https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/article/finca-ferie_03.jpg
Rejser

Mallorcas grønne side | Lev lækkert og økologisk på en finca

4. december 2015
Af Karna Bunk-Jensen
Mallorca er meget mere og meget andet end den ø, som mange forbinder med pooldaseri og paraplydrinks (selvom ingen af delene er noget at kimse af). Øen har i de seneste år genopfundet sig selv som Middelhavets nye luksusdestination, hvor der er tid til fordybelse og fokus på selvforkælelse

Mallorcas grønne side: Lev lækkert og økologisk på en finca

Som et alternativ til de overfyldte hoteller, der ligger som legoklodser langs strandkanten på Mallorcas østkyst, er fincaerne - gamle, spanske herregårde og godser, der, efter i mange år at have stået tomme, er blevet ombygget til at kunne huse ferierende gæster. De mange gamle bygninger, hvis storhedstider ellers for længst var overstået, har med kærlig omsorg og hensyn til moderne menneskers behov fået nyt liv som rustikke resorts. Her lever de besøgende i økologisk luksus, og kan levende forestille sig livet blandt den spanske adel for hundredevis af år siden. Selvom de omfattende restaureringer af Mallorcas fincaer først er sket for få år siden, er verden begyndt at få øjnene op for denne alternative måde at bo på, og de trækker allerede gæster til øen.

Fælles for dem, som vælger at bo på en finca, er, at de gerne vil bo omgivet af ren, uspoleret natur og dele resort, pools og omkringliggende områder med et begrænset antal gæster – i modsætning til sardindåserne i Mallorcas turistbyer, hvor der ofte kan bo flere tusinde gæster på væsentligt mindre plads.

Men vær på vagt – i takt med, at fincaen som ferieform bliver mere og mere populær, dukker der mange nye ’fincaer’ op, som i virkeligheden ikke er meget mere end nedslidte bondegårde, der forsøger at tilegne sig en ny betegnelse.

Der er ikke nogen definitiv måde at bestemme, hvornår der er tale om en finca, for grænserne er flydende – men du er til gengæld ikke i tvivl, når du ser en ægte finca.

LÆS OGSÅ: #FollowMeTo | Se de utrolige rejsebilleder

Casal Santa Eulàlia

En sådan er Casal Santa Eulàlia, som ligger smukt gemt ad vejen et stenkast fra Alcudiabugten på det nordøstlige Mallorca. Her er du garanteret naturskøn fred til alle sider. Nærmeste by er Ca’n Picafort på kysten blot få kilometer væk, hvor du også finder hvid sandstrand og et turkisblåt hav, som er lige til at hoppe i.

De oprindelige bygninger er nænsomt restaureret og fremstår, som de har gjort, siden herregården i 1200-tallet blev bygget som jagtresidens for en spansk greve. I de efterfølgende århundreder har bygningerne huset både Mallorcas adel og senere været et nonnekloster, og den farverige historie sidder i murene endnu. Af Mallorcas lokalbefolkning er Casal Santa Eulàlia kendt for både at være øens ældste og mest vellykkede finca. Her har man taget hensyn til den originale arkitektur, men har samtidig tilført et moderne touch i form af den smukke indretning og luksusfaciliteter såsom spa og pool.

Som det er tilfældet med mange af fincaerne, er Casal Santa Eulàlia hovedsageligt selvforsynende i friske, økologiske råvarer. Og de smagfulde retter fra det spanske landkøkken, som du får serveret i stedets restaurant og tapasbar, er da også lavet med økologisk frugt og grønt fra de omkringliggende frugthaver og den store køkkenhave.

Som noget nyt presser Casal Santa Eulàlia også sin egen olivenolie, som stammer fra olivenlunde i lokalområdet. Den kan du jo passende spise med et friskbagt stykke brød, som er lavet på økologisk mel fra fincaens egne kornmarker.

Så, vil du have en autentisk, spansk oplevelse?

Man skulle måske ikke tro det, men vil du som turist gerne have den mest autentiske smag på spansk levevis og kultur – og det vil man jo, når man rejser ud – så får du det, mere end noget andet sted, på ferieøen Mallorca.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/in_news_nyhedsbrev_klik_her_27.jpg

Læs også