https://imgix.femina.dk/media/2c94d04f09ca4183bb4da60353722d56.jpg
Rejser

Prag

12. februar 2009
af Sus Falch
Prag går lige i hjertet, for det er en by, som er nem at finde rundt i, og den har albuerum, hvis du blot bevæger dig 100 meter væk fra Karlsbroen og gågaden Karlova, der fører ned til den. Disse populære hovedfærdselsårer kan man til gengæld med fordel nyde på en tidlig morgentur eller ud på aftenen, aftenlyset skaber en magisk stemning især på Karlsbroen kantet med de mange statuer.

SHOPPING

FERIETIPS

Sådan rejser du
Hurtigst med fly. Mange rejsearrangører har pakkerejser med fly og hotel, som der er rift om. Så vær ikke for sent ude, hvis du vil kunne vælge - og få billige flybilletter. Busrejser er også populære, hyggelige og miljøvenlige.

Bedste tidspunkt
Forår og efterår, for indlandsklimaet kan gøre Prag hed om sommeren.

Valuta
Møntfoden er Koruna (Kc), 1 Koruna svarer til 0,28 danske kr. Del den tjekkiske pris med fire, så har du en cirkapris i kr. Plastickort kan bruges næsten overalt.

Gratis guidetur
Hvis du bestiller overnatning gennem Prague Experience får du en times introtur til byen med guide.

Husk at pakke
Sko, du kan gå længe i, for byens gader, store seværdigheder og grønne anlæg inviterer til at gå. Varmt tøj, men husk at foråret kan være længere fremme end hjemme, så måske også solbriller og solcreme til ansigtet. Pænt tøj, hvis du f.eks. skal i operaen.

Fra fly til by
Det nemmeste er at tage en taxi mellem lufthavn og hotel. En tur til centrum
(17 km) bør ikke koste over 650 Koruna, hvilket er
185 kr. Bestiller du samme taxi tilbage igen, får du 35 kr. i rabat. Hurtigbus 119 til metrolinje A Dejvicka, hvorfra du kan køre ind til byen. Rejsetid 60-90 min.

Handicappede
Man er meget hjælpsomme til at gi' et nap med køre-
stolen, og gadebelægningerne er generelt jævne. Dog går det stejlt op til borgområdet, og flere gamle bygninger/teatre har ikke kørestolsadgang, men det kan tjekkes på www.pragueexperience.com HandiTours sælger også rejser til Prag.

Rygning
Er forbudt ved bus- og sporvognsstoppesteder, og der uddeles bøder.

De fleste turister finder til den centralt beliggende plads Staromestske Namesti ikke så langt fra Karlsbroen og gågaden Karlova. Og dermed også til det væld af smykke- og souvenirbutikker, som præger området.

God shoppingguide

Prøv i øvrigt at få fingre i den gratis "Shopping Guide 2006 Prague" på f.eks. dit hotel, da den rummer fine oversigter over indkøbsområderne og lister med butikker. Åbningstiden er typisk fra kl. 8-9 til 18-19, men nogle stormagasiner og butikscentre har dog åbent til kl. 22.
Er du på jagt efter sidstnævnte er det bedste at spørge, hvor det nærmeste ligger i forhold til dit hotel, men overvej Slovansky Dum, på Na Príkope 22, Myslbek Shopping i nr. 19 og Palladium Shopping på Republic Square. Tjekkiet er medlem af EU, så du har ingen økonomisk begrænsning på de varer, du køber med hjem.

Luksus-shopping

Parížská gaden løber fra Cechuv-broen og gennem det jødiske kvarter, som er i rivende udvikling hvad butiksudvalget angår. Men der har pr. tradition været god shopping her og mange eksklusive butikker.
Hugo Boss herre ligger i nr. 6 og damer i nr. 28. Dolce & Gabbana i nr. 18, Dunhill boutique i nr. 14, i nr. 16 Louis Vuitton, Esada Sport i nr. 23, Fabergé med de berømte russiske æg som smykker i nr. 15, Giorgio Armani i nr. 18, og Fashionpolice, der har mange smarte mærker som Prada og Bruno Magli under samme tag i nr. 21 er virkelig også et besøg værd. Det samme gælder designeren Michal Negrins butik i nr. 14, hvor du kan svømme hen over de meget feminine blonde og blomster-smykkede kreationer, der kendetegner designeren. Moschino er også repræsenteret i nr. 15 - og sådan kunne vi blive ved. Men snus selv rundt i kvarteret, der ikke ligger så langt fra området med de mange krystalbutikker.

Det populære strøg

En anelse mindre eksklusivt - og så alligevel med dyre designerbutikker hist og pist - er den populære brede indkøbsgade Na Príkope, som forbinder Václavské námesti med krudttårnet. Her ligger også en del shoppingpassager og stormagasiner med bl.a. Gant, Camper-sko, Pierre Cardin, Accessorize og Adidas.
Men på selve Na Príkope har Adidas en conceptstore i nr. 12, Benettons glade farver finder du i nr. 4, Guess i nr. 21, mens sportstøjsinteresserede kan kigge ind i Gigasport i 19-21, hvis ikke der skal shoppes sko blandt Salamanders gode udvalg i nr. 23. Dem finder du dog flere steder i byen, og de har virkelig et godt udvalg til rimelige priser.
Lacoste holder til i nr. 16 og er du på jagt efter en herre-gave kan du måske finde noget i nr. 31, der huser Victorinox-shoppen med lækre lommeknive, ure, kufferter og meget mere. Slå også et smut op ad de tilstødende gader, der har en del børnetøjsbutikker og f.eks. Max Mara på Havírska 1.

Smykker

Granát Turnov er en stor producent af smykker med de karakteristiske røde granater og har butikker på Dlouhá 30 og Panská 1. Og i et land, der er kendt for sin krystal, er der naturligvis også en Swarovski-butik på Celetná. Unicrystal - Diamit har både farverige og særprægede krystalsmykker i både 6, 9, 21 og 28 på Celetná.

SPISESTEDER

Lad os først opfordre til at undgå de store restauranter rundt om det centrale gamle torv, Staromestske námestí og på gågaden ned til Karlsbroen, når du skal spise middag. De er ikke særligt charmerende, og maden fås bedre andre steder. Men det kan selvfølgelig være hyggeligt at slå sig ned udendørs på turiststrøgene og nyde en forfriskning, mens man kigger på menneskemylderet. Ellers vil vi anbefale restauranter og cafeer langs floden til højre, når du kommer ned fra borgområdet, og skarpt til venstre for Karlsbroen, når du kommer fra Staromestske námestí, hvis du skal nyde en pause udendørs et hyggeligt og ikke overrendt sted. Gå ellers gerne efter de små, lidt ydmygt udseende steder på din vej - de serverer ofte gode måltider med pølser og en god griseskank, eller mere café-agtig mad.

KVINDETIPS

Tjek vejret
Lige før du rejser, kan du tjekke vejrudsigten på www.dmi.dk under verdensvejr, så får du pakket kufferten rigtigt.

Byens grønne marked...
spækket med grøntsager og ret lødige souvenirs har fast ståsted og åbent dagligt på Havelska, som har givet det navnet Havelské Trzsté.

Sikkerhed
Prag er en sikker by at færdes i. Pas blot på enkelte langfingrede individer i tætpakkede menneskemængder og frække taxichauffører,
der prøver at tage overpris.

To fine souvenirs
Dukketeaterdukker, der er meget detaljerede og plakater, notesbøger m.m. med Alfons Muchas karakteristiske jugendstil-motiver.

Info på stedet
I byens turistinformationsboder og den gratis månedsguide på engelsk »Prague in your pocket«, der også giver tips på www.inyourpocket.com

Restauranter

Til middagen iler vi fluks med at foreslå U Modré Kachnicky på Nebovidská 6, hvis du vil spise tjekkisk på højt gastronomisk plan og nyde en god tjekkisk vin. Restauranten har en søster på den modsatte side af floden tæt ved den gamle rådhusplads, men den første er mest unik, hvad interiøret angår. Det er ligesom at sidde i et gammelt tjekkisk klunkehjem og spise. Tlf. +420 257 320 308, www.umodrekachnicky.cz
Prag har mange italienske restauranter, fordi italiensk mad er populært og nemt at gå til. En af de gode er Divinis Wine Bar & Restaurant, som ligger på Týnská 23. Publikummet er overvejende raffineret og lokalt. Mere godt italiensk kan du spise på Ristorante Kogo, Havelská 27, tlf. +420 224 214 543, www.kogo.cz
Blandt de moderne og gode restauranter vil vi fremhæve Zahrada V Opere, Legerova 75, www.zahradavopere.cz Den ligger ikke langt fra nationalmuseet, for enden af Václavské Námestí.
Pravda er en moderne restaurant med retter fra alverdens lande og priser på hovedretter, der begynder ved godt og vel 300 kr. Betaler du kontant får du 10 pct. rabat. Den ligger på Parížská 17 og har tlf. +420 222 326 203. Det kan anbefales at bestille bord til middagen, da der er rift om pladserne på de gode steder, vi her har nævnt.

Cafeer

Gå i Kafkas spor på Café Louvre, Národni 116/20, www.cafeloucre.cz, hvor han ofte var, eller køb bogen, der leder dig vej til de 50 bedste kaffesteder, som ofte overses. Prague Cafés er udgivet af det tyske forlag Vitalis, www.vitalis-verlag.com, fås på engelsk og kan købes i byens boghandler. Alternativt kan du bede din egen boghandler bestille den hjem til dig. Og så er der naturligvis også den hyggelige Café Franz Kafka opkaldt efter forfatteren på Široka 64.

OVERNATNINGBilligt

Dum u velké boty er et nyt familiedrevet hotel indrettet med respekt og charme i et gammelt renæssance byhus super centralt for foden af Prags borg og tæt på Karlsbroen. Et dobbeltværelse koster fra 670 kr., hvis du vil have eget bad. Nyd gæstfriheden og værelser, hvor gamle detaljer som kogeniche med komfur er bevaret. www.dumuvelkeboty.cz, tlf. +420 257 532 088, info@dumuvelkeboty.cz Endnu billigere logier finder du på www.pragueexperience.com, hvor tostjernede Merlin Hotel koster fra 253 kr.

Luksus

Hotel Parríž ligger på U Obecniho 1 tæt på byens centrale torv Staromestske Namesti og er et pragtfuldt arkitektonisk bekendtskab fra begyndelsen af det 20. århundrede, men stadig til at betale. Bygningen er nygotisk med elementer i jugendstil, der er særligt fremtrædende i foyeren, cafeen og ikke mindst restauranten Sara Bernhardt. De bare 98 værelser er store og moderniserede. www.hotel-pariz.cz, tlf. +420 222 195 195, booking@hotel-paris.cz Dobbeltværelser fra 805 kr., executive rooms fra 1.075 kr. og suiter fra 1.945 kr. De fleste danske rejsearrangører har hoteller i mange prisklasser, se bl.a. www.rejsefeber.dk, www.fdm-travel.dk

LINKS

Læs også