https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/63c9f5a3be264d45a6a0d503fbb5b50a.jpg
Jean Nouvel havde skitseret en koncertbygning placeret ude i søen, men projektet ?sank?, og så valgte han i stedet at lade søen spejle sig vej ind i huset.
Rejser

Luzern – kultur for øret og øjet

4. august 2008
af Torben Grøndahl / Foto: Kurt Rodahl Hoppe
Luzern er ikke stor, men den har stil. Den ligger smukt og soler sig ved søens blanke flade og under bjergenes skarpe konturer. Ambitiøst kulturliv og magtfuld middelalder-historie kan på et øjeblik kombineres med bjergvandring og betagende udsigter.

Luzern er en gammel kulturby med meget store visioner. For få år siden byggede man Europas måske mest perfekte koncerthus skabt af den franske arkitekt Jean Nouvel og akustikeksperten Russell Johnson fra New York. Et kunstens forum hvor nogle af verdens bedste dirigenter, solister og ensembler mødes, og hvor store øjeblikke skabes. Året rundt spilles og synges her på højt niveau, og det kulminerer hvert år i august og september med Lucerne Music Festival, der er byens kulturelle flagskib. Kunstnerne elsker stedet, og publikum strømmer til.

Kultur for øjet

Billedkunsten har det rigtig godt i Luzern. Sammlung Rosengart i Pilatus-strasse er helt fantastisk. Dette kunstmuseum viser værker af Monet, Paul Klee, Matisse, Miro, Chagall, Picasso og mange andre. Den fine bygning og hele samlingen er en donation fra kunstelskeren Angela Rosengart til byen Luzern, og i det historisk interessante 'Am-Rhyn-haus' nær Rådhuset kan man se endnu mere Picasso. Tegninger, originalgrafik og keramiske arbejder fra kunstnerens sene periode. Igen en gave fra Rosengart-familien.


Vue indefra baren i Luzerns smukke koncerthus, der
med sit dristige tag går i ét med søen og bjergene.

Et andet museum om en helt anden tid er Bourbaki Panorama med Edouard Castres' enorme 'rund-maleri', der næsten 3-dimensionalt viser scener fra den fransk/prøjsiske krig 1870-71. Castres' spændende 'installation' rummer en anklage mod alle krige og viser Røde Kors i aktion for første gang. Luzerns Kultur og Kongres Center rummer skiftende kunstudstillinger og faciliteter til store, internationale kongresser.

Læs mere om SHOPPING I LUZERN
RUNDT I LUZERN
BJERGTUR OMKRING LUZERN
GODE LINKS OG ADRESSER

Gode kulturlinks

Læs også