https://imgix.femina.dk/media/61f48fafa4d74832b730a033f95a9aae.jpg
Rejser

På rejse for fremtidens Afrika

8. januar 2011
af Lene Rode
Foto: Lene Rode
Uddannelse er vejen frem for Afrika. Og rent vand er den vigtigste ressource, for med rent vand kan man forhindre, at folk bliver syge og ikke kan tage en uddannelse. FEMINA rejste med 3literrentvand-kampagnen til Kenya for at donere drikkevandsfiltre

"3literrentvand"

Coca-Colas Kildevæld-kampagne "3literrentvand" blev lanceret i marts 2010 i samarbejde med nonprofitorganisationen Water For All og firmaet Vestergaard Frandsen, der har udviklet sugerøret LifeStraw. Ideen er, at man donerer tre liter vand til Afrika, hver gang man køber en flaske Kildevæld. Kampagnen donerer direkte til vandprojekter i afrikanske lande, og man støtter, hver gang man køber en fl aske Kildevæld. Du kan støtte projektet ved at købe Kildevæld, eller du kan donere direkte via hjemmesiden www.3literrentvand.dk

Drikkevandsfiltre til alle
De har ventet på os i flere timer. Og da vi nærmer os landsbyen, bliver vi omringet af en enorm flok uniformerede skolebørn. Det er en stor dag i landsbyen i Kangundoprovinsen nordøst for Kenyas hovedstad Nairobi. For i dag får hver eneste beboer et såkaldt LifeStraw, en slags sugerør med et filter, der filtrerer 99 % af alle bakterier og kemikalier fra - og et større familiefilter, til husstandens forbrug. Det betyder, at de ikke længere skal bekymre sig om alle de sygdomme, der følger med, når de drikker forurenet vand. Diarré er en af de største årsager til sygdom og den høje spædbørnsdødelighed, og vandet her på egnen er ikke bare snavset af dyreafføring og almindeligt skidt, men af kemikalier fra industrivirksomheder i og omkring Nairobi.

"3literrentvand"
Det er Kildevæld (som er ejet af Coca- Cola), der står bag kampagnen "3literrentvand". Hver gang en dansk forbruger har købt en flaske Kildevæld, har de samtidig doneret tre liter rent vand til projektet. Kildevæld samarbejder med ngo'en Water For All og firmaet Vestergaard Frandsen, der har udviklet sugerøret LifeStraw. Vandeksperten Mathew fra Water For All forklarer landsbyens ivrigt lyttende kvinder, hvorfor det er så vigtigt at rense vandet, og hvordan sugerøret fungerer. Nogle fniser, andre nikker, og et par enkelte af de ældre ser en anelse mistroiske ud. Kan sådan et lille rør virkelig gøre så meget?

Rent vand sikrer fremtiden
Det er kvinderne, der forsyner landsbyens 3000 indbyggere med vand. De henter det i et vandhul næsten 10 kilometer væk og bærer det hjem i store dunke, som de spænder fast på hovedet med brede reb. I vandhullet vasker man også tøj og bader, og de drikkende køer både træder og besørger i det. Hvert år dør 3,5 millioner mennesker pga. bakteriefyldt drikkevand - de fleste af dem er under fem år. Det kan undgås med LifeStraw, og da vi forlader Kangundo har folk stillet sig i kø for at trykke vores hænder. De takker i en uendelighed, og deres øjne lyser af håb.

Læs flere rejseartikler her

Her kan du også støtte et godt formål

Er du på vej på ferie, køb dine solbriller i feminashoppen.dk

Læs også