https://imgix.femina.dk/media/8128cc2aea6a4d7f8e788466f4ab66ea.jpg
Rejser

Liverpool

7. januar 2013
af Sus Falch
Vil du dykke ned i The Beatles ophav, er der ingen vej udenom Liverpool, der også byder på masser af kultur, arkitektur og shopping.

Liverpool i det nordvestlige England er en by med fokus på kultur i mange genrer. Man er ikke bleg for at forandre gamle havneområder til vibrerende kulturcentre, og man gør det så godt, at der høstes priser på det.
Den gamle havneby ved floden Mersey, har taget teten, så man ikke sakker bag ud af dansen, når udviklingen vender.

FERIETIPS

El
Adapter nødvendig, da kontakterne er til stik med tre flade ben.

Hotline
Du kan kontakte byens turistinformation på hhv. +44 151 233 2008.

Kulturby-webside
Visitbritain er spækket med oplysninger om byen i kulturbyåret.

Handicappede...
...har fine muligheder i Liverpool. Bl.a. har Albert Dock handicapparkering, og flere museer har guidede ture for blinde og døve, samt information i lyd og tegnsprog på deres websider.

Museumsoversigt
Find byens store museer på www.liverpoolmuseums.org, hvor der også er links videre og informationer om tilgængelighed.

Rabatkort
Liverpool Pass giver gratis adgang til flere af byens store seværdigheder og transport, samt rabatter her og der. Det kan købes i Visit Britains webshop. 195,76 kr. pr. dag for voksne og 117,46 kr. for børn.

Valuta
Engelske pund, der svarer til cirka 9,50 kr.

SEVÆRDIGHEDER

Længe før fodboldspillere og musikere erobrede verden har stolte skibe gjort byen kendt i mange verdensdele. Allerede i 1839 grundlagde Samuel Cunard det rederi, der først fragtede post og pakker mellem Storbritannien og USA, og senere blev kendt for sine store krydstogtskibe. Allersenest er RMS Queen Mary 2 sat ind i den nu verdensomspændende rederivirksomhed og kendt for sine krydstogter over Atlanten.

Albert Dock

Som navnet antyder, ligger Albert Dock ved havnefronten. Smart Muses 1 og 4A stopper ved Albert Dock, men man kan også gøre turen til fods fra centrum på ti minutter gennem Paradise Street Busstation, der er skiltet hele vejen. Det er generelt nemt at komme omkring i byen både til fods, med bus eller med taxi.
Albert Dock har sin egen web-side, med kort over museer m.m. i området. Blandt andet kulturinstitutioner som filialen af kunstmuseet Tate i London, Tate Liverpool, The Beatles Story museet og International Slavery Museum.
Albert Dock er i det hele taget ikke til at komme uden om, hvis man vil have store museums- og kulturbyoplevelser i Liverpool. Og havnefronten som helhed er optaget på UNESCO's liste over verdensarv.

Merseyside Maritime Museum

Er man interesseret i byens skibsfartshistorie, så er et besøg på Merseyside Maritime Museum i Albert Dock, anbefalelsesværdigt. Her er beretninger om såvel erhvervstrafik, flådens betydning under Anden Verdenskrig, tragiske forlis, emigration og slavehandel. Og man kan gå om bord i den tremastede skonnert De Wadden og lodsskibet Edmund Gardner, der ligger i tørdok uden for museet.

The Beatles Story museet

Er et interaktivt prisvindende museum, grundlagt i 1990 og verdens eneste permanente Beatles-museum. Mange virkemidler er taget i brug for at fortælle historien fra gruppens tilblivelse til dens opbrud og de fire medlemmers liv og karriere efterfølgende. Museet er i 2008 blevet udvidet med en ny særafdeling om medlemmernes solokarrierer og en ny interaktiv afdeling, hvor man kan trykke sig frem til oplevelser.

Philharmonic Hall

Mere musik - også i den klassiske genre - kan opleves i Philharmonic Hall, hvor bl.a. Royal Liverpool filharmonikerne har hjemme.

The Yellow Duckmarine

Det myldrer med gode guidede ture i Liverpool. Prøv f.eks. The Yellow Duckmarine, som er et landgangsfartøj fra Anden Verdenskrig, der nu er trukket i solskinsgult og tager dig med på en historisk tur gennem vådt og tørt. Det sjove fartøj kan nemlig både køre og sejle, så du uden omstigning kommer forbi historiske bygninger i bymidten og på vandet langs kajerne.

St. George's Hall

Vil du gerne stifte nærmere bekendtskab med arkitektoniske højdepunkter, så besøg St.
George's Hall, der er Europas største nyklassicistiske bygning. En rundtur går gennem retslokaler, fængselsceller og meget mere. Der er gratis adgang og også mulighed for at drikke en kop kaffe eller te i den fredede bygnings café, eller Tea Room, som det jo hedder på de kanter. I verdens største anglikanske kirke på St. James' Mount, kan man opleve gotisk stil færdigbygget i 1978. Og det har sine årsager. Grundstenen blev lagt allerede i 1904, men to verdenskrige og ændrede tegninger trak færdiggørelse i langdrag til slutningen af 1970'erne.

Kirker

Den anglikanske kirke udspringer af den engelske og blev grundlagt af Henrik d. 8., da han blev uvenner med paven, der ikke ville give ham skilsmisse. Det skulle paven imidlertid ikke bestemme, og den anglikanske kirke, som tillod skilsmisser, blev skabt. Husk, at tage turen til toppen af tårnet, hvorfra der er den mest storslåede udsigt over kulturbyen.
En anden bemærkelsesværdig milepæl er kirken med det lange navn Metropolitan Cathedral of Christ the King. Den er moderne og bygget midt i 1960'erne som en cirkelrund bygning under en stiliseret tornekrone.
En anden lidt pudsig arkitektonisk oplevelse er den kinesiske port på Nelson Street, som med sin højde på 15 meter er den største uden for Kina. Den blev skibet til byen fra Shanghai i småstykker og bruges i forbindelse med fejringen af det kinesiske nytår, der finder sted i dette område hvert år.

Pubs

Langs Mersey-floden findes der hele 60 pub'er som serverer rigtig ale i 1. klasses kvalitet. Find vej til såvel guidede ture som de gode pub'er i Liverpool og omegn på www.merseycamra.org.uk

Shopping

Liverpool har både små smarte designerbutikker og kendte stormagasiner under tag i indkøbscentre. Blandt sidstnævnte kan anbefales Cavern Walks i det livlige Cavern kvarter, hvor det jo var, Beatles spillede utallige gange på Cavern Club, det ret nye Met Quarter ditto med dyre designerbutikker, St. John's Shopping Centre og Clayton Square Shopping Centre, samt det netop åbnede Liverpool ONE, opkaldt efter et postnummer.
St. Johns har butikker i alle prislag, mens Clayton holder sig fra butikker i de øvre.
Liverpool ONE fylder 28 fuldvoksne fodboldbaner og rummer 160 butikker, cafeer og restauranter med udsigt over Chavasse parken, to hoteller, biograf og 600 lejligheder.
Det virkelig gode stormagasin John Lewis har fået sin største afdeling i det nordvestlige England i komplekset, stormagasinet Debenhams er også inden for murene, som du kan kigge indenfor på www.liverpool-one.com
Liverpool Church Street er gaden at gå ad, hvis du vil shoppe i Topshop, Zara og H&M blandt mange andre internationale kædebutikker i den overkommelige prisklasse. Tæt på ligger Bold Street, som hvor bl.a. Karen Millen, Body Shop har til huse.

Kultur Rejser Europa har masser af tilbud på rejser til England- find din næste ferie her!

AKTIVITETER

Spøgelser

Shiverpool Ghost Tours er et andet fænomen i tur-kategorien. Her tager udklædte guider dig med på en fem kvarters dramatiseret tur rundt i byens mest skræmmende afkroge.

Beatles Magical Mysteri Tour

En stor oplevelse er også i allerhøjeste grad Beatles Magical Mysteri Tour'en, hvis informationsniveau om de fantastiske fire kan overraske selv lokalkendte.
Busturen begynder i Albert Dock og går til den sydlige forstad South Liverpool, hvor Beatles-vartegnene ligger som noder på en linje. I gåafstand ligger John, Paul, George og Ringos barndomshjem, Penny Lane med Englands måske mest fotograferede gadenavn, Strawberry Fields og stedet, hvor John Lennon og Paul McCartney mødtes for første gang.
Strawberry Fields var navnet på et børnehjem tæt på, hvor Lennon boede, og hvor han hver sommer elskede sommerfesten, der blev afholdt på grunden.
For at få mest muligt ud af turen, så placer dig i siden modsat chaufføren, da nogle af milepælene ses bedst derfra.
Overvej at slutte turen med en drink i The Cavern, hvor Beatles spillede hundredvis af koncerter, før de blev kendte.

I galleriet, der ligger på hjørnet af Matthew Street og North John Street, kan der bookes Beatles-oplevelser og købes Beatles-souvenirs i høj kvalitet erhverves.
Vil du hentes til en Beatles-tur lige ved hotelindgangen, så bestil en guidet taxi-tur hos The Beatles Fab Four Taxi Tour, der har webside med samme navn. Det gode ved den tur er, at det er nemt at stille uddybende spørgsmål til den kombinerede chauffør og guide, også om andre ting end lige Beatles.

KVINDETIPS

Souvenirs
Findes i museernes butikker og Albert Dock-området, englænderne er gode til den slags.

Ud om aftenen
Tag med på en Liverpool City Scene tour fredag eller lørdag aften 19-21, rundt i byen mellem de gode steder, du så kan vende tilbage til senere. Bestil på kulturby-kontoret i Whitechapel.

Sikkerhed
Tag de almindelige forholdsregler om at passe på penge og taske.

Husk at pakke
Godt fodtøj, tøj til en aften i byen, overtøj, da temperaturerne ofte er lavere end herhjemme.

Køb en guidebog
Guidebøger og kort over byen kan købes på www.visitliverpool.com under Visitor Information.

Fodbold

Fodboldinteresserede kan nok have interesse i at overvære en hjemmekamp med et af byens to hold, Liverpool på Anfield Road og Everton i Goodison Park. Førstnævnte med Daniel Agger og sidstnævnte med Thomas Gravesen i spillerstaben. En anden mulighed er at besøge museet på Anfield Road, hvor Jan Mølby hænger i anegalleriet, eller snuppe en stadionrundtur hos Everton.

Kunst

Er du interesseret i kunst, er Walker Art Gallery så absolut et must. Det betragtes som det fineste kunstmuseum i Storbritannien uden for London. Pudsigt nok, havde Liverpool akkurat som København en samtidig brygger og kunstmæcen, Sir Andrew Barclay Walker, som grundlagde et museum i sit eget navn i 1873.
Herhjemme stiftede J.C. Jacobsen i 1878 Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg som en afdeling under Carlsbergfondet og i 1902 overdrog sønnen Carl Jacobsen sit bryggeri, Ny Carlsberg, til det nyoprettede Ny Carlsbergfond. På Walker Art Gallery spænder samlingen over tidlige italienske og flamske værker til Rubert, Rembrandt, franske impressionister og verdenskendte engelske kunstnere som Turner, Gainsborough, Hockney og Henry Moore.
Hvis du ikke har tid, lyst eller lejlighed til at se museet fra kælder til kvist, kan du finde en oversigt på www.liverpoolmuseums.org og disponere dit besøg hjemmefra.

OVERNATNING

Hard Days Night Hotel

Et nyåbnet hotel, der er indrettet med Beatles-temaer og ægte Beatles-genstande. På de tjekkede designværelser, skuer Beatles-portrætter ned fra væggene og vælger man suite, ja så er det naturligvis med Lennon-portræt og hvidt flygel.

Her kan du finde gode og billige hoteller i Liverpool.

Få rabat på dit næste køb hos Primo tours, med en rabatkode. -Find din her klik her

LINKS

www.sas.dk
www.visitliverpool.com
www.albertdock.com
www.theyellowduckmarine.co.uk
www.shiverpool.co.uk
www.beatlesstory.com
www.mathewstreetfestival.com
www.harddaysnighthotel.com</A>
www.evertonfc.com
www.liverpoolfc.tv
www.travelart.dk
www.liverpoolphil.com
www.yourticketforliverpool.com
www.cavernclub.org
www.merseycamra.org.uk
www.liverpool-one.com

Læs også