https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/70f79a0618ac40f3aedbf8b8e1960a86.jpg
Floden, søen og de høje bjerge er med til at skabe det helt specielle lys over Luzern.
Rejser

Omkring Luzern

4. august 2008
af Torben Grøndahl / Foto: Kurt Rodahl Hoppe
Oplev Schweiz fra alpetoppen. Brug en dag på bjergvandring, sejltur på søen og en tur med Europas stejleste tandhjulsbane.

Pilatus - det forbudte bjerg - har sit navn fra romeren Pontius Pilatus, der i sin tid afsagde en dom med store historiske konsekvenser. I gamle dage var Pilatus-bjerget forbudt område, fordi man troede, at Pilatus' ånd hjemsøgte det plaget af skyld, men heldigvis blev forbudet ophævet for nogle hundrede år siden, og siden har ingen set den forpinte sjæl.
Vi kaster os ud i næste projekt. Op til Pilatus' top, 2,132 m over havets overflade: Først en dejlig sejltur fra Luzern til Alpnachstadt, hvor den stejleste tandhjulsbane i Europa står parat. En halv times opstigning ad den bratte fjeldside med 48 pct. hældning en del af vejen.


Tandhjulsbanen op til Pilatus er stejl.

Trods gyset over den svimlende udsigt, falder tandhjulene falder i hak, som de skal, og holder vognene fast til bjerget. Uovertruffen ingeniørkunst fra 1883 og godt vedligeholdt siden. Turen ender på et plateau nær de ultimative toppe, og man mødes af en fantastisk rundhorisont. Schweiz - 360 grader. Terrasse-restauranten serverer lækker frokost i solen, inden turen mod toppen starter nogle få meter borte.


På den pragtfulde terrasse 2.000
meter oppe kan man nyde frokosten.

Luften er en smule tyndere heroppe, men til gengæld er den ren. Det kræver blot en smule ekstra energi at vandre op ad stierne til Tomlishorn mere end to kilometer over søen, men det er det hele værd. Den udhuggede sti med det enkle tovværn mod afgrunden kræver opmærksomhed, så man må gøre holdt af og til for at opleve helheden.
Efter en smuk, smuk dag luftsejler man stille ned ad bjerget i gondol i en følelse af vægtløshed. Undervejs kan man gøre holdt i Fräkmüntegg, hvor der er skabt en sjov og spændende klatrepark, der kræver god balanceevne, et dygtigt overblik og et stort gåpåmod. Luft-sejltur kan afsluttes i den lille by Kriens ved bjergets fod, hvorfra man nemt kom tilbage til Luzern med bus.

Læs mere om LUZERNS KULTURLIV - SHOPPING I LUZERN - RUNDT I LUZERN - GODE LINKS OG ADRESSER



Læs også