Rejser
29. december 2009

London

Oscar Umahro Cadogan er kok med en baggrund i biokemi. Hans yndlingsby er London, hvor han ofte har besøgt sin far. Her får du hans tips til metropolen fuld af buzz.
Af: af SUSSER FEIT / ILL. HELENE SCHIERBECK
https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/4a8cda53a00c429883b5194641ebd9b7.jpg

London er en fantastisk madby. Og så har jeg en ganske speciel tilknytning til den, fordi min far boede der i mange år, inden han flyttede til Danmark og traf min mor. Når jeg er i London for at arbejde, går jeg på opdagelse og udforsker nye kvarterer, restauranter og butikker. Jeg er glad for Soho, men mit favoritområde er den langtfra fashionable, men autentiske og sprællevende caribiske bydel Brixton i Sydvestlondon, hvor min far boede. Jeg kan snuse rundt i timevis i deres fede gadebutikker med vidunderlige råvarer, du ikke finder andre steder. F.eks. skøn frugt og krydderier fra Jamaica og farvestrålende afrikansk tøj, der sælges af en skøn favnende mama, der får én til at føle sig hjemme, også selv om man slet ikke har aner i den retning.

Bedste hoteller
Mit stamsted, Church Street Hotel, 29-30 Camberwell Church Street i Brixton, er designet i Santaria-stilen. Det har et religiøst-kulturelt udtryk og en farvestrålende Cuba-California-stil, som jeg er vild med, for jeg er en rigtig Havana-fan. Udefra ligner det, jeg ved ikke hvad, men når du kommer ind, er der flot og lækkert med en afslappet attitude. Og så er der altid en lille buffet med godt brød, frugt, lækker ost og økologisk fåremælksyoghurt til de småsultne. Man forsyner sig og skriver op, hvad man har soldet for.
Når jeg skal forkæle mig selv på en anden måde, er det The Cadogan Hotel, 75 Sloane St., hvor jeg glædede mig til at checke ind første gang, fordi jeg hedder det samme som hotellet. Jeg forventede en begejstret velkomst, men ingen fortrak en mine, så det var en fuser. Det er et lækkert lille luksussted med en eksklusiv stemning, og du får nøglen til deres smukke private park. Et fredeligt åndehul i byen.

Bedste restauranter
Af Londons mange skønne spisesteder er der to, jeg er svært forelsket i. The Archipelago, 110 Whitfield St. i Soho er som sultanens hule. Romantisk med eksotiske slør, lamper, pynt overalt og varme farver. De serverer verdensmad i ordets ægte forstand. Nyslagtet berberiand fra Nordafrika, zebra i portvinssauce, australsk kængurusteak eller Nil-krokodille. Og alt er økologisk og farmet. Sidste gang smagte jeg tørret skorpion, dybstegt, heftigt krydret og dyppet i god chokolade. Skallen spises med, men giftbrodden er fjernet.
Det var delikat, men væk på tre sekunder, så jeg bestilte også himmelsk chokoladekage med krydderier fra det gamle Persien, serveret med friske blåbær fra Piemonte.
Min anden favorit er den moderne, flashy Michelin-restaurant Hakkasan, 8 Hanway Place i Soho. Stramme linjer, glas og sort marmor. Meget cool. Vildt flot.
Maden er kinesisk, cantonesisk i topklasse, og deres dybstegte soft shell crab med hvidløg og finthakkede forårsløg er enestående. Eller prøv deres citronmarinerede kylling, anrettet som Pekingand, i små pandekager med klassisk sydkinesisk hoisinsauce.

Bedste musiksteder
Musik er min anden store passion, og jeg tjekker altid, hvem der spiller på O2 Arena, hvor jeg engang har hørt en Prince-koncert! De har også en natklub med super late night sessions.The Jazz Café, 5 Parkway, Camden, er det fedeste koncertsted med store navne inden for jamaican music, reggae, R&B, hiphop og klassisk soul. Her kommer klassikere som Gregory Isaacs og Leon Ware.

Hvis du har mere tid
Wholefoods-butikkerne er i særklasse her i London. Jeg skal altid lige snuse, hvad der er af nyheder og købe deres gode olier, tørrede blåbær, abrikoser og oliven. Og soltørrede tomater i eddike med rosmarin, som jeg er vild med.

Hent tips fra de andre kendtes favoritby:

Uffe Ellemann-Jensen Susanne Bier Jens Gaarbo
Tallinn Vancouver Jerusalem

Læs mere om:

Læs også