https://imgix.femina.dk/media/aa88b48d4f2d484ebc16bb17386344b1.jpg
Rejser

På ferie med hvaler

28. juli 2009
af Sus Falch
Drømmer du om en ferie, hvor et af højdepunkterne er at opleve havets store hvaler tæt på, skal du søge bestemte steder hen. Følg med os hen over de syv have til giganternes legeplads.

Der er snesevis af steder i verden, hvor hvalerne flokkes så tæt på land, at det kan lade sig gøre at se dem eller sejle ud for at opleve deres leg og nysgerrighed så tæt på, at blåsten fra deres åndehul rammer dig i ansigtet.

Hvaler mod nord
I Nordnorge og Lofoten om sommeren, udgår der hvalsafari fra Andenes, der engang var en almindelig fiskerby.

Hvalkig på Grønland
På Grønland og Island, er det også muligt at tage på hvalsafari. I forårsmånederne, hvor havisen er i opbrud, søger grønlandshvalen ind i Diskobugten for at spise sig mæt i den foretrukne dyreplankton, der findes i store mængder langs iskanten.

FERIETIPS

Husk at pakke
Kikkert, varmt/vindtæt tøj, kamera, gerne med meget zoom, solbeskyttelse og ellers, hvad rejsen kræver.

Kniv i kufferten
Medbringer du kniv eller dolk, som kan være praktisk på en friluftsrejse, skal den i kufferten.

Søsyge
Hvis du frygter det, så medbring søsygemidler og brug dem. Søsygepiller og -plastre, der anbringes bag ørerne, er effektive for mange, og ingefær virker for andre. Men spørg din læge og vær så oppe i det fri og kig bagud, hvis du bliver søsyg.

Hvalarterne
Naturhistorisk Museum i Århus har på deres webside en hval-artsliste med danske, latinske og ikke mindst engelske navne, som kan være nyttig, når du skal finde rundt i, hvilke hvaler du kan se hvor.

Hvalfestival
Byen Hermanus i Sydafrika afholder årligt hvalfestival i slutningen af september for at fejre hvalernes ankomst. I 2009 er det 24.-28. september. Se www.sa-venues.com

Pas til USA
Husk maskinlæsbart pas, hvis du vil undgå at søge visum til USA.

Rejseforsikring
Kan anbefales, som til de fleste andre destinationer, selv om hvalsafari ikke er udpræget risikofyldt.

Velvære og hvaler
I Island kan du kombinere hvalsafari med en forkælelsesoplevelse i Den Blå Lagune, området med de naturlige, varme udendørs bade.

Svøm med hvaler
Flere steder er det muligt at svømme med små og store hvaler, hvilket er en følelsesmæssig stor oplevelse for de fleste.

USA og Canada
Aller-østligst i Canada ligger Newfoundland og Labrador og breder sig ud i Atlanterhavet. Noget er ø andet fastland, og på disse kanter er hvalerne talrige i hvalsæsonen fra maj til oktober. Turoperatører tilbyder hvalsafari i store og små både, hvor man kan komme så tæt på dyrene, at deres blåst, udblæsningsluften, kan ramme en i ansigtet.

Safari med nyfødte
Syd for Boston-staten New England på USA's østkyst strækker den ca. 100 km lange halvø Cape Cod sig ud i vandet i østlig retning. På Cape Cod ligger de hyggelige byer i bedste New England-stil som perler på en snor med deres træhuse og havnemiljøer.
Og fra halvøens spids, hvor den måske nok skønneste af byerne - Provincetown - ligger, kan man sejle på hvalsafari blandt nyfødte hvaler.

Hvaler i varmen
Smukke New Zealand og populære australske Queens­land med Great Barrier Reef byder sig også til som hvalsafariegnede.

Læs også