https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/9304ab1c5350422b8cb1867633957811.jpg
Rejser

Nyt liv som journalist i Afrika

11. maj 2009
af Caroline Boserup, Foto: Lars Kabel Og Caroline Boserup
For journalist Louise Windfeld-Høeberg og hendes familie er Afrika blevet deres ”hjemland”. Også selvom de måtte flytte fra diktaturstaten Zimbabwe til Zambia for tre år siden.

For ti år siden forlod Louise Windfeld-Høeberg Danmark til fordel for en helt anden tilværelse i Afrika. I dag bor hun i Zambia med sin mand og tre sønner og rapporterer om krige og hungersnød til danske tv-seere.

Forbudt at være journalist i Zimbabwe
Journalist og forfatter Louise Windfeld-Høeberg opgav karrieren som politisk reporter i Danmark og forlod sit fædreland for at slå sig ned i Afrika og stifte familie. Louise og hendes mand Rene indledte deres Afrika-eventyr i Zimbabwe i 1999. Han blev tilbudt et job for EU Kommissionen, så de greb muligheden og tog af sted. For tre år siden rykkede familien, der tæller Louise, hendes mand og tre sønner, over grænsen til det mere fredelige naboland Zambia. I Zimbabwe det er illegalt at være journalist, og man ryger i fængsel, hvis man bliver afsløret i at arbejde.


Louise på job i »hjemlandet« Zambia

Har ansat otte lokale
Louise Windfeld-Høeberg har omkring otte lokale zambiere på lønningslisten - ikke fordi hun har brug for så mange hjælpere i sin daglige husholdning, men fordi hun føler, det er en pligt, der følger med, når man vælger at bosætte sig i Afrika. - Med de penge, de tjener her hos mig, kan de brødføde deres familier. De mennesker, der passer mine børn og mit hus, skal ikke leve af mine rester. De skal have et værdigt liv, fastslår Louise. Louise sender også stadig penge til de ansatte, hun efterlod i Zimbabwe, da hun flyttede til Zambia.

Drengene skal opleve friheden i Danmark
Selvom Louise Windfeld-Høeberg brænder for Afrika og for jobbet som journalist, skal hun mobilisere en høj selvdisciplin, når hun sidder der alene. - Når der kommer interne mails, svarer jeg altid, for så er jeg trods alt lidt en del af det kollegiale fællesskab, griner Louise. Er der udsigt til, at familien nogensinde kommer hjem? - Det er sjovere at være teenager i Europa, hvor man kan gå til fest og udforske sex uden at frygte hiv. Det skal mine drenge have lov til at opleve, så på et tidspunkt rykker vi tilbage til Danmark. Men når drengene er blevet store, tager vi »hjem« til Afrika igen, er svaret.

Læs også