https://imgix.femina.dk/media/55ca9a3a4e954393937d5859b4adc149.jpg
Rejser

Oplev finske Turku - en herlig sommerby

14. juli 2009
af Sus Falch
Fotos: Sus Falch, Åbo stad, Turun Kaupunki og Mika Okko
Finlands gamle hovedstad Turku, der også er kendt som Åbo, er en rigtig hyggelig sommerferieby med skønne skærgårdsoplevelser lige udenfor døren.

Turku er ikke blot Finlands forhenværende hovedstad, det er også landets ældste by placeret i den sydvestlige del af landet omkranset af en smuk skærgård.

Der er daglige flyafgange fra København til Turku, og så kan lejebilen stå klar, så du har frie hænder til at opleve det smukke landskab og den hyggelige by ved floden Aura.

Du kan bo i byen eller f.eks. på Naantali Spa eller Spahotel Nådendal på svensk, og have forkælelsen lige udenfor hotelværelsesdøren.

Skib som spahotel

Nådendal der faktisk hedder Naantali på finsk var oprindeligt et gammelt kursted, som i dag har udviklet sig til en meget populær forstad til Turku. Byerne hænger ikke sammen, der er tyve kilometer imellem dem, som kan tilbagelægges i bil, med bus eller hyggeligst, med den færge, der sejler imellem dem.


 • Sådan rejser du
  SAS har daglige afgange til lave enkeltbilletpriser. Juli og højtider er dog typisk dyrere. www.sas.dk,

 • Info på stedet
  På byens turistkontor, Turku Touring, Aurakatu 4, tlf. +35 822627444, tæt ved busstationen. Ma-fr 8.30-18, og lø-sø 9-16.

 • Olde-kaffe
  I gården bag Apoteksmuseet Västra Strandgatan 13, skal du nyde en kop kaffe med hjemmelavet jordbærkage serveret af personale i gamle dragter. Det er skønt.

 • Handicappede
  www.turkukaikille.info, der også er på engelsk og svensk, kan handicappede finde ud af, tilgængelighed og handicapfaciliteter på alt fra restauranter og hoteller til butikker, museer m.m.

 • Rabatkort
  TurkuCard kan købes på www.turkutouring.fi, og giver god rabat på shopping, transport, museer, måltider og mere. Websiden giver mere info.

 • Sommercruise
  I juli og august arrangerer Turku Touring guidede sejlture på floden Aura, der løber gennem byen. Afgang ud for apoteksmuseet og mere info på www.turkutouring.fi.

 • Guidede ture
  I bus, til fods eller med tema, kan du få flere oplysninger om på www.turkutouring.fi og på byens turistkontor, Aurakatu 4.

 • Tal dansk
  Turku har altid været to-sproget, finsk og svensk, så du kan faktisk begå dig med dansk.

 • Køb finsk
  Arabia, Finlayson og Figura er nogle af de gedigne produkter, der har egne butikker i Turku. Find oversigten med dresser på www.turkutouring.fi.

 • Museumshjem
  Ett Hem på Biskopsgatan 14 var engang konsulens hjem og Gården Qwensel ved Apoteksmuseet på Västra Strandgatan var et andet herskabshjem, som nu er spændende museer.

 • Shopping
  Alle butikker og indkøbscentre ligger i centrum indenfor gåafstand, og det er ikke problematisk at finde plads til bilen. Husk også Hansa, der der er et helt kvarter forvandlet til shopping område.

Hotellet ejes af Sunborn-kæden, der også gør i krydstogstskibe, og derfor har hotellet i Naantali en meget speciel fløj, som er intet mindre end et skib, fortøjet på vandet ved siden af den landfaste del. På skibet skaber restauranter, værelser, dæksbar og butikker krydstogtmiljø.

Landdelen tilbyder alt fra skønhedsbehandlinger til massager og andre behandlinger, der styrker, lindrer og forskønner kroppen. Se mere på www.naantalispa.fi, der er på svensk, og husk at bestille behandlinger hjemmefra.

Hyggelige Naantali

I gåafstand fra spahotellet ligger selve byen Naantali med dekorative træhuse i de smalle gader, en lille lystbådehavn og populær havnepromenade med restauranter og udendørs servering.

I hovedgaden kan du slentre fra den ene lille hyggelige butik med metalskilt over døren, til den næste og kigger på smykker og anden finsk kunsthåndværk.

Mumitroldene har deres helt egen butik, hvor du med garanti kan finde en ærkefinsk souvenir til børnebørnene.

Ærkefinsk sauna

Hvis du synes om at bade og gå i sauna, er mulighederne talrige i Turkus omegn. Du finder nemt vej til det, der passer dig best, via byens turistwebside, der også har broschuren "Egentlige Finland & Åbo" liggende.

Mange af badestederne har forskellige saunaer og bade, og ligger skønt ud til vandet. Og et af de mest spektakulære er Herrankukkaro, i den næsten jomfruelige vildmark i Rimito.

Lige ned til skærgårdens friske vand, har man omkring en gammel fiskeplads etableret et møde- og eventetablissement, der er en dags besøg værd.
Endagsgæsterne nyder imidlertid primært de forskellige saunamuligheder, der omfatter bl.a. en meget speciel røgsauna, og udendørs spa med servering af øl og vand.

Et måltid traditionel finsk mad afslutter en meget speciel feriedag.

Det eneste minus er, at man skal være en lille gruppe, men kontakt evt. stedet og hør, om du kan koble dig på en anden gruppe.

Bedst i Turku

Selve bykernen, der er den interessante for feriegæster, ligger koncentreret langs floden med det gamle slot Turun Linna som pejlemærke i den ene ende og domkirken i den anden.

Herimellem har man både fine museer i gamle træhuse, markedsboderne på salutorget, den overdækkede salgshal på Eerikinkatu få skridt borte, det maritime museum Forum Marinum, shoppinggaderne og hyggelige cafeer.

Med undtagelse af Klosterbacken, der er et helt kvarter af gamle træhuse, som nu fungerer som arbejdende håndværkermuseum, ligger alle seværdighederne på den samme side af floden fra Slottsgatan og ind.

Søfartsmuseer

Museumsmæssigt er der fokus på søfartens historie på det spændende maritime museumskompleks Forum Marinum. Det ligger ved Aura floden og rummer udstillinger om såvel handelssøfartens og flådens historie. Mere maritimitet fås på det tidligere skoleskib, som ligger ved kajen og så er der servering på cafe Daphne inde på kajen.

Spis skægt i Turku:

Året rundt, er der rig lejlighed til at stille sulten på et af restaurantskibene, der har lagt til kaj ved Aura-floden.

Restaurantmæssigt er Turku ikke større, end at udbudet er relativt nemt at overskue, og der er nogle skægge specialiteter imellem, som er opkaldt efter lokalernes oprindelige formål.

I skolen var det tidligere ikke tilladt at drikke øl, men i dag er klasseværelserne i den gamle pigeskole på Eriksgatan 18, forvandlet til Bryggerirestauranten Koulu (koulu betyder skole), www.panimoravintolakoulu.fi, hvor du både kan stille sulten og slukke tørsten i lokalbrygget øl.

Nogle af øltyperne er sæsonbestemte, mens andre er klassikere og sjovt nok bærer navne som Ope (læreren), Lehtori (lektor), Maisteri (magisteren).
Toilettet, Puutorin Vessa, gjorde tjeneste som toilet i et halvt århundrede, men er i dag en velduftende kro med kulturel charme.

I den gamle bank, Old Bank, kan man bytte sine penge for en eller flere af de 150 forskellige slags øl. Nogle serveres ikke andre steder i Finland.

Gennemsnitstemperaturer i Turku:

Januar: -2
Februar: -2
Marts: 2
April: 8
Maj: 15
Juni: 20
Juli: 22
August: 20
September: 14
Oktober: 9
November: 3
December: 0

Få flere rejseguides her

Læs også