Rejser

Mærk magien i belgiske Brugge

af Hanne Høiberg 30. september 2010
Hovedstaden i den belgiske provins Flandern har alt, hvad man kan ønske sig af velbevarede middelalderhuse, smalle brostensbelagte gader og idylliske kanaler. Men også oaser med en overraskende ro, fantastiske kunstmuseer samt hyggelige caféer og restauranter til overflod.

Jeg fornemmer, at en dør åbnes bag mig og ser ud af øjenkrogen, hvordan en ældre nonne i lang sort dragt og kridhvidt slør går ud og langsomt skrider ned ad stien, som skærer sig diagonalt gennem poppellunden.

Midt på står hun stille, ryster sløret på plads og ja… lytter måske til vindens susen i trætoppene ligesom jeg.Den stadige raslen er nemlig eneste lyd i denne grønne oase omkranset af hvidvaskede facader.

For selv om vi er midt i Brugge, og selv om jeg ikke er eneste turist, respekterer alle de små skiltes anmodning om ro.Nonnen går ind i kirken.Jeg går ud af Beginergården, over broen og rundt om hjørnet for at udforske De Halve Maan.Halvmånen, det eneste eksisterende af de ca. 200 bryggerier, der var i middelalderens Brugge.Over et glas velskænket ufiltreret fadøl filosoferer jeg over den by, jeg kun først lige er begyndt at opdage.

Praktisk information om Brugge

  • Jeg fløj med lavprisselskabet Brussels Airlines til Bruxelles. Herfra er det let at tage toget til Bruxelles og videre til Brugge.
  • www.brugge.be byens hjemmeside med informativ afdeling for turister. Her kan du også læse om City Card, der giver rabat/gratis adgang til museer m.m.
  • www.flandern.dk er officiel site for Det Belgiske Turistbureau Flandern-Bruxelles med masser informationer om Brugge og mulighed for download af brochurer. Alt på dansk.SPIS GODT
  • Cafedraal, 1500-tallet møder nutiden i den stemningsfulde restaurant. Moderne middelhavsinspireret køkken.
  • De Vlaamsche Pot, romantisk restaurant med flamske retter, baseret på råvarer fra lokale producenter, f.eks. klassikeren moules frites - hvidvinsdampede muslinger med den belgiske nationalspise pommes frites.
  • Sukerbuyc Chocolate, klassisk chokoladebutik og -værksted, når det er bedst - og bare én af over 40 af slagsen.

Nogle ville kalde hovedstaden i provinsen Flandern en turistfælde.

Og det er da også rigtigt, at turismen er hovederhverv i Brugge, hvis historiske centrum er på UNESCOs verdensarvsliste.Alligevel tøver jeg ikke med at anbefale et besøg.

Velbevaret middelalder

Arkitektonisk virker det, som om Brugge er frosset fast i tiden for flere hundrede år siden.Her er alt, hvad man kan ønske sig af pittoreske takkede gavlhuse i brostensbelagte gader, idylliske kanaler og pragtfulde pladser.

Takket være gennemgribende restaureringsarbejder - bl.a. da Brugge blev EU's første kulturby i 2002 - og stramme fredningsbestemmelse er Brugge da også blandt Europas bedst bevarede middelalderbyer.

Som et af det nordvestlige Europas vigtigste handelscentre havde Brugge sin storhedstid fra 1100-tallet og nogle hundrede år frem.Bl.a. eksporteredes flamsk uldklæde af høj kvalitet til hele Europa.I 13-1400-tallet var byen desuden Nordeuropas centrum for diamanthandel og havde omkring 40.000 indbyggere - over dobbelt så mange som det historiske centrum har i dag.

Det er selvfølgelig også her, inden for den voldgrav, der omkranser bykernen, det er mest interessant at opholde sig som turist.Med opholde mener jeg gå, spadsere - og selvfølgelig holde hyppige pauser med en øl, et glas vin eller kaffe og den chokolade, byen også er så berømt for.For Brugge er i høj grad også fortorvscaféernes og restauranternes by.

Se Brugge fra vandet

I middelalderen havde vandvejene stor betydning, når de handlende fragtede varer til de forskellige markedspladser.I dag er købmændenes pramme afløst af fine velholdte træbåde, der fragter turister rundt.

Og det skal bestemt prøves.Man kan stige på fem forskellige steder; hvor fremgår af bykortet. En tur på ca. 40 minutter koster 6,90 euro/gratis med Brugge City Card.

Det er ikke i alle storbyer, jeg vil anbefale sightseeingture i hestedrosche - simpelt hen fordi hestene misrøgtes.

Men i Brugge har turistforeningen lavet en aftale med den lokale dyrevelfærdsorganisation, som betyder, at hestene skal have to drikkepauser i timen. Så sæt dig roligt op i en af de 30 hestedroscher, der bl.a. har holdeplads på den centrale plads Markt.

En rundtur tager ca. en halv time, koster 36 euro og gør holdt ved Beginergården, hvor hestene har 5 minutters drikkepause.Dog ikke tid nok til at gå ind i selve klosteret, her må du hen under din egen byvandring.