https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/b0ba78121e454fea98a92f21e3e5c144.jpg
Rejser

Mad og vin i Harzen

5. marts 2009
af Gitte Merrild og Iben Danielsen/Foto: Gitte Merrild og Iben Danielsen
Hvad enten man er til god vin eller god mad, så går man ikke forgæves i Harzen

Harzen for gourmander
Køkkenet i Harzen er traditionelt rustikt med fremragende kogekunst, kød fra lokale højlandskvæg og lam, pateer, gedekid og -oste, økologiske grønsager og vildt fra regionen. Som i Norden har tyske køkkenchefer genopfundet traditionskøkkenet. Sauerkraut er in igen, selvfølgelig i en slow-udgave, som hver kok selv har bearbejdet. Lammesteg anno 2009 ovnbages med grovbrød, sennep og urter en masse og serveres med kaffesauce og blancherede bønner. Gå på gourmetoplevelse f.eks. i Restaurant Theophano, der åbnede i Quedlinburg i sommer i pragtfulde lokaler i et bypalads, som stammer fra 1700-tallet. Sellerisuppen skummer let og serveres med grillet spyd af hummer og muslinger. Restauranten tilhører Romantik Hotel Theohano, som er puslet sammen af fem handelshuse fra baroktiden og har helt unikke værelser og stemning. Hotellet drives med kærlig entusiasme af Gabrielle Vester og hendes to unge døtre.


Harzens eneste vingård, Harzer Weingut Kirmann, har siden 1989 avlet
Riesling, Spätburgunder, Dornfelder og Cabernet Mitos på fire hektar. Salg direkte fra gården og i butikker i Quedlinburg.

Hvidvin og stjerner
Vil man spise 1-stjernet Michelin må man til nabobyerne. Hotel Gotisches Haus har fungeret som hotel siden 1843, og er stemningsfuldt placeret på markedspladsen i Wernigerode med tre restauranter. En af dem er gourmetrestauranten Bohlenstube med 1 Michelin-stjerne og 100 vine, som bestyres af sommelier Peter Sonntag, den første sommelier i hele Sachsen-Anhalt. Hans mission er at sprede viden om de yngre generationer af tyske vinbønders position. »Nu som før er vi et hvidvinsland. Hvor sønnerne tidligere overtog vingården og gjorde som deres fædre, har de unge i dag set sig om i verden og tilført nye metoder til de familiebårne traditioner. Blandt andet lagrer de vin på barriques, små egetræsfade, hvor vinen oxideres langsomt og modnes, en klassisk fransk metode. Derfor ser vi nu en mangfoldighed af fremragende Riesling,« siger han og tilføjer, at rødvinene af samme årsager vinder gehør. 2003 var en fantastisk år for tysk rødvin, og druen Cabernet Mitos er utrolig populær. De fleste af stedets vine er 'åbne' og kan købes pr. glas til glæde for såvel kendere som nybegyndere udi vine.

Vinsmagning på forellen
I Ilsenburg er man på herregården fra 1600-tallet Landhaus zu den rothen Forellen stolt af at være det eneste 5-stjernede hotel i det nordlige Harzen med en vinkælder med 500 forskellige vine, hvoraf hovedparten er tyske og østrigske. Uanset hvilken ret der kreeres i gourmetrestauranten Forellenstube (med 1 Michelin-stjerne), kan restaurantchef Marcus Jäger anbefale en passende vin til maden, som nydes med udsigt til forelsøen foran hotellet. Hotellet indbyder også til vinsmagning i sin historiske kælder, men det kræver forhåndsbestilling.

Se også:
Middelalderen lever i Harzen

Læs også