https://imgix.femina.dk/media/39860cee2f474f66a3b2727508a59070.jpg
Rejser

På rundrejse i marokkopudens hjemland

17. december 2011
af Tekst &
Foto: Susanne Gustafsson
Marokko er en forførende blanding af sydende markeder, de barske Atlasbjerge, endeløse ørkenstrækninger og enestående arkitektur.

Marrakesh er en rød by, for det er ikke tilladt at bruge andre farver på husene, men det kan man ikke se inde i medinaens betagende jungle. Her er alle farver samlet i et kaleidoskopisk virvar, som forstærkes af lydene, duftene og menneskemylderet.

Efter en times tids snusen rundt inde i basarens store buldrende mave er det befriende at komme ud og trække vejret frit på den store plads Jemaa el Fna, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Jemaa el Fna er den store, fantastiske plads i hjertet af Marrakesh, og ud fra pladsen stråler alle de små handelsgyder som takkerne på en stjerne.

MELLEMATLAS
Vi forlader Marrakesh og kører nordpå over op over Mellematlas. Atlasbjergene er forholdsvis venlige på disse kanter takket være den megen regn, og frodige bjergskråninger rejser sig på begge sider af vejen med blomstrende frugt- og mandeltræer i hvidt og rosa. Undervejs nyder vi et glas hvinende sød myntete og lunt, nybagt brød dyppet i tyk, grøn olivenolie, før vi fortsætter gennem Mellematlas' grønne skråninger - og pludselig befinder os i et højland med opdyrkede jorder med Højatlasbjergenes sneklædte toppe som baggrund: Sååå smukt!

PÅ TÆRSKLEN TIL SAHARA
Vi maser os videre gennem Mellematlas - nu stik sydpå til ørkenbyen Erfoud. Jeg har glædet mig vildt til at komme ud i den ægte ørken, og de endeløse sandbanker er endnu smukkere end forventet. Vi kører ud mod Saharas begyndelse ved Merzougaklitterne, og det tager vel en times tid, før vi ser kamelerne, vi skal ride på. Ali Baba, som marokkanerne kalder min fuldskæggede mand, og jeg får sammen med resten af flokken rumpet os på plads på hver vores kamel. Min kamel er dejlig varm, og den vugger dovent op over sandbankerne, som bliver smukkere og smukkere i solnedgangen.

KASHBA'ERNES LAND
Fra Erfoud kører vi mod vest, mod et af de mest spektakulære naturfænomener i Sydmarokko, nemlig Todra-kløften i Tineghir. De næsten lodrette klippesider i kløften er op til 160 meter høje, og kløften er ganske smal i bunden, hvor vi går og føler os som småbitte myrer. Dybt inde i kløften ligger naturligvis en restaurant, hvor vi spiser en tagine-ret til frokost, før vi fortsætter mod Ouarzazate gennem Dades-dalen, som også kaldes "de tusinde kashba'ers vej". Ouarzazate ligger i skillelinjen mellem Nord- og Sydmarokko og er den største handelsby i området. I Ouarzazate ligger en af de smukkeste kashba'er, Taourirt, som delvis er restaureret for midler fra UNESCO, og det er et eventyr at gå rundt og op og ned ad de snørklede trapper, mellemgange og virvar af små og store rum.

RETUR OVER HØJE ATLAS
Turen tilbage mod Marrakesh op over Høje Atlas er vildt smuk og dramatisk. Det mest nervepirrende er et stykke vej, der balancerer på en smal bjergkam, akkurat så bred, at to biler kan passere hinanden. Vores chauffør, Sherif, har ført os elegant og cool igennem alle de trafikale udfordringer, og efter en uforglemmelig rundrejse i det spændende land fører han os trygt og sikkert ind til Marrakesh, hvor vi li-i-ige kan nå de sidste indkøb før hjemrejsen.

Tel Aviv - afslappet og cool

Antalya - porten til den tyrkiske riviera

Vietnam til lands og til vands

Læs også