https://imgix.femina.dk/media/51691c22666b4b00aa783bede8db0707.jpg
Rejser

Malta – det holder bare

9. februar 2011
af Iben Sabine Kongsrud, journalist Go Travel Magasine
Malta har masser at byde på – uanset om man er på jagt efter en afslappet solferie eller masser af kultur

Jeg har kun besøgt Malta en enkelt gang og egentlig faldt valget på den lille republik små 100 km fra Sicilien en smule tilfældigt. Det var midt i maj, Jeg var ganske enkelt solhungrende, min D-vitaminkonto var i minus og jeg havde kun en uge til min rådighed. Et hurtigt klimatjek over Europa viste 25 grader og høj sol hele ugen på Malta, prisen var rimelig og flyveturen overkommelig. Valget faldt på Folkeferie's Mellieha Holiday Centre, fordi det lå lige ved stranden og i øvrigt reklamerede med mange andre udmærkede faciliteter som swimmingpool, supermarked og adskillige restauranter. Jeg nærlæste faktisk ikke på ret meget andet end de 25 graders varme og den nærliggende strand og havde derfor heller ingen forkromede forventninger til hverken indkvartering eller omgivelser. Måske lige netop derfor blev det en usædvanlig glædelig overraskelse - lige fra flyveturen, hvor forplejningen var helt i top - til ankomsten til Mellieha Holiday Centre, som viste sig at bestå af store, lækre huse med alt tænkeligt udstyr, charmerende gårdhave og, som prikken over det berømte "i", med en stor møbleret tagterrasse hvorfra udsigten var intet mindre end slående med bjerge til den ene side og det blå middelhav til den anden.

Masser af kultur
Jeg kunne såmænd godt have tilbragt hele min ferie på den tagterrasse i selskab med en stabel romaner, men til alt held havde min medrejsende hang til kulturelle oplevelser og derfor kom jeg til at opleve et Malta med mange facetter, en utroligt smuk og charmerende ø med mere end 300 kirker, ældgamle fæstninger, skønne havnebyer, strandpromenader, det farverige (gede)marked i byen Marsaxlokk, hvor der sælges alt fra levende fisk, fugle og kaniner til tæpper, tøj, smykker, lædervarer, keramik og ja, naturligvis også de uundgåelige souvenirs som ikke er til at komme uden om.

Stemningsfulde byer
Hovedstaden på Malta er Valetta, som er en hyggelig og stemningsfuld by med en håndfuld gode restauranter og store åbne pladser der indbyder til bare at sætte sig i skyggen med et glas kold hvidvin og se menneskemængden defilere forbi - men skal der shoppes igennem og går lysten på lidt mere atmosfære og liv i gaden, er det i Sliema eller St. Julians det foregår. Det er let at komme til de forskellige byer fra Mellieha Holiday Centre, for busserne kører i alle retninger lige uden for hotellets område. Jeg vil til enhver tid anbefale, at man mindst én gang i løbet af sit ophold på Malta vælger de gamle (ældgamle!) busser, som er en helt særlig oplevelse - ikke mindst for lattermusklerne. Det kræver nemlig virkelig talent ikke at blive kastet af sædet et par gange på vej til destinationen - til gengæld er det så godt som gratis at køre øen rundt. Vælger i at leje en bil, så husk at der er venstrekørsel på Malta.

Det maltesiske køkken
Det maltesiske køkken er godt. Rigtigt godt! Lækre råvarer, friske grøntsager, spændende kombinationer. Med andre ord, kvaliteten var milevidt fra den gængse elendighed, man normalt spises af med på turiststeder. Det var faktisk gældende for samtlige restauranter vi frekventerede, men intet slog dog alligevel - og vel at mærke til vores store overraskelse - maden på Mellieha Holiday Centre. Og det er der en grund til, viser det sig.

TV-kokken
Det er nemlig Kokken Henrik Christensen, som blandt andet er kendt for sin medvirken i "By På Skrump", som har sammensat og komponeret alle retter i et samarbejde med Folkeferie som ejer feriecentret. Han har lettet maden for unødige kalorier, strammet op på kvaliteten og vægtet de maltesiske råvarer højt. Dermed bliver madoplevelsen ikke alene autentisk, sund og velsmagende - den fuldender også Folkeferies koncept om at kunne tilbyde hele familien en sund ferie med et udvidet aktivitetsprogram som indeholder cykel eller vandreture samt løbestier, tennisbaner og swimmingpool i olympiske mål.

Vind gavekort til FolkeFerie her>>

Fakta om Malta:

  • Øgruppen Malta er efter en noget omtumlet fortid nu en selvstændig Republik bestående af øerne Malta, Gozo, Comino samt fire ubeboede øer.
  • Malteserne nedstammer primært fra fønikere, arabere og italienere.
  • Der bor cirka 390.000 indbyggere på Malta - heraf 100.000 i Hovedstaden Valetta.
  • Møntfoden er EURO.
  • Det officielle sprog er maltesisk, men stort set alle taler engelsk.

Se mere på www.folkeferie.dk

Læs også