https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/f66d10bd6d8b413ca98699ce60295310.jpg
Rejser

Madrid

29. juli 2008
af Susser Feit
Tine Gøtzsche elsker den spanske bar-kultur og har ofte været i Madrid både på ferie og i forbindelse med sit job som journalist.

»Jeg er fuldkommen vild med Madrid, hvor jeg boede et semester i min studietid og læste international økonomi på universitet 'Autónoma'. Min ydmyge bolig, med studerende fra hele verden, lå i hjertet af byen, så vi festede virkelig igennem! Jeg er vild med den spanske bar-kultur, hvor man mødes ude i byen, spiser lidt tapas og nyder aftenen sammen. Jeg har været i Madrid mange gange siden, både på ferie og job. Og har oven i købet haft min dreng med til kronprinse-bryllup, da han var baby, og jeg var udsendt for TVA for at kommentere det hele dernedefra. Madrid for mig er varme, fest og glæde. En vidunderlig levende by, hvor der gror en fantastisk kulinarisk kultur frem, et gastronomisk mekka på baggrund af klassiske madtraditioner.

Bedste hotel

Det er min drøm engang at bo på det elegante Hotel Reina Victoria, Plaza de Santa Ana 14, hvor de store nationalhelte - tyrefægterne - bor, når de er i byen, og hvor pigerne står og hviner henrykt udenfor. Vil man bo billigt, kan jeg anbefale de små 'pensioner' - private lejligheder, hvor man udlejer et par værelser, måske med lidt morgenkaffe. Se efter det lille lyseblå skilt med et hvidt 'P' ved ringeklokken på hoveddøren.

Bedste restaurant

Hovedmåltidet er midt på dagen i Madrid, så til frokost finder jeg en af de utallige små restauranter midt i byen, hvor der er hvid papirdug på bordet, og dagens 3-retters menu står med kridt på tavlen. Dertil et glas 'tinto de verano' - rødvin blandet med Sprite, det hele for måske 10 euro. Cervecería Santa Ana på pladsen af samme navn er mit yndlingssted: En fuldkommen anarkistisk bar med et stort åbent rum, masser af mad på den enorme disk, tørrede skinker i loftet og et folkeliv uden lige. Alle står op, alle taler! La Venencia, C. Echegaray 7, er en pragtfuld sherrybar i et lillebitte smalt lokale, hvor der serveres alle slags sherry fra store tønder. Regnskabet føres med kridt på disken, og atmosfæren er skøn. Museo Chicote, Gran Via 12, er en fornem cocktailbar. Når du træder ind, er det som at skrue tiden 40-50 år tilbage: Her er mænd i korte hvide kitler - det må være som at gå i byen med eliten i Francotiden! Man drømmer ikke om komme i jeans, det er helt op på stiletterne!

Bedste shopping

Allersjovest er det kæmpestore søndagsloppemarked El Rastro ved metroen La Latina. Et helt kvarter med massevis af sager: En hel gade med tæpper, en anden med kanariefugle, én med sweatere og én med antikviteter. Alting kan man få herude på markedet, der har rødder tilbage til middelalderen. Den eksklusive, lidt 'fruede' shopping er koncentreret i Serrano- og Salamanca-kvartererne. Den mere hippe shopping er fordelt rundt omkring i byen, og man må snuse sig frem. Pepita is Dead, Dr. Fourquet 10, er sofistikeret, ubrugt vintagetøj. Butikken har fugletapeter og er pakket med tøj til både kvinder, mænd og børn samt masser af tilbehør, der bugner fra gamle kufferter.

Tine Gøtzsche

Tine Gøtzsche er journalist og erhvervssproglig korrespondent.
Har siden 1996 arbejdet i Danmarks Radio med hovedvægt på udlandsstof og debatudsendelser og er nu studievært på 'DR2 Udland' med kollegaen Martin Breum.
Privat bor Tine med sin 4-årige søn i et 'kartoffelrækkehus' i Valby.

Mit smørhul

Parken El Retiro. Gå forbi søen og fortsæt ned til det gigantiske drivhus Palacio de Cristal, der ligner et fortryllet glasslot. Det er bedårende smukt, især når løvet bliver gyldent omkring det. Se også 'Den Faldne Engel' i parken - en søjle med en statue af en smuk engel på toppen.

Hvis mere tid

Se Goyas 'Pintura Negra', hans mørke billeder! Hans kendte lette og yndige malerier malede han til hoffet som indtjening, men udlevede sin dystre side i dunkle, næsten sorte billeder af heksesabbatter og andet mystisk. De kan ses på Prado Museet, Paseo del Prado.

Mit bedste tip

Prøv tapas-specialiteten 'boquerones en vinagre', marinerede sardiner og ansjoser, samt lokale oste og serranoskinke. Og 'patatas bravas', kartoffelstykker i en lækker spicy sauce.

Læs også