lucca
Rejser

Lucca: Det skal du opleve og her skal du spise og bo

17. august 2018
af Laura Kjestrup Nielsen
Foto: Laura Kjestrup Nielsen & Morten Herlev
Spring let hen over Pisas og Firenzes turistvrimmel og gå i stedet på opdagelse i en anden toscansk perle, Lucca. Her gemmer sig alt det, du drømmer om, bag de intakte bymure: Hyggelige pladser, smukke palæer og kirker, lækre spisesteder og spændende butikker.
OM LUCCA Med omkring 88.000 indbyggere er det måske lidt af en overdrivelse at kalde Lucca for en storby. Ikke desto mindre er her masser af gader, restauranter og forretninger at gå på opdagelse i, så man kan sagtens få en forlænget ”storbyweekend” til at gå i den charmerende toscanske kulturby. Du bliver ikke ligefrem den eneste turist i Lucca, men i forhold til toscanske turistmagneter som Firenze, Siena og Pisa er Lucca et mere uspoleret alternativ med mindre gøgl og mere lokal stemning. Luccas historie går helt tilbage til etruskerne, der kom før romerne. Oldtidens forum lå, hvor den livlige Piazza San Michele med en af byens flotte kirker ligger i dag, men den romerske fortid er mest tydelig på den ovale Piazza dell’Anfiteatro. Her kan man stadig se murrester fra romertiden titte frem mellem husene, der i middelalderen blev bygget op ad amfiteatret. I dag er pladsen ret turistet, men drøncharmerende, så man kan lige så godt overgive sig til stemningen og slå sig ned på en af fortovscaféerne. Hele herligheden er indrammet af den fire kilometer lange bymur, der er en af landets mest velbevarede. Så her er ingen fare ved at fare vild, for før eller siden rammer man muren – sikkert belæsset med et par poser!
https://imgix.femina.dk/lucca-byport.jpg
Byporten
OPLEV Tæt på amfiteaterpladsen dukker et spøjst gammelt tårn med træer på toppen op i gadebilledet. Torre Guinigi er et af de få tilbageværende middelaldertårne i bymidten. I 1300-tallet var det almindeligt, at rige familier byggede et højt tårn til deres hus – og hvorfor så det? Først og fremmest for at vise sig, for dengang kunne man jo ikke flashe en Ferrari. Til gengæld kunne man bygge et tårn som et markant statussymbol! Der er 230 trin til toppen af det gamle tårn, som rager 44 meter op i luften. Belønningen for anstrengelserne er en vidunderlig udsigt over Luccas gamle bydel og til bjergene i horisonten. Og tro nu ikke, at det her med urban gardening og taghaver er et nyt fænomen. I sin tid fungerede toppen af tårnet nemlig som køkkenhave. I dag er det dog et par flotte gamle egetræer, der pryder toppen af det specielle tårn.
https://imgix.femina.dk/lucca-taarn.jpg
Torre Guinigi, Via Sant’Andrea. Luccas hovedpulsåre er Via Fillungo, der byder på masser af lækre butikker. Italienerne har sans for lædervarer, så kig efter sko, tasker og bælter. Her er også forretninger med spøjst design og antikviteter og endelig en håndfuld klassiske italienske caféer og et par delikatteseforretninger med oste, pølser, olivenolie og andet i den dur på hylderne. Husk også at gå på opdagelse i sidegaderne! Turen rundt på Luccas fire kilometer lange bymur er næsten et must, for det er her, man får det gode overblik over byen. Der er anlagt en promenadevej på toppen af den velbevarede bymur, der er forsynet med 11 bastioner og seks byporte på sin vej rundt om den gamle bydel. Lucca er en rigtig cykelby, og både almindelige cykler og ”cykelbiler” til hele familien kan lejes flere steder i byen. Har du løbeskoene med i kufferten, er promenaden på toppen af bymuren også det helt rigtige sted at træne, mens du nyder udsigten over byens tage og forbrænder lidt af den uundgåelige pasta. Man kan selvfølgelig også bare vælge at slentre rundt på det fine grønne anlæg. Der skulle efter sigende være 99 kirker inden for Luccas bymure. Det er lidt af en opgave at tælle efter, men på en tur rundt i byen er det i hvert fald værd at kigge nærmere på et par af byens største og flottest udsmykkede kirker. Domkirken San Martino har en smuk facade med søjler og buegange. Indeni gemmer kirken på byens vigtigste religiøse skat – et krucifiks i cedertræ, der hvert år i september fejres ved en stor procession rundt i byen. På den livlige Piazza San Michele rager facaden på kirken af samme navn besynderligt op og virker alt for stor til resten af kirkebygningen. Der var ikke så mange penge tilbage til resten af kirken, for krudtet blev tilsyneladende brugt på facaden, der er rigt udsmykket med blandt andet 50 søjler, der alle er forskelligt dekorerede med avancerede mønstre og dyremotiver.

SPIS OG DRIK Der er rigtig mange muligheder for at smage på det toscanske køkken i Lucca, og udvalget af spisesteder spænder fra det folkelige til det fancy. Det kan godt være, visse kostrådgivere har fortalt os, at pasta er usundt, men den gælder altså ikke i Italien. Her er pasta en uundgåelig del af livet, selv om du selvfølgelig også finder fisk, kød og grønt på menukortene. På den yndige ovale Piazza dell’Anfiteatro kan man sagtens spise en udmærket pastaret, selv om spisestederne virker lidt turistede. Men det er også værd at gå på opdagelse efter byens lidt mere gemte spisesteder som Cantine Bernardini i en kælder i Via del Suffragio, eller Trattoria Da Leo i Via Tegrimi. Begge er ydmyge steder med stor sans for det regionale køkken.
https://imgix.femina.dk/lucca-piazza-dell-anfiteatro-.jpg
Piazza dell’Anfiteatro Er du til de to dekadente klassikere østers og champagne, skal du i stedet sigte efter vinbaren og bistroen Bollicine d’Autore i Via Calderia. Skik følge eller land fly – så nup en drink inden middagen ligesom de lokale. For eksempel på Piazza San Michele, hvor livlige caféer og barer som Turandot og Lebowski lokker. LÆS OGSÅ: Barcelona: De bedste tips (væk fra turistmylderet) HER SKAL DU BO Hotel Alla Corte degli Angeli i en hyggelig gade i den gamle bydel byder på romantisk indrettede værelser med vægmalerier. For nogle er det måske en smule kitschet at gå i seng midt i et stort toscansk naturmaleri, men faciliteter og betjening er ellers i top. Hver fredag arrangerer stedet også kokkeskole, hvor man er med til at hente de friske lokale råvarer på cykel. AllaCortedegliAngeli.it/en
https://imgix.femina.dk/lucca-hotel-alla-corte-delgi-angeli.jpg
Hotel Alla Corte degli Angeli Det familiedrevne Hotel Rex på pladsen foran banegården og lige uden for bymuren er et ganske udmærket valg, hvis man hellere vil bruge penge på god mad og shopping frem for hotelregninger. For 100 euro pr. nat får man et dobbeltværelse med morgenmad, og efter få hundrede meters gang står man midt i den gamle bydel. en.HotelRexLucca.com PRAKTISK Den nemmeste vej til Lucca går med direkte rutefly fra København eller Billund til Pisa. Fra Pisa er der blot en halv times togtur til Lucca, og der er forbindelse flere gange i timen. Togstationen i Lucca ligger desuden lige uden for bymuren, så medmindre man vil opleve andre mindre byer eller naturattraktioner på samme tur, vil en bil mest være til besvær. Det toscanske klima er mildt og solrigt, men Lucca har faktisk ry for at være regnfuld set med italienske briller. De fleste danskere vil nok til gengæld erfare, at Lucca også rent vejrmæssigt er et godt alternativ til det danske forår eller efterår.

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Hvilkem europærisk storby skal du rejse til?

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også