https://imgix.femina.dk/media/cef7ab60dc2e4823af81eaee0788394e.jpg
Rejser

Nye sider af Tenerife

4. august 2009
af Sus Falch
Tenerife har et dejligt klima og skønne strande, og meget mere at byde på end velekviperede turistområder.

På det nordlige Tenerife ligger byen Puerto de la Cruez, og har lov at prale af at være De Kanariske Øers første turistområde. Den har også lov til at være stolt af ikke at være blevet devalueret af turisternes komme.

Men byen er stadigvæk det lidt finere ferieområde, hvor stemning og natteliv ikke er slet så løssluppent som i feriebyerne sydpå.


 • Farverige markeder
  Der er rigtige markeder i mange byer, som typisk er åbent fra 10-14. Enkelte finder sted om natten. Spørg, hvor du bor eller i den lokale turistinformation, så du rammer dagen.

 • Kanariske souvenirs
  Bananlikør, brun keramik fra øen La Gomera og broderivarer fra duge til lommetørklæder. Tjek kvaliteten på sidstnævnte, eller køb dine originale souvenirs i de statsejede butikker, artesanias. Paradisfugleblomster kan holde sig i månedsvis, hvis de står lunt.

 • Forkæl dig selv
  Men en dag på et af Tenerifes velværecentre. Du finder dem på www.tenerifeselect.com

 • Det skal du pakke
  Gode vandresko/-sandaler, solbeskyttelse, let sommertøj, badetøj, kamera og evt. lille kikkert til de flotte udsigter. Varmt tøj til bjergvandring.

 • Tag planter med hjem
  Tenerife har en flot flora, og du må pakke op til to kg planter i håndbagagen uden plantesundhedscertifikat. Af kaktusarter må du dog kun medbringe den såkaldte figenkaktus.

 • Rejsetidspunkt
  Rejser du i sommermånederne, vil du møde spanierne på Tenerife. Men øen er et typisk vinterrejsemål fra oktober til april for danskerne og charterrejsebranchen.

 • Toldfri køb
  Tenerife er frihandelszone, så priserne er fri for skatter og luksusafgifter. Der er altså gode penge at spare på meget.

 • Tjek elektronikken
  Kameraer, ure, musikafspillere m.m. kan købes så billigt, at det kan være kopivarer. Hvis varen er mere end 25% billigere end hjemme, er det som regel fup. Få et garantibevis, der også gælder i Danmark, så er du ret sikker på kvaliteten.

 • El
  230 volt. Medbring evt. en kort forlængerledning med fladt stik, da stikkene på meget dansk elektronik er en anelse for tykke til de spanske stikdåser.

Smuk natur og vandsport

Tenerife er bare 2.034 kvadratkilometer stor, men ikke sådan lige at ræse henover på grund af sin bjergrigdom. Her må du sno dig fra dampende fyrreskove til tørre klippeplateauer, mens du nyder den smukke udsigt.

Tenerifes nordlige del er øens spisekammer, hvor afgrøderne vælter op af den frugtbare jord.

Mod syd er der både varmere og mere tørt og alle de faciliteter og feriesteder, en solhungrende turist med badeglade børn kan drømme om.

Langs sydkysten er der optimale vandsportsmuligheder og paradisiske forhold for windsurfere. Men inden man kommer så langt, støder man midt på øen på Spaniens højeste bjerg, Teide.

Farvestærke fugle og blomster

La Laguna er øens gamle hovedstad, og virkelig en perle med smukke gamle huse. Og i juni, når Corpus Christi festen fejres, forsvinder gadernes asfalt, som flere andre steder på øen, under farvestrålende blomstertæpper.

I Sitio Litre Orchid Gardens findes 350 arter af orkideen, og i Loro Parque, Papegøjeparken, lidt udenfor Puerto de la Cruz skræpper farverne op.

Her findes nemlig verdens efter sigende største papegøjesamling med ca. 300 fantastisk farvestrålende arter.

Pas på i vandet

Der er mange kunstigt anlagte strande med alle faciliteter på Tenerife. Men du kan også køre ud og finde de helt naturlige og mere uspolerede badesteder. Og på der støder du måske på et grønt eller et rødt flag i vandkanten.

Det grønne er signal om, at det er uden problemer at bade på stedet. Mens det røde flag betyder, at badestedet er farligt p.g.a. f.eks. strømforhold.

Badeferie med klassisk musik

Tenerife har også sit eget symfoniorkester. I tidsrummet fra oktober til juni er der mange velansete klassiske koncerter på øen.

Los Realejos er en koncertrække fra oktober til juni, hvor koncerterne afholdes den første fredag-lørdag i hver måned. Det er fortrinsvis klassik og kammermusik der spilles i Salón de Plenos i Excmo, Ayuntamiento eller Casa Municipal de la Cultura i byen Los Realejos vest for Puerto de la Cruz på Tenerifes nordkyst.

Der er en webside som fortæller mere - også om meget andet - dog kun på spansk.

Canaries Music Festival dækker både Gran Canaria og Tenerife og hævdes at være den eneste klassiske musikfestival i Europa, som finder steder ved vintertide i januar og februar. Den er af international standard og har sågar dansk deltagelse i form af den danske baryton Bo Boje Skovhus.

Se mere på www.socaem.com, der er spansksproget.

Gode logier og spisesteder

Som på de fleste andre feriedestinationer har man også på Tenerife erkendt, at der er nogle, som gerne vil forkæle sig selv med luksus i form af hoteller, områder, restauranter og anden forkælelse på højt niveau.

Dem kan du finde vej til via websiden www.tenerifeselect.com, og der vanker kvalitet for pengene. Hoteller højt hævet over byen med havudsigt fra balkonen, hoteller med fantastiske iscenesatte svimmingpoolområder og hoteller i smuk spansk byggestil venter på at forkæle gæsterne.

Lokale retter

Skal der også noget lokalt på tallerkenen, byder flere muligheder sig til.

Rancho er en typisk gryderet lavet af svinekød og serveret med særligt kogte kartofler og mojos, som er krydrede saucer.

Vieja Sancochada er en slags fiske-gryderet, og efter den kan man nyde pastel de cabello de ábgel, som er en græskardessert, frangollo med honning lavet af majs eller truchas de batatas con almendras, kager fyldt med mandler og mos fra søde kartofler.

Til maden kan man sågar nyde en af de fem lokalt producerede vine, Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güimar, Valle de la Orotava og Ycoden-Daute-Isora.

Info før rejsen:

Hos Det Spanske Turistkontor og på www.webtenerife.com samt i Politikens glimrende "Turen går til Tenererife, Gomera, La Palma, Hierro" til 130 kr. og forlaget Leginds nye guide "Tenerife" til 79,95 kr.

Mange af de store rejsearrangører har også info og guider liggende til download på:
www.tui.dk
www.mytravel.dk
www.apollorejser.dk
www.maersk-air.dk
www.danskfolkeferie.dk
www.hotelweb.dk
www.osterlindet.dk
www.sterlingticket.dk
www.novasol.dk

Find flere rejseguider her

Læs også