https://imgix.femina.dk/media/89d5f64a214a49b093c40e089b385458.jpg
Rejser

Oplev Hven på cykel

12. maj 2009
af Anne Mette Ahlgreen
Godt en times sejlads fra København Lokker den svenske ø Hven med en perlerække af oplevelser fra en svunden tid. Den hyggelige stemning af gamle dage opleves bedst på cykel med vind i håret.

Bäckviken er en hyggelig lille havn omkranset af få huse, iskiosk og servering af kaffe på en terrasse fra en tid før den slags kaldtes for café. Efter landgangen traver hele færgeselskabet op ad den stejle bakke fra havnen til Hvens cykeludlejning. Den foretrukne transportform på Hven er nemlig cykel, da øen er ikke mere end 4,5 kilometer lang og et par kilometer bred.

Oplev Hven på cykel

Den hjemmelavede is på Hven er fantastisk, og den SKAL man bare smage.

Fantastisk gedeost
Vi triller hen ad det første stykke landevej og nyder synet af de blomstrende grøftekanter, og en mark, hvor der står geder - og lige ved siden af ligger Hvens Getost. Et lille privatejet gedeostemejeri med tilhørende gårdbutik og café. Her produceres en lille håndfuld forskellige oste, f.eks. kan Getrulle, Hven Brick og husets blåskimmel anbefales. Og det var åbenbart en god idé at springe med på trenden med lokalproducerede råvarer, for gedeostene er ofte forudbestilte og sælges, næsten inden mælken har forladt geden.

Det populære Thycho Brahe-museum
Ca. midt på Hven, ligger øens hovedattraktion - det prisbelønnede Thycho Brahe-museum med tilhørende have, slottet Uranienborg og observatoriet Stjerneborg, der blev opført af den danske astronom og videnskabsmand Tycho Brahe i 1500-tallet. Færgen går retur til København kl. 16, så hvis man synes, programmet bliver for presset kan man vælge at bestille en overnatning på et af øens hoteller eller andre små overnatningssteder, se mere på Hvens hjemmeside

Oplev Hven på cykel

Havnen på Hven.

Tag din tid, og nyd roen
Fra havnen og den børnevenlige sandbadestrand er der udsigt op mod den lillebitte Sankt Ibbs Kyrka, der står skarpt aftegnet mod himlen oppe på bakketoppen - ikke så mærkeligt, at den med sin lidenhed og smukke beliggenhed er en populær bryllupskirke. Herfra går turen tilbage mod færgehavnen, hvor et must inden afrejsen er at smage den lokalt producerede is fra Hvens Glassfabrik i en knasende sprød vaffel. På en søndag kan køen dog godt være lang, så kom i god tid, eller bliv en dag mere, så du ikke skal stresse rundt for at nyde roen!

Kom med færgen til Hven

Spar Shipping sejler med M/S Jeppe eller M/S Bjørnsholm fra Havnegade 39 i København til Hven hver dag kl. 9.15. Tur-retur koster 180 kr. for voksne og 110 kr. for børn under 14 år. Børn under 4 år sejler gratis med.
Billetter skal bestilles på forhånd på Sparshipping

Hvens Cykeludlejning udlejer cykler til voksne for 70 kr. og til børn under 12 år for 40 kr. for en hel dag.


Læs også