https://imgix.femina.dk/media/a91717951c684f35a5c7e9bde3356337.jpg
Rejser

Papua Ny Guinea - landet for opdagelsesrejsende

18. maj 2009
af Sus Falch
Papua Ny Guinea udgør den østlige del af øen Ny Guinea nord for Australien, og naturens variation fra lavland over ufremkommelige regnskove og bjerge til store og små øer skaber sammen med rigdommen på planter, fugle, dyr og insekter en usædvanlig scene.

Papua Ny Guinea har nogle af Stillehavets smukkeste byer, fantastiske strande og allerbedste områder for snorklere og dykkere, der kan begejstres over fisk i alle regnbuens farver og et særlig stort antal skibsvrag fra Anden Verdenskrig.

For de fleste almindelige ferierejsende har Papua Ny Guinea en hel kultur, som er uopdaget for de fleste.

Fra klædedragter med bastskørter og penishylstre over hytter langt oppe i bjergene, hvor forfædres røg-balsamerede lig sidder på rad og række til krops-udsmykninger, der omfatter såvel bemalinger som ben gennem næsen.

Akkurat som i så mange andre lande, hvor turismen er i sin vorden, er nogle områder i Papua Ny Guinea lettere tilgængelige og turistfaciliteterne mere udviklede end andre.

Og i et land i så rivende udvikling som Papua Ny Guinea har man sit at slås med. Hovedstaden Port Moresby har et stort problem med bl.a. bandekriminalitet, mord og overfald, fordi fattigdommen er så udtalt, at berigelse er lig med overlevelse.

Tænk dig om i byen og gør som de fleste andre ferierejsende - tag en guidet rundtur og brug ellers ferien på de store oplevelser ude i landet.

De danske rejsearrangører, der har Papua Ny Guinea på programmet, samarbejder med lokale turoperatører, når de skal sammensætte en rejse.

Supersjældent

Kvindetips

Påklædning:
Let tøj og påklædning, der ikke virker anstødeligt. Husk praktiske sandaler, sko, og overtøj, der kan klare en byge.

Souvenirs:
Lokalt produceret kaffe, penis-hylstre, træskærerarbejder, lokale jagtredskaber som bue og pil.

Toiletter:
Medbring toiletpapir og spørg endelig de lokale, hvor nærmeste toilet er, hvis du ikke lige kan spotte det offentlige. En flaske desinficerende væske til hænderne er god at have i tasken.

I Australien pisker kænguruerne hen over flade sletter, og i Papua Ny Guinea klatrer de i træer. Her kan de meget årvågne, som gæster Torricelli bjergene i den populære Sepik-provins, være heldige at se kænguruarten Tenkile, der er en af verdens mest sjældne dyrearter.
Også der i skovene syd for Lumi lever den endnu sjældnere art Weimanke, som med sit hvide ansigt og gyldne ører er et af landets smukkeste og yderst sjældne dyr.

Slanger, frøer, sommerfugle, fugle, fisk og endnu flere dyrearter er med til at gøre den ferie, som i høj grad er naturoplevelsernes ferie, til en farvestrålende og meget unik affære.

Mød de døde

Southern Highlands Province og Kutubu søen, der ligger i en af landets fem nationalparker er et besøg værd.

Søen er smuk, området rigt på fugle og sommerfugle, landsbybefolkningerne imødekommende og du kan besøge begravelseshulerne i Bebere og Kosame, hvor man stadig begraver afdøde på traditionel maner. Den døde lægges i en kano, som sejles ind i hulen, hvor den befinder sig til kødet har skilt sig fra skelettet, som anbringes på hulernes vægge.

Alt i ét

I Madang er der kystbefolkninger, bjergboere og flodfolk - og så en af Stillehavets smukkeste byer. Ja, faktisk kaldes Madang populært Stillehavets smukkeste by, og den er et besøg værd.

Madang har lagt sig til rette på en halvø og forsynet sig med parker, damme og vandveje med nikkende liljer. Og som om det ikke skulle være nok, bidrager omkringliggende småøer til idyllen.

Madang er også en af de mest turistorienterede byer i landet, og vil du forkæles med lidt luksus, er Madang så afgjort et godt sted at blive det.

Attraktioner:

Ferietips

Info før rejsen:
www.pngtourism.org.pg med bl.a. turoperatører og et interaktivt kort, der klikker dig videre til korte provinsbeskrivelser, samt Lonely Planets guidebog »Papua Ny Guinea«. De fleste når frem til øen Papua Ny Guinea med fly via Australien eller Singapore. Når du skal vælge, skal du vide, at australierne har meget strenge indførselsregler for genstande og souvenirs, der kan tænkes at indeholde sygdomme og insekter.

Sprog:
Pidgin engelsk, engelsk, Hiri Motu og over 800 stammesprog.

Landefakta:
Medlem af Commonwealth, har den engelske dronning som statsoverhoved, men har været selvstændigt siden 1975. Mange fattige, men situationen er i bedring siden 2003.

El:
230 volt og 110 volt på enkelte hoteller. Medbring adapter, så stikkene matcher.

Sådan rejser du:
Med rutefly typisk via Singapore eller Australien og som regel på specialrejser.

Husk at pakke:
Myggebeskyttelse, tamponer/hygiejnebind, nødvendig medicin og andre personlige fornødenheder, rygsæk, kamera - gerne i lille vandtæt pose, kikkert og solbeskyttelse. Tøj, der kan lukke tæt om håndled og ankler mod myg. Maveregulerende medicin.

Valuta:
Kina og 1 kina er 100 toea. 1 kr. svarer til 0,51 kina. Plastickort kan benyttes på større hoteller og restauranter.

Tidsforskel:
Ni timer. Når klokken er 12 her, er den 21 i Papua Ny Guinea.

Klima:
Tropisk og varmt til hedt og fugtigt året igennem. Den tørreste periode er fra maj til september, men vejret kan være omskifteligt.

Vaccinationer:
Ja, mod smitsom leverbetændelse og stivkrampe. Malariaforebyggelse anbefales. Spørg lægen eller tjek www.ssi.dk/rejser

Visum:
Danske statsborgere kan få besøgsvisum ved indrejse til op til 30 dage.

Drikkepenge:
Forventes ikke.

Fotografering:
Husk at spørge, før du knipser. Alt andet er krænkende.

Den store flod

En af de største oplevelser er at sejle på Sepik-floden, som med sine 1.126 km er en af verdens længste. Den snor sig som en serpentin gennem landet for at munde ud i Stillehavet i den nordøstlige del, og dens forløb er noget af det Papua Ny Guinea er mest kendt for uden for landet grænser.

Den midterste del af floden i Øst Sepik provinsen er mest besøgt, bl.a. fordi det var her, japanerne til sidst overgav sig til de allierede under Anden Verdenskrig, og her man stadig kan se deres efterladte køretøjer og krigsmaskiner.

Undervejs på floden kan du købe en maske af den lokale træskærer i Tambanum eller opleve stemningen i et åndehus, haus tambarans.

Vandring

Naturen byder også for uudtømmelige muligheder for at vandre. Overvej Enga provinsen, som er landets højeste og mest knudrede provins. Og selv andre bjergbefolkninger refererer til Enga-provinsens indbyggere som bjergfolk i landsbyer, der lever livet stille og roligt.

Southern Highlands Province er kendt for sine stadig meget autentiske stammebyer og for Huli og Duna Wigmen, der er stolte krigere med unik evne til at efterligne fuglelyde. At opleve dem i en stammedans med fjer- og farvestrålende klædedragter tilsat fuglelyde er noget helt unikt.

Fuglekig

For både dykkere, fugleinteresserede og vandrefugle er Papua Ny Guinea et paradis. Hvis du er særligt fugleinteresseret, arrangeres der landet over guidede ornitologiske ture, og du kan læse mere om dem på landets turistwebside.

Landet er som et spindelvæv af spor, småveje og stier, hvoraf de fleste har været anvendt af befolkningen i umindelige tider.

Hvis du foretrækker de mindst strabadserende, så vælg dem, der snor sig i de flade kystnære områder.

Når du skal vælge rundrejsevej, er det værd at have Madang provinsen med i overvejelserne. Den ligger på nordkysten og er ikke blot en af dykkernes favoritter, men også en slags mini-udgave af landet.

Få rabat på dit næste køb hos Travellink, med en rabatkode. -Find din her Rabatkode til travellink

Rejseklare websteder:

www.pngtourism.org.pg
www.albatros-travel.dk
www.kilroytravels.dk

Læs flere rejseguides:

Sveriges smukke Öland

New Zealand i 4-hjulstrækker

Afslappende flodferie i Irland

Krydstogt på skinner

Romantiske Paris

New York

Læs også