north dakota
Rejser

North Dakota: Store vidder og ægte prærie

30. januar 2020
af Mikkel Bækgaard
Den amerikanske stat North Dakota byder på store vidder og noget af det eneste ægte prærie, der er tilbage i USA. Her venter store naturoplevelser med bisoner og ‘badlands’ – og man kommer helt tæt på både cowboys og indfødte amerikanere.

At se solen gå ned over prærien, Missourifloden og de såkald­te badlands er et syn, man sjældent glemmer. Især ikke når en flere hundrede kilo tung bison står lige op mod solens sidste stråler, så den fremstår i hel, sort silhuet. I baggrunden kan man høre prærieulvene hyle, og i dette øjeblik føles det næsten, som om man også kan høre en mundharmonika og de klaprende hove fra en hest med cowboy på ryggen – ja, måske endda lyden af de indfødte amerikaneres trommer og danse.

I North Dakota – en af USA mindste stater, i hvert fald målt på indbyggertal – er det let at komme tæt på det gamle Vesten og de enestående vidder af ubrudt prærie og grove lerklipper, som udgør ‘the badlands’. Herude er det, som om man pludselig forstår, hvordan livet må have været for de mennesker, der tog prærien til sig – hvad enten de var nybyggere fra Skandinavien eller indfødte amerikanere, som havde beboet prærien i årtusinder.

Det Vilde Vesten fylder meget i North Dakota. Også i de lokales selvopfattelse, hvor countrymusik og cowboyhatte er en del af dagligdagen. Her er man stolt af den historie, der har formet denne del af USA, hvor vintrene er barske, og somrene er varme. Og her kan man nyde ægte gæstfrihed fra de altid snakkesalige og åbenhjertige North Dakotans, hvilket også gælder de indianske folk, der lever i området. De inviterer meget gerne indenfor for at vise deres traditioner frem og fortælle deres historie, som de selv oplever den.

Theodore Roosevelt National Park: Bisoner og badlands

Et klart højdepunkt i North Dakota er nationalparken opkaldt efter USA’s 26. præsident, der havde et nært for­hold til staten. Parken er delt op i to dele: En nordlig og en sydlig del, som begge byder på storslåede badlands og masser af vilde dyr. Her er bisoner i massevis, vilde heste, elsdyr og de små nuttede præriehunde, der trods navnet faktisk er en lille gnaver, som ligner murmeldyr.

Gennem parken bugter Den Lille Missouriflod sig, og mange steder byder parken på en storslået udsigt over floden og de spektakulære gulbrune landskaber. Det er nemt at komme rundt i parken i bil eller på cykel, da der er gode vejforbindelser herinde. Og ønsker du at vandre, er der også gode vandrestier. Det er en særlig oplevelse at besøge nationalparken om aftenen og nyde solnedgangen over floddalene.

Medora: Westernby på kanten af nationalparken

Skal prærien og den sydlige del af Theodore Roosevelt National Park udforskes, er den lille by Medora en god base. Byen har kun et par hundrede indbyggere, men der er gode hoteller, butikker og restauranter takket være de mange turister, der kommer hertil. Besøg bl.a. den lille slikbutik Cowboy Lyle’s Candy & Western Wear og interiør- og accessories-forretningen Corner Corral. Hotellet Rough Riders, hvor Theodore Roosevelt engang boede, har også en særlig charme. Her bor også en Teddy Roosevelt-bamse på samtlige værelser. Og melder tørsten sig, er baren Medora Uncork’d værd at tage et kig på.

Selve byen er hyggelig og fejrer gerne sit westernophav, hvor det er oplagt at besøge museet North Dakota Cow­boy Hall of Fame. Her kan du blive klogere på western­kultur, indianere og rodeo, og på førstesalen hænger fotos af nogle af de helt særlige cowboy- og rodeohelte.

Hver sommer er byens helt store tilløbsstykke Medora Musical, der udspiller sig på et stort udendørs teater med udsigt over det smukke landskab. Her er der sang, dans og musik og en storladen patriotisk finale, når westernlivet hyldes.

Inden forestillingen er det oplagt at spise sig mæt i Pitchfork Steak Fondue lige ved det store amfiteater, hvor lækre bøffer bliver stegt sprøde og saftige, når de sat på en havegreb bliver nedsænket i gloende varm olie.

Minot: Hyggelig shopping og skandinaviske rødder

Rigtig mange indbyggere i North Dakota har skandina­viske rødder, især norske, og i byen Minot kommer det tydeligt til udtryk. Her er der indrettet en hel park, der hylder den skandinaviske historie og byder på en statue af H.C. Andersen, en kopi af en norsk stavkirke og muse­umshytter, der fortæller om livet ‘hjemme i Norge’ i gamle dage.

Selve downtown Minot er også et besøg værd. Her skrå­ner en hyggelig forretningsgade ned ad bakke og sætter rammen om fine shoppingmuligheder. Interessant er bu­tikken Bray’s Saddlery Western Wear, der sælger støvler, hatte og meget andet godt til den kvalitetsbevidste cowboy m/k. Her laver man også reparationer, hvis støvlerne eller hatten trænger til en kærlig hånd.

Skulle du blive tørstig, er vinbaren Off the Wine også et besøg værd, hvor du bl.a. kan smage lokale vine fra North Dakota.

Minot har i øvrigt også en dramatisk historie fra forbuds-tiden, hvor det siges, at spiritussmuglere byggede et helt system af tunneler under byen. Byen ligger tæt på Canada, og derfor var det et oplagt sted at fragte den ulovlige spiritus til.

Watfords City-Beach: Køretur på præriens vidder

Store dele af den amerikanske prærie er i dag omdannet til landbrugsland, men et stort område i den vestlige del af North Dakota er stadig dækket af enorme græsstepper. Det kan man især opleve på en køretur fra Watford City til den lille landsby Beach. Her kommer man igennem Little Missouri National Grassland, der er det største område med græs i hele USA. Her venter kilometer efter kilometer af stepper, kun befolket af enkelte stykker kvæg og nogle oliemøller, der pumper sort guld op fra under­grunden.

I den lille by Beach er det oplagt at spise på byens autentiske diner og besøge Prairie Fire Pottery, en keramikbutik drevet af den anerkendte keramiker Tama Smith. Hun laver kopper, tallerkener og meget mere, inspireret af den rå natur i North Dakota.

Fort Union Trading Post: Handelsfort med pelsjægere og indianske forbindelser

Lige på grænsen til Montana – faktisk skal man køre hundrede meter ind i nabostaten og så tilbage igen – ligger Fort Union Trading Post. Det er et fort fra 1829, som blev bygget af skindhandlere, som anlagde fortet som beskyttelse mod overfald. Herfra handlede man bl.a. med indianske stammer, som solgte skind mod at få europæiske og amerikanske industriprodukter som betaling.

På fortet kan man møde guider, der er udklædte i dati­dens skindfrakker og fortæller om livet og samhandlen på fortet. Her er også kanoner og udsigt over den nærlig­gende floddal. Tæt på Fort Union ligger også den gamle, nedlagte jernbanebro og -tunnel Fairview Lift, som er op­lagt til en kort gåtur. Her får man en imponerende udsigt over floden, og at gå langs den nedlagte jernbane og ind i tunnelen og mørket er en særlig oplevelse.

Hvor langt tør man gå ind? Og hvornår mon lyset i den anden ende af tunnelen viser sig?

Earth Lodge Village: Mød de oprindelige folk

Før nybyggerne og europæerne kom til North Dakota, var området beboet af de tre indianske stammer: Mandan, Hidatsa og Arikara. De var ivrige bønder og levede i store landsbyer af særlige huse gravet ud i jorden. Stammerne eksisterer alle endnu, selv om mange døde af især kop­peepidemier i 1800-tallet, og store dele af deres landsbyer blev oversvømmet, da man inddæmmede Missourifloden i 1950’erne. De tre stammer arbejder i dag tæt sammen for at fortælle deres historie med deres egne ord, og i Earth Lodge Village lidt øst for Watford City har de indrettet et fælles besøgscenter. Her kan man se eksempler på deres jordhuse og blive inviteret indenfor til en snak og en opvisning i traditionelle danse og sågar selv prøve kræfter med dansen.

Dinosaur Museum & Heritage Center: Tæt på dinoerne

Længe før menneskene – indfødte amerikanere såvel som tilrejsende europæere – kom til, herskede dinosaurerne over North Dakota. Her har man gennem tiden gjort mange imponerende fund, og den vestlige del af staten har hele to museer, hvor dinoglade gæster kan komme tæt på de enorme fortidsdyr. Mest interessant er dinosaurmuseet i Dickinson, der er en del af Dickinson Museum Center. Her er de flere store skeletter, bl.a. et enormt dinosaurkra­nium fundet i Montana.

Du finder også et stort vinduesparti, hvorigennem man kan se palæontologerne i fuld sving. Har du tid, giver de meget gerne en introduktion til, hvordan de griber deres arbejde an, og måske kan du få lov til at røre ved en ægte dinosaurtand.

Også i North Dakota Heritage Center i statens hovedstad, Bismarck, har byens store museum en stor sal dedikeret til fortidens kæmpeøgler.

Laughing Sun Brewing Company & Kroll's Diner: En bid i Bismarck

Bismarck er hovedstaden i North Dakota og for mange porten til en tur ud i staten. Her finder du da også flere museer, et levende centrum og et par gode madoplevelser.

Vil du prøve kræfter med autentisk amerikansk barbecue, hvor oksebryst, pulled pork og vidunderligt kalkunbryst har fået masser af tid og røg, skal du endelig besøge Laughing Sun Brewing Company. Det er bryggeri, restaurant og spillested på samme sted. Her er rammerne perfekte til en glad aften, hvor der måske er en Bob Dylan-soundalike-konkurrence, hvis du er heldig. Og vil du besøge en ægte diner i traditionel 50’er-stil, skal du køre forbi Kroll’s Diner i tvillingebyen Mandan, som ligger lige over Missourifloden. Her er der krom-indpak­ning, lædersæder og meget mættende dinermad, der kan gøre selv drengene fra ‘Grease’ misundelige.

IN var inviteret til North Dakota af North Dakota Tourism.

Læs også