Vandretur i Italien
Annonce
Annonce

På vandretur gennem det grønne Italien

14. juli 2022
Annonce for ENIT – Italian National Tourist Board
Foto: APT Cammini-Emilia Romagna
Fortryllende bjergruter, gastronomiske eventyr og middelaldernostalgi. Fald ned i en tidslomme, mens du vandrer gennem tre regioner i den nordlige del af Italien på pilgrimsruten Via Francigena.
Italia logo

Fra Canterbury i England til Peterspladsen i Rom snor pilgrimsruten Via Francigena sig. Undervejs passerer ruten franske vinmarker, schweizisk alpelandskab og italienske middelalderbyer. Via Francigena er en af Europas vigtigste pilgrimsruter. Navnet betyder Vejen, som kommer fra Frankrig, selv om den historisk set ikke var den eneste rute, men derimod en sammensætning af veje og stier, som dannede et komplekst vejnet gennem Europa. I dag er Via Francigena anerkendt af Unesco som kulturarv.

Vi har udvalgt nogle vandreetaper gennem tre regioner i det grønne Italien, hvor du kan indånde den landlige luft, opleve kulturen og smage på gastronomien!

1. Valle d’Aosta: Storslåede alper og slotte

Den italienske del af Via Francigena starter i regionen Valle d’Aosta – Aostadalen – som ligger mere end 2.400 meter over havet ved Sankt Bernhardspasset. Vejen går i retning mod regionens hovedstad Aosta, også kaldet Alpernes Rom på grund af de arkæologiske fund, som vidner om regionens historiske betydning. Romerne anlagde veje, så tropper og handelsfolk kunne komme frem. Århundredes toldaktiviteter har gjort det muligt at bygge de mange slotte i regionen.

Fortress of Bard i Valle d'Aosta
Fæstningen i Bard rummer blandt andet et alpemuseum og spændende kunst- og fotoudstillinger. En lang række militærstrateger, heriblandt Napoleon, har brugt fæstningen. Foto: Regione Autonoma Valle d’Aosta.

Strækningen mellem Verrès og Pont-Saint-Martin er en smuk kulturhistorisk vandring på lidt over 13 kilometer langs stejle vinmarker. Stop undervejs for at opleve en autentisk vinsmagning på en af de mange vingårde. Har du tid og kræfter til det, så tag en afstikker op til et af de slotte, der ligger i nærheden af ruten. Der er en spektakulær udsigt fra det karakteristiske kvadratiske Verrès-slot, og på Issogne Slot kan du finde smukke middelalderlige freskoer.

Praktisk om Valle d’Aosta

Pilgrimsruten i Valle d’Aosta er opdelt i fem etaper. Skal du vandre ad den nordligste etape, bør du gøre det om sommeren, når passet er snefrit, mens du kan vandre ad de andre etaper når som helst på året. Her er overnatningsmuligheder i alle prislejer. Et par af de historiske er Au Coeur du Village i Arnad, Hotel Ad Gallias i Bard og Le Coeur du Pont i Donnas. Det regionale turistkontor kan organisere bagagetransport.

Er du til mad- og vinoplevelser, så besøg den maleriske by Arnad, som er kendt for sin rødvin og for den saltede og urtekrydrede spæk, “Lard d'Arnad”, som ofte serveres med rugbrød og honning. I alpebyen Bard, som kun har omkring 150 indbyggere, finder du også et imponerende fort på et klippefremspring, hvorfra du kan nyde udsigten over dalen. I byen Donnas er det en oplevelse i sig selv at gå på en romersk vej, der er udhugget i bjerget. Kig ind forbi vinmuseet eller det historiske mejeri. Fremme i Pont-Saint-Martin fører en romersk bro dig videre ind i regionen Piemonte.

2. Emilia Romagna – gennem Italiens spisekammer

Via Francigena går gennem det indre af Emilia Romagna, og her får du både en geografisk varieret vandretur og et besøg i det velfyldte italienske spisekammer. Vejen fører dig gennem antikke, historiske byer som Piacenza, Fidenza og Parma, store dyrkede sletter og grønne bakker. Til sidst når du frem til bjergkæden Apenninerne og Passo della Cisa, et historisk højtliggende pas ved grænsen til Toscana.

Landsby i Italien
Langs Via Francigena gemmer der sig utallige små landsbyer med hyggelige, brostensbelagte gader, gamle vinduesskodder og blomsterfyldte altaner. Foto: APT Cammini-Emilia Romagna.

Ruten starter tæt ved Guado di Sigerico, hvor den krydser Italiens største flod, Po. Før i tiden skulle man vade igennem den, men i dag er der taxabåde, som fører pilgrimsvandrende og eventuelle cykler tørskoede over floden.

Gennem historien har adelen udsmykket landskabet med slotte og borge, og på ruten møder du storslåede katedraler, blandt andet den i Piacenza, som fejrer 900 år. Du finder også Unesco-beskyttede bymiljøer og landbrugsgårde med åbne døre.

Praktisk om Emilia Romagna

Pilgrimsruten i Emilia Romagna er opdelt i fem etaper lige uden for Piacenza til Fornovo di Taro med en samlet længde på 128 kilometer. Ruten kan forlænges med yderligere 35 kilometer, hvis du vil forbi byen Parma. På den regionale hjemmeside kan du få hjælp til at finde et hotel, en Bed & Breakfast eller gårde med overnatning langs ruten. Mange steder har kun få værelser, så sørg for at planlægge dit eventyr i god tid, og overvej at reservere en oplevelsespakke.

Det italienske køkken er et af de mest fantastiske at dykke ned i, og i dette område kan du finde nogle af de største spiselige skatte. Smag for eksempel på sprød parmesanost, ægte italiensk parmaskine, smagfuld balsamisk eddike, lækker mortadella og frisk tortellini.

Der er generelt et stort fokus på gastronomi i Emilia Romagna, og er du ude efter en rejse gennem det italienske køkken, kan du finde alt fra meloner, kirsebær og svampe til fyldt pasta, oste og pølser i denne region. Du kan også hoppe på en guidet tur eller tage et håndværkskursus i området.

3. Toscana: Cypresser og solsikker

I Toscana venter cirka 400 kilometers svimlende smuk vandring gennem verdensberømte steder og små, gemte landsbyer, over bjerge og bakker og langs strande. Vi har udvalgt fire strækninger i regionens hjerte.

Den første strækning starter i San Miniato og fortsætter gennem 23 kilometers skønt, kuperet landskab til Gambassi Terme. I San Miniato finder du de lækreste trøffelduftende menuer, især omkring byens smukke torv.

Vandringen gennem dalen Val d’Elsa tager dig forbi klostre og landlige kirker og videre til kurbadene Gambassi Terme, som ligger i en flere hundrede år gammel skov. Lad dig synke ned i medicinsk vand, og mærk roen sænke sig under en afslappende behandling, inden du vandrer videre med ny kraft.

San Gimignano i Italien
Skal du opleve svimmelhed i ægte middelalderstil, så besøg byens højeste tårn, Torre Rognosa, som tilhører bymuseet Palazzo Podestà. Tilbage på fast grund kan du indånde historiens vingesus, mens du nyder en tår Vernaccia, den lokale hvidvin, som blev lovprist af Dante. Foto: Toscana Promozione Turistica.

Fra Gambassi Terme tager ruten dig 13 kilometer videre på den næste strækning langs Val d’Elsas smukke bakkelandskab, der er bestrøet medmindre byer, landsbykirker og kapeller. En del af ruten følger en antik vej, og ad denne når du til San Gimignano – byen med middelaldertårnene.

Toscanas tredje strækning tager dig fra San Gimignano gennem Val d’Elsa. Du går på grusveje langs romerske kirker på vejen mod den maleriske by Abbadia a Isola, hvor du blandt andet kan besøge det gamle cistercienserkloster, som blev grundlagt i 1001 og i dag fungerer som et hyggeligt vandrehjem. Herfra går du ad en scenisk rute langs smukke hvedemarker, og snart kan du se Monteriggionis intakte bymur, som er målet for denne etape på ca. 30 kilometer.

Praktisk om Toscana

Gennem hele Toscana er ruten opdelt i 16 etaper. Langs ruten er der indlogering af enhver slags – fra unikke og funktionelle vandrehjem som Le Finestre del Seminario i San Miniato eller Contessa Ava dei Lambardi uden for Monteriggioni til luksuriøse hoteller. Vågn op til hanegal på en af regionens mange turistgårde som Tenuta Sant’Ilario, Torraccia di Chiusi og Relais Della Rovere, eller nyd den lokale gastronomi på landlige pensionater som Relais Castel Bigozzi og Casalta Hotel.

På regionens sidste strækning følger du en vandresti, som lyser hvidt gennem et lille bjergområde. Undervejs kommer du igennem skovpassager, hvor du kan nyde lidt skygge, og eventyrslotte som Chiocciola og Villa, som gør turen interessant. Efter 18 km er du i mål ved byporten i Siena. Siena er en af Toscanas kulturmetropoler. Her blev banksystemet engang født, og byens rige og mægtige historie er tydelig. Her afholdes det unikke hestevæddeløb Palio to gange hver sommer midt på byens vifteformede torv. Køb en vaffel med frisklavet is, og opdag byens skønhed. Overvej at blive et par nætter.

Rejse til smukke Toscana
Bliv gerne et par ekstra dage i kulturbyen Siena. Foto: sborisov / iStock by Getty Images

Via Francigena

Via Francigena, som betyder Vejen, som kommer fra Frankrig, er en gammel pilgrimsrute, der snor sig fra Canterbury i England gennem Frankrig og Schweiz og hele vejen til Rom. Ruten er over 3000 kilometer lang og tager dig over udsigtsrige bjerg, langs floder og gennem historiske byer. På Via Francigena's hjemmeside kan du finde alle de oplysninger, du har brug for, eksempelvis hvilke etaper du skal gå, hvad du skal tage med, og hvor du skal overnatte. Se mere om de oplevelser, du finder langs ruten, på Italian National Tourist Board’s hjemmeside.

Læs også