https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/29fd0ba60e124f9282cd8ca97834dbd9.jpg
Rejser

Niagara Falls - dramatiske naturkræfter

12. maj 2009
af Henrik Kerrn-Jespersen / Foto: Henrik Freek
Et besøg i Toronto er ikke komplet uden en tur til de berømte Niagara Falls og vinmarkerne ved Lake Ontario. Lej en bil og vend ryggen mod storbyen en dag eller to på jagt efter en oplevelse for livet.

Det er slet ikke til at sætte tal på de ufattelige naturkræfter, der hvert år trækker millioner af turister til de berømte vandfald i Niagara Falls. Det er vitterligt et drama uden lige, der udfolder sig i den brede slugt, som udgør grænsen mellem Canada og USA.

FAKTA OM NIAGARA FALLSLæs mere på:
www.maidofthemist.com

Når solen kigger frem fra skyerne, slår en mægtig regnbue bro i vandtågen over faldene, og vi siger fald i flertal om vandmasserne i Niagara, for der er tre og ikke et af dem, selvom det er det, de fleste fejlagtigt tror. Det skyldes formentlig, at fotograferne er gladest for det billedskønne Horseshoe Falls (Hesteskofaldet) på den canadiske side, mens American Falls og Bridail Veil Falls (Brudesløret) på den amerikanske side er mindre fotograferede.
Vejen til og fra Niagara Falls er smuk og frodig. Men det er de to bysamfund på hver sin bred af vandfaldene på ingen måde, og derfor optræder de sjældent på turistfotografierne.
På den canadiske side er man med årene blevet mere opmærksom på, at der skal være sammenhæng mellem byggeri og natur. Men det er alligevel endt i et tivolisamfund af høje hoteller med panoramavinduer og kulørte neonskilte, udsigtstårne, kasinoer, souvenir- og slikbutikker, og langs bredden kører små lokomotiver dovne turister rundt i mylderet. Det var aldrig gået herhjemme - og tak for det!
Til gengæld havde vi nok heller aldrig fået lov at sejle ud nær de enorme vandmasser - efter det store knæk vel at mærke. Men det kan man gud ske lov opleve ved Niagara Falls, og både de amerikanske og canadiske myndigheder sørger for, at sikkerheden er fuldkommen i orden.
Det er for at sige det ligeud en skideskæg oplevelse, når man i udleveret overtrækstøj gynger af sted med båden 'Maid of the Mist', mens mågerne flokkes over vandet, og vandfaldet åbenbarer sig som en enorm, brusende mur foran ens øjne. Og jo, der er vandstøv i luften, og man bliver våd. Men dråberne kan tørres bort bagefter. Det kan oplevelsen til gengæld ikke.

Læs også