https://imgix.femina.dk/media/879640761074476c9a9142c8b1f664a8.jpg
Rejser

På kulturrejse i Midtjylland

25. maj 2009
af Sus Falch
Midtjylland har meget at byde på, og netop nu anspores feriegæster til at følge kultursporet mellem syv museer og syv underværker, der får særlig opmærksomhed.

Ved at købe en pakkeferie med overnatning på Danske kroer & Hoteller kan man følge kultursporet rundt i det midtjyske omkring bl.a. de syv deltagende museumsbyer.

Museerne er Horsens Kunstmuseum, Silkeborg Kunstmuseum, Skovgaard Museer i Viborg, Herning Kunstmuseum, Glasmuseet Ebeltoft, ARoS Aarhus Kunstmuseum og Holstebro Kunstmuseum.

Projektet har fået sin egen webside www.midtjyskeundervaerker.dk med links videre til de enkelte museer.

Seværdighederne:

Kvindetips

Billig velvære
Silkeborg er Danmarks gamle kurby med mange tilbud. Overvej at prøve badeanstalten, der har kur- og urtebad til 200 kr., fodbehandling til 250 kr. og meget mere.

Århus for dig
www.visitaarhus.dk kan du finde et særligt afsnit om Århus for kvinder, der bl.a. frister med at prøve en personlig stylist til tøjshopping.

Museumsgave
Museerne har skønne butikker, hvor du kan købe personlige gaver, der ikke lige findes hvor som helst.

Viborgs kunstnerklan

På Skovgaard Museet er underværket »Udsigt over havet fra Møns Klint« af landskabsmaler og professor Peter Christian Skovgaard, der er stamfader til klanen af Skovgaard-kunstnere, som kan opleves på museet.

Måske har du besøgt Viborg Domkirke og nydt sønnen Joakim Skovgaards smukke farvestrålende freskoudsmykning i kirkens indre. Hvis ikke du har, står en meget stor oplevelse og venter på dig.

Og museet har slået sig ned lige ved siden af i byens smukke gamle rådhus fra 1728.

Silkeborg - søernes by

I Silkeborg har Silkeborg Museum valgt et underværk blandt de mange værker, som udgør Asger Jorns samlinger.

Udover det og Jorns mange værker, bl.a. hovedværkerne »Stalingrad« og den 14 meter lange billedvævning »Den lange rejse« kan du opleve over 5000 værker af 150 kunstnere fra hele verden, skænket af Jorn i årene fra 1953-73.

Jyllands hovedstad

Fra Silkeborg er der kun 45 km til Århus, hvor ARoS Århus Kunstmuseum præsenterer BOY af australieren Ron Mueck, som underværk.

BOY er ikke noget nyt værk, men den fem meter høje og 500 kg tunge dreng, som til stadighed sidder på hug i udstillingsfløjens nordlige ende, er næsten blevet museets symbol.

Kulturbyen Horsens

I Horsens på kunstmuseet, er »Jeg gik mig over sø og land« af den verdenskendte danske kunstner Bjørn Nørgaard årets underværk.
Naturligvis fristes man til at sige, for den moderne kunst og kunst, der tager udgangspunkt i samfundet, er museets fokus.

Det gør museet så godt, at det i 2007 fik Museumsjuryens Specialpris på 100.000 kr., der tildeles et museum, som har udvist originalitet og faglig kunnen specielt indenfor et af seks museale kerneområder.

Holstebro

Ferietips

Feriemagasiner
Flere byer har flotte og informative digitale feriemagasiner liggende til download på deres websider.

Gratis adgang
De fleste museer har tidspunkter med gratis adgang og lang åbningstid, som måske passer i din ferieplan.

Fordelskort
ÅrhusCard giver dig fordele som rabat på eller helt gratis entrebilletter, gratis parkering, offentlig transport og op til 40 pct. rabat på Storebæltsbroen samt m.m.

Cykeltip
I Ebeltoft kan du køre med Ebeltoft Cykelguider på forskellige temature. Se www.ebeltoftby.dk.

Mere kultur
www.kultunaut.dk er en landsdækkende webside med kulturarrangementer - store som små.

Husk at pakke
Tøj til al slags vejr, så det ikke holder dig væk fra naturen. Gode sko, kamera, solbeskyttelse og tøj til velværebehandlinger.

Handicappede
Såvel museer som overnatningssteder i området har gode faciliteter for kørestolsbrugere.

Gode guidebøger
Kig ind til din boghandler eller på biblioteket efter en af Politikens mange guidebøger om Danmark, f.eks. »Danmark rundt ad Margueritruten«, der indtil videre er Danmarks eneste turistrute for bilister og snor sig gennem landet ad 3.500 km.

Holstebro og kunstmuseet har »Stående Kvinde« af billedhuggeren Astrid Noack som underværk på kultursporet.

Udvælgelsen er meget naturlig i og med at »Stående Kvinde« blev udvalgt som ét af de 96 værker, der kom til at udgøre kulturministeriets Kulturkanon. Astrid Noack levede fra 1888 til 1954 og har også fremstillet en portrætstatue af den danske maler Anna Ancher, som kan ses udenfor museet.

Ellers spænder museet vidt med ældre såvel som helt nutidig kunst, og kunstoplevelsen kan fortsætte i byens gader, hvor det prioriteres højt.

Glasbyen Ebeltoft

Ebeltoft er den østligst liggende underværks-by på kultursporet, og her er der ikke noget forunderligt i, at fokus er på glaskunst.

Det er Glasmuseet Ebeltoft verdenskendt for at formidle og udvikle, så mon ikke »Vermillion Persian Set with Black Lip Wraps« af Dale Chihuli kan prikke til din opfattelse af, hvad glaskunst er?

Måske får du også lejlighed til at opleve glaskunstnerne trylle i glashytterne, der er tilknyttet stedet eller til at aflægge verdens længste træskib et besøg på Fregatøen midt i byen, hvor du også kan nyde frokost og prisbelønnet Fregatøl.

På byens torv er der traditionen tro frokostjazz hver lørdag kl. 12 til og med august.

Hedens hovedstad

Herning Kunstmuseum er meget progressivt og har udvalgt »Socle du Monde« af Piero Manzoni som årets underværk i den samling, der har lov at bryste sig af at være en af de største moderne kunstsamlinger herhjemme.

Det næsten cirkelrunde museums ydre er en oplevelse i sig selv med Carl-Henning Pedersens 1000 kvadratmeter store mur-kunstværk Fantasiens leg om livets hjul.

Udover kunstmuseet kan du fylde Danmarksferien med kunst på Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum, Danmarks Fotomuseum og Textilforum og kulturhistorie på
Herning Museum og Blichermuseet på Herningsholm.

Bo godt

Du kan bo tæt på det, du vil opleve. F.eks. kan du ved Gudenåen bo helt ned til vandet på Kongensbro Kro, der er med på en underværkspakkeløsning.

Og i disse velværetider er det værd at have i tankerne, at Silkeborg jo har lov at prale af meget gamle kurtraditioner, som er udviklet til moderne spa-luksus.

Se, hvor skønt ferielivet kan leves på www.kurbysilkeborg.dk.

Hvis du vil bo tæt på begivenhederne i Ebeltoft, kan du få originalt maritimt logi på Danmarks sidste Fyrskib, Fyrskib XXI, der ligger ved kaj i Fregathavnen og har såvel restaurant som værelser.

Læs også