https://imgix.femina.dk/media/7d3f30c8edcd48e2ad45b2bdebec62e3.jpg
Rejser

New Zealand i 4-hjulstrækker

5. maj 2009
af Sus Falch
På en en kør-selv-ferie i 4-hjulstrækker i New Zealand, kommer du ud til de steder, hvor der normalt er adgang forbudt eller besværligt at komme til.

New Zealand er et af verdens smukkeste og naturmæssigt mest varierede lande, og så smitter de fleste kiwiers egen glæde ved landet af på modtagelsen af rejsende.

MyPlanet er Danmarks største rejsearrangør af individuelle rejser til New Zealand og samarbejder med Rest New Zealand Tours om kør-selv-ferie i 4-hjulstrækker, men flere rejsearrangører kan hjælpe dig på vej.

Hos MyPlanet koster en rundrejse på 28 dage, 24 overnatninger og 24 dages leje af 4-hjulstrækker i øjeblikket fra 30.375 kr. pr. person ved to personer med den type logier, som er nævnt i rejsens program på firmaets webside: www.myplanet.dk

Den pris kan ændre sig, hvis du vil bo billigere eller dyrere, hvis du vælger andre køretøjer, og hvis du spiser billigere.

Kombiner køretøjer

Det kan også lade sig gøre at kombinere køretøjerne, så du skifter mellem 4-hjulstrækker, almindelig bil og campervan.
Men hvis du f.eks. vælger en periode i campervan, skal du huske at lægge f.eks. måltider oven i dit feriebudget, så forskellen ender måske ikke med at blive så stor.

På en tilrettelagt rundrejse ligger hele ruten og overnatningssteder fast, når du begiver dig af sted.

Det samme gør anvisningerne på, hvor du skal dreje af til offroad-oplevelserne. I nogle tilfælde er der nemlig adgang forbudt, medmindre man har spurgt den private ejer om lov til kørsel, og det er gjort for dig.

Seværdigheder

Hvis du har interesse i noget særligt fra vin til maori-kultur, Ringenes Herre, der blev filmet i New Zealand, eller noget helt andet, kan det bygges ind i din kør-selv-ferie, så den får endnu flere højdepunkter og bliver endnu mere skræddersyet til dig. På Nordøen ligger en af landets største naturseværdigheder - Lake Waikaremoana med den dybblå sø i landets største skov Urewera National Park.

Og på Coromandel-halvøen kan du stikke ud og opleve smukke badestrande og tæt regnskov, der giver dig en fornemmelse af, hvordan der så ud, før mennesket dukkede op.

Mød maorierne

Hvis du kan tænke dig at opleve området med det stærkeste præg af landets oprindelige maori-befolkning, skal din vej gå omkring Rotorua, der er maori-kulturens hjerte.
Oplev fantastiske træskærerhåndværk, færdige udskæringer og meget andet. Garanteret også lugten af svovl fra de stærke geotermiske aktiviteter, der skaber sydende gejsere og ildelugtende mudderpøle.

I kulturbyen Wellington på øens sydspids bør du overveje nationalmuseet, før du måske skal videre med færge til Sydøen.
På Sydøen viser Abel Tasman National Park dig gerne nogle af landets flotteste kyststrækninger, og har du lyst, kan du stille bilen og springe ud i uproblematisk kajaktur langs en bid af kysten.

Attraktioner

Landets største by Auckland på Nordøen er god at shoppe i på bl.a. High St. Vulcan Lane, Lorne St. i nabolaget af Queen St., hvor du finder latinerkvarterets charme og fornyelse. Ponsonby Road og Jervois Road, som støder op til hinanden er også værd at kigge på.
På Sydøen kan nydelserne findes ad Queen Charlotte Drive til Have­lock, hvor madkendere tager hatten af for stedets lækre muslinger.

Mad og vin

New Zealand lægger også stor vægt på god mad og vine, som man i stigende grad producerer til den store guldmedalje i internationale konkurrencer.
Holder du af hvide vine, så prøv dem på Chardonnay- og Sauvignon Blanc-druer, og den rødvinsnydende læser vil sikkert sætte pris på Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc.

Kvindetips

Toiletter
Offentlige finder du altid ved turistkontorerne. På maori-sproget er Wahine for kvinder og Tane for mænd.

Gode markeder
Mange byer har gode markeder, hvor du kan købe kunsthåndværk i høj kvalitet. F.eks. hver lørdag formiddag ved Art Centre i Christchurch tæt ved Cathedral Square og i Nelson med deltagere fra Nelson/Marlborough-området. Men tjek der, hvor du er.

Privatchauffør
Hvis du ikke vil køre selv og undgå store grupperundrejser, har Albatros Travel rundrejse med privatchauffør i oktober, der dog ikke kan foregå i 4-hjulstrækker.

Husk badetøjet
Selvom du ikke forventer badevejr, så husk badetøjet, så du kan få glæde af geotermisk opvarmede swimmingpools og søer.

Sikkerhed
Landet er sikkert at rejse i, så tøv ikke med at tage en venindeferie, hvis det er det, du drømmer om.

Værd at købe
Lokalt kunsthåndværk, ting af uld og fåreskind, lokale delikatesser, tøj til friluftsliv.

Der findes store vinområder på såvel Nord- som Sydøen. I nord er det Auckland, Martinborough, Hawkes Bay og Gisbourne, mens det mod syd er Marlborough og Central Otago.

Familiære logier

På de planlagte kør-selv-ferier er der ofte hele dage til din egen disposition, hvor du kan vælge at dase, cykle, vandre, sejle eller gøre noget helt syvende.
Forslagene får du med rejseprogrammet, og dine lokale værter hjælper også gerne.
Bag på bilen kan du hægte mountainbikes med solide dæk, der giver dig god motion og endnu flere oplevelser gennem f.eks. skove og ad stier.

Når dagen er ved at være ved vejs ende, er du nået frem til det forudbestilte logi, hvor interesserede værtsfolk venter dig, og følelsen af at være noget særligt fortsætter.

Rejseklare websteder:
www.newzealand.com
www.myplanet.dk
www.restnztours.co.nz
www.albatros-travel.dk
www.newzealand.dk
www.fdm-travel.dk
www.fourcorners.dk
www.momondo.com
www.team-benns.com

Info før rejsen

Hos rejsearrangører med landet som specialpunkt på deres foredragsaftener, landets turist­webside www.newzealand.com og i guidebøger som bl.a. »Turen går til New Zealand«.

Drikkevand
Drik vand fra hanen og flaske, men ikke fra bække og søer, der kan være inficeret med parasitten gardia lamblia, som kan give slem diarré.

Tidsforskel
New Zealand er 12 timer foran Danmark fra oktober til marts, når de har sommertid.

Moms retur
Hvis du køber dyrere ting, betaler det sig af få refunderet momsen på 12,5 pct. i lufthavnen.

Påklædning
Pak friluftstøj så du kan klæde dig efter lag på lag-princippet i et varieret klima. Husk gode vandresko/sandaler og overvej et par cykelbukser, hvis du vil cykle meget. Solhat og -briller bør også med. Ellers afslappet tøj.

Valuta
Newzealandske dollars, NZD. 1 nzd er 100 cent og svarer til 3 kr. Alle kendte betalings- og kreditkort kan bruges overalt.

Husk at pakke
Adapter til el-stik, kamera, kikkert, lille rygsæk og evt. mobiltelefon. Der er dog ikke altid dækning.

Vejret
Kan tjekkes lokalt på www.metservice.co.nz/public/, men ellers vinter, når vi har sommer. I nord er klimaet subtropisk og i syd tempereret som i Danmark.

Pas og forsikring
Danske statsborgere skal have pas gyldigt min. tre måneder efter afrejse fra New Zealand, og rejseforsikring er altid anbefalelsesværdig. Andre nationaliteter kan tjekke regler på www.newzealand.com.

Handicappede
Rest New Zealand Tours, som MyPlanet samarbejder med, kan arrangere kør-selv-ferier for handicappede. Se eksempel på www.restnztours.co.nz/accessible.cfm og spørg MyPlanet. Landet har lov om, at offentlige bygninger skal være tilgængelige.

Sådan rejser du
Med rutefly til typisk Auckland, Wellington eller Christchurch. Rejsen varer 24-30 timer. Hurtigst via Østen.

Lufthavnsskat
Der betales 25 NZD, 75 kr., i afrejseskat ved en særlig skranke før eller efter check-in ved afrejse.

Læs også