https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/c0df9bcd52b2423aa22838c14373aa44.jpg
Rejser

Montone

11. maj 2009
af SUSSER FEIT / ILL. HELENE SCHIERBECK
Filminstruktøren Lone Scherfig er æresborger i denne smukke umbriske middelalderby med ægte italiensk idyl

Jeg har været så heldig at besøge de dejligste steder overalt i verden i forbindelse med den internationale succes, som min film 'Italiensk for begyndere' fik. Men det sted, jeg er mest knyttet til og gang på gang vender tilbage til, er byen Montone i Umbrien. De inviterede mig til deres årlige filmfestival, hvor de viste filmen på et lærred på en mur på torvet i en fantastisk stemning med hundredvis af havestole på pladsen og mennesker i vindueskarme og på balkoner rundt omkring. Siden har de vist alle mine film og endda udnævnt mig til æresborger af Montone med egen nøgle til byporten!
Der var det fineste middelalderoptog gennem byen, hvor den store grove håndsmedede jernnøgle blev båret frem på en flot fløjlspude. Jeg fik den overrakt med ordene om, at uanset hvad der måtte ske, kan jeg altid søge beskyttelse inden for byens mure. Det var meget højstemt. Lige indtil italienerne samme aften vandt World Cup, og hele byen var på den anden ende resten af natten. Jeg er beæret og glad for titlen, for jeg holder så meget af denne smukke middelalderby med alle dens trapper, smalle gader og blide farver. Her er uberørt, stille og masser af hjertelighed. Alt foregår i et lidt søvnigt tempo, og det er ægte italiensk idyl. Især når man som jeg synes, at pointen i en ferie kan være færre, men intense oplevelser.

Bedste hotel

La Locanda del Capitano er et middelalderbyhus, der oprindelig var hjem for folkehelten Fortebraccio for mange hundrede år siden. Her er få, men fine værelser. Der arrangeres bl.a. trøffeljagt for gæsterne, og restauranten er glimrende!

Bedste restauranter

Der er seks restauranter i Montone, alle gode, for Umbrien har skøn mad. Det er ikke det elitære køkken, men enkle retter af friske, gode råvarer. Trøflerne er hentet for tre timer siden, og citronerne nyplukkede.
Erbaluna på Piazza Fortebraccio, byens torv, har en dejlig forret: Pasta al Limone. En basal pastaret med fløde, citronsaft og -skal. Alle kan lave den, men den smager bedre på restaurant!
På torvet ligger også en lille isbar med ægte italiensk is, flittigt besøgt af mænd i jakkesæt, gamle koner, ja af alle, der trænger til en lille is og en kop kaffe.

Bedste shopping

Det bedste er høstfesten, Festa del Bosco, i oktober, hvor egnens nicheproducenter bl.a. arrangerer råvarerne på halm inde i bymurens kældre. Her er lys af bivoks, friske nødder, trøfler, skøn frugt, den hjemmelavede dessertvin 'Limoncello' og produkter af uld og fin hør. Det nyder vi meget!
Fem kvarter fra Montone ligger en Prada Outlet, Localotá Levanella 68/A, Montevarchi. Svært at finde, men umagen værd.
Hvis man flyver til Bologna, bør man nå at besøge deres gader med pergolaer, så der er læ om vinteren og skygge om sommeren. Her er italienske klassikere som skindhandsker, Borsalino-hatte og fine sæber.

Mit smørhul

Maridiana Alpaca, Fraz. Niccone 173, Umbertide, er meget børnevenligt. Her bor en flok alpaka-lamaer, der ligner søde tøjdyr med deres lange øjenvipper. Deres silkebløde uld bliver strikket op til luksuriøse ting, der sælges fra butikken. Man kan overnatte i to restaurerede stenhuse, indrettet med bedsteforældrenes møbler.

Ekstra tid

Nyd egnens kirker, det er en overdådighed af renæssancekunst.

Mit bedste tip

En fin start på ferien er at tage biltoget til Livorno og køre det sidste stykke, mens man finder ned i det italienske tempo. Stop for formiddagskaffe ved Det Skæve Tårn i Pisa.

Lone scherfig

Lone Scherfig er filminstruktør og aktuel med sin sjette spillefilm 'An Education', der er indspillet i London. Den havde premiere i USA i januar og kommer til Danmark senere i år.
Lone bor nord for København med ægtemanden dir., cand.psych. Jesper Allentoft og parrets 14-årige datter.

Læs også