforn på nordkysten af Gozo.   Kaktussæbe – af olierne fra figenkaktus, der tit bruges som hæk på Gozo. Fra Il Bottega del Sole e della Luna på Pjazza San Gorg i Victoria.   SKØNNE BADEBUGTER Mgarr ix-Xini på sydkysten findes i bunden af en lang smal bugt med en stribe groft gult sand, flade klipper, man kan sole sig på, superfine snorkelmuligheder og en lille restaurant med øens nok friskeste fisk. Vejen hertil ligger ikke ligefor: Følg skiltene fra kirkepladsen i Xewkija, drej til venstre umiddelbart før en stor kvægfarm, og bed så ellers til, at der ikke kommer modkørende på den supersmalle jordvej.   San Blas Bay øst for den populære sandstrand Ramla Bay på nordkysten er mindre, hyggeligere og ikke nær så befolket i højsæsonen. Det er nemlig mere besværligt at komme hertil. Følg skiltene fra Nadur ad en smal strimmel asfalt gennem en frodig dal med små terrassehaver. Gå det sidste stejle stykke ned.  
San Blas Bay på nordkysten er den mest idylliske af Gozos sandstrande.   Dwejra Bay gemmer sig syd for et vagttårn fra riddertiden nær den store parkeringsplads. Her kommer turister i hundredvis for at opleve den fine cirkelformede bugt Inland Sea, hvorfra der går bådture til havet gennem en 100 meter lang tunnel i klippen. Men tager du stien under tårnet ned ad trapperne, som er skåret ind i den bløde kalksten, kommer du til gozitanernes eget badested. Kræver dog, at du er frisk på et hovedspring.  
  SPIS Oleander på torvet i Xaghra er ideelt til en frokost med indlagt folkeliv. Prøv en tuntatar med avocado, grillet vagtel eller pappardelle med kaninsauce. Men husk at levne plads til husets berømte desserter. Find dem på Facebook.   Tatitas Restaurant på torvet i San Lawrenz serverer både maltesiske klassikere som fenek, kanin i rødvinssauce, hjemmelavet ravioli og dagens fangst af fisk og skaldyr. Altid friskt og hjemmelavet. facebook.com/tatitas2  
Hummer-tortellini farvet med blæksprutteblæk.   Tmun Mgarr, lidt tilbagetrukket fra havnen, serverer en spændende fusion af traditionelt og moderne middelhavsmad baseret på lokale råvarer – f.eks. tortellini med blæksprutteblæk i kraftig hummerbouillon, grillet sværdfisk med salat af rucola, appelsin og ansjos og forførende choko-orange-dessert. facebook.com/tmunmgarr   Piutrentanove ved havnefronten i Marsalforn er Gozos første loungebar – lillebitte og fuld af stemning fra sidst på eftermiddagen til sent. Her mødes lokale og turister til forrygende cocktails, friskbagt pizza eller bare en god espresso. Ejeren, italienske Giacomo Martini, borger for kvaliteten. facebook.com/piutrentanovebar  
Den hyggelige Pjazza San Gorg i Victoria er stedet at nyde en kaffe eller et glas af den lokale øl Cisk.   Gleneagles, legendarisk bar i ikonisk bygning fra 1732 ved færgehavnen i Mgarr. Det højloftede lokale dekoreret med fiskenet har en egen rå charme, der harmonerer fint med klientellet: En blanding af fiskere og turister i fastliggerklassen. Og udsigten fra balkonen er to die for.   OPLEV The Citadel, johanniterriddernes fæstningsværk fra sidste halvdel af 1500-tallet, er et must. Det knejser på en bakketop i Victoria, og man kan se ud over det meste af øen fra toppen af de tunge bastionsmure. Hele herligheden har netop gennemgået en omfattende restaurering og står nu med tidssvarende besøgscenter og skarpt skårne plæner i bunden af den tørre voldgrav.  
Citadellet i hovedstaden Victoria har netop gennemgået en omfattende restaurering og er virkelig et besøg værd.   Ggantija Temples i Xaghra regnes som den ældste bygningskonstruktion på jorden og er bygget af op mod 50 tons tunge stenblokke længe før pyramiderne … De to smuldrende, UNESCO-beskyttede templer ligger i et fredeligt landskab af oliven- og citronlunde, heritagemalta.org   LÆS OGSÅ: Maltas gamle bydel Valetta   BO Lej et farmhouse. De fint restaurerede – eller nybyggede – farmhouses er en specialitet på Gozo. De fleste har pool, aircondition og andre luksuriøse faciliteter. Med plads til mellem 6 og 10-12 personer er de velegnede til vennepar, store familier eller flere generationer. Der er en række forskellige udlejere, bl.a. Baron Holiday Homes. baronholidayhomes.com  
Det kan anbefales at leje et af de mange luksuriøse farmhouses, der er en specialitet. Her nyder forfatteren livet på The Olives’ terrasse i Xaghra.   The Duke Boutique Hotel spreder sig over fjerde og femte sal på et shoppingcenter i hjertet af Victoria. Lidt aparte, men når først man har tjekket ind og nyder udsigten fra værelsets terrasse mod citadellet og videre ud over by og land mod det blå, blå Middelhav, er det glemt. thedukehotelgozo.com   Cesca Boutique Hotel, godt en kilometer oppe ad bakken fra havnen i Xlendi, er et nyåbnet hit af et hotel indrettet i et historisk farmhouse. Pool på tagterrassen og vidunderlig udsigt over Xlendi-dalen. facebook.com/cescabh   PRAKTISK Norwegian flyver fra København og Ryanair fra Billund til Malta. Fra lufthavnen kan du tage de 30 kilometer til færgehavnen i lejet bil og videre med færgen, der går hver time. Kør bare om bord på færgen på vej til Gozo, returbilletten købes først på Gozo, når man skal retur.   Nogenlunde midt på øen ligger hovedstaden Victoria (med det oprindelige navn Rabat) med små 7.000 indbyggere. Herfra stikker vejene til alle andre lokaliteter ud som et spindelvæv, og alle busser udgår.   Bedste årstid: April til oktober. Juli-august er steghede, om end med en forfriskende brise.