https://imgix.femina.dk/media/bb87a1c9655047adb9261cb0971ccce0.jpg
Rejser

På hummersafari nord for Göteborg

12. september 2010
af Jette Østerlund
Foto: Evan Frederiksen
På et par dage i den svenske skærgård i fiskerbyen Smögen nord for Göteborg får man frisk havluft, lyse nætter, højt til himlen og masser af friske skaldyr

Da vi indlogerede os på Sea Lodge, som er et lille rødmalet træhotel bygget på klipperne i den vestlige del af Smögen, fyldte duften af skaldyrskogning, cremede supper og sovse vores næsebor. Den intime restaurant på Sea Lodge ligger nærmest med fødderne i en af de små bugter.

En rigtigt god fangst
Næste dag lægger vores skipper, Olof, til ved Sea Lodges egen brygge og byder os velkommen om bord til hummersafari. Han sejler os ud til første hummerbøje i bugten uden for Smögen. Han hejser rusen op ved hjælp af spillet på båden. Fangsten er to krabber. Ved næste ruse ser vi den første hummer. Han har 10 ruser fordelt i bugten ud for Smögen og længere ude i Kattegat, og tommelfingerreglen er, at en fangst på fem hummere i 10 ruser er en god dag. Så vi havde en rigtig god dag: 10 hummere og en ordentlig spandfuld krabber.

Videre på sælsafari
Efter at sidste ruse er tømt, spørger han os, om vi til sidst har lyst til en hummersafari - frisk luft, vild natur, granitbad og lille sælsafari? Gæt selv! Han sejler os lidt længere ud i skærgården, hvor sælerne tager solbad på klipperne. Hjemme igen på bryggen ved Sea Lodge står kokkene klar til at koge hummere og krabber til aftenens menu. På klippen uden for Sea Lodge er "granitbadet" næsten lige så kogende som hummergryden, og parat til de gæster, der har bestilt en tur i det kæmpe trækarfør middagen.

Livsstilen går i blodet
En så speciel hjemstavn og livsstil går ofte i blodet, og både køkkenchefen på Sea Lodge og hummerfiskeren er som hjemmefødninger vendt tilbage efter togter i henholdsvis andre køkkener og fjernere have. Skipper Olof er fisker af fjerde generation. Det kunne kun gå for langsomt med at komme ud og fiske, og allerede som 16-årig var han på Nordsøen for at fiske rejer. Selv er han efter mange år på søen en ganske beskeden hummerspiser. - Det bliver til et par stykker om året, siger han. - Men min 23-årige søn spiser gerne fem-seks hummere ad gangen.

Læs mere om Hummersafari på www.vestsverige.dk

RELATEREDE ARTIKLER:

Pippi Langstrømpe i Astrid Lindgrens Väld

Tag familien
med til Sverige

På eventyr i Nordisland

På eventyr
i Nordisland

Bornhom

Oplev Bornholm
- rå og romantisk

Læs også