https://imgix.femina.dk/media/115161176dfa4a11a5b2e9ae33b3247e.jpg
Rejser

Krydstogt på skinner

5. marts 2009
af Sus Falch
Selv om man ikke kan tage ét og samme tog på en lang oplevelsesrejse gennem Europa, kan man godt komme på den store togrejse rundt på kontinentet eller på en skøn ferie med særtog, som når man rejser på krydstogt med skib.

Toget er ikke blot en af de mest miljøvenlige transportformer, det kan også være fyldt med luksusforplejning, bløde senge og køre dig på ferie rundt i Europa til og fra din hoveddør.
Ferien kan være planlagt til mindste detalje, som en kør-selv-ferie i bil, hvor hotellerne venter på din ankomst, og toget holder klar, når du mæt af oplevelser vil køre videre til næste by, land eller egn.
Og undervejs kan du slappe helt af og nyde livet med at holde ægtefællen eller kæresten i hånden, mens skiftende landskaber og byer glider forbi. Du kan læse lidt, blunde eller snuppe et spil med din rejsefælle.

ATTRAKTIONERToget er en attraktion

Nogle tog er helt specielle og i klassisk gammeldags stil og moderne komfort.
Det gælder f.eks. Orientekspressen, der kører bl.a. klassikerturen fra London via Paris til Istanbul.
El Transcantábrico, er et smalsporet førsteklasses tog i Spanien, der runder bl.a. Bilbao på sin rute fra pilgrimsbyen Santiago de Compostella til León.
The Royal Scotsman, kører gennem Skotlands storslåede landskaber og British Pullman, der kører dig på skønne ferier i England.
De to sidste er i øvrigt søstertog til Orientekspressen, som efter at være blevet solgt på auktion i Monaco i 1977 og nedlagt i sin traditionelle form, nu hedder Venice Simplon Orient-Express.

Ferietips

Tag cyklen med
I Tyskland er det nemt og billigt at tage cykel/anhænger med i nær- og fjerntog. Det koster hhv. 23 og 60 kr. for en enkeltbillet. Er de pakket sammen og emballeret, går de som gratis håndbagage.

Dragerservice
På store trafikerede banegårde i Tyskland, bl.a. Berlin Zoo, Hamburg, München Hbf, er der dragere som kan hjælpe med bagagen. De kan forudbestilles eller prajes på stedet.

Handicappede
På udvalgte trafikerede banegårde i Tyskland og Danmark kan der bestilles hjælp til togskifte samt ind- og udstigning for kørestolsbrugere på tlf. +49 1805 512 512 eller hos Deutsche Bahn i Danmark, tlf. 33 36 06 60 og DSB tlf. 70 13 14 18.

I øst og vest
Bortset fra Tjekkiet, som er ved at have opgraderet deres tog, har togene i de fleste tidligere østeuropæiske lande lavere standard end i Vesteuropa. I Tyskland har man stadig og i stor udstrækning mange af de muligheder og faciliteter, som vi kendte til herhjemme tidligere, bl.a. restaurantvogne, nem og billig cykeltransport plus hjælp til togskifte for handicappede og gangbesværede.

Pladsbilletter
Skal tillægges togbilletten og de priser, der findes i DSBs feriekataloger med pakkerejser, der omfatter togrejse og ophold. I Danmark og Tyskland er prisen 23 kr. pr. person, øvrige lande varierer, men de er billige.

Planlæg selv
Deutsche Bahn har en virkelig god turplanlægger for togrejser, som kan ses på den næsten danske del af DBs danske hjemmeside. www.bahn.de

Spar med interrail
Når du får skræddersyet en togrejse rundt i Europa hos DSB, kan det mest fordelagtige være at køre på Interrail, som ikke kun er for unge.

Stor luksus

Drømmer du om en togrejse med lounge, privat kupe i sovevognen og at klæde om til gourmetmiddagen, der serveres i spisevognen, skal du kigge nærmere på specialtogene med Orientekspres-dyder.
Det er til gengæld ikke billigt, men du kan dog økonomisere med feriebudgettet på visse strækninger.
Venice Simplon Orient-Expressen har mange ruter, og på de fleste stopper den i storbyer, hvor gæsterne forlader toget og bor på hotel.
På nogle ruter som f.eks. Venedig-Krakow-Wien-London og Venedig-Krakow-Wien-Paris er hotelovernatningerne ikke inkluderet i prisen, og du kan altså frit vælge det logi og prisniveau, der passer dig bedst.
Venice Simplon Orient-Expressen har også en rejse fra Paris til Istanbul, som går gennem Rumænien og gør holdt i både hovedstaden Bukarest og den hyggelige by Sinai. Et spændende alternativ til de velkendte metropoler.
Og så kører Venice Simplon Orient-Expressens søstertog også i England og Skotland, hvor du kan nyde togrejsen som en dagsudflugt med stop i en bestemt by eller i forbindelse med en særlig begivenhed. Weekendture er en anden mulighed, det er bare at kigge i firmaets køreplaner.
Rejserne kan bestilles direkte hos de enkelte tog-selskaber, eller du kan bede en dansk rejsearrangør klare det for dig, hvis du er mest tryg ved det.

SEVÆRDIGHEDERStorslåede togbaner

Men ikke kun togene kan være noget særligt, det kan oplevelserne undervejs og udsigten så sandelig også, og her er Schweiz i front.
Jernbanenettet i Schweiz rækker over 5.000 km, og en femtedel af strækningen snor sig rundt i bjergene. Hvor bjergbaner og tog kommer til kort, støder 600 postbusser og 650 svævebaner til, og på søerne kan man sejle for at få turen til at hænge sammen.
Nogle tog kører på korte strækninger - måske fra en by ved bjergets fod og til dets top, mens andre kører længere og måske med et tema.
Hvad med at forsøde ferien med en tur på chokoladetoget fra Montreus via Gruyères til Broc og tilbage? Eller at skylle lidt af ferien ned på vintoget i landets vinregioner, hvis du da ikke må prøve en af landets største attraktioner på skinner - Glacier Expressen. I løbet af 7 1/2 time kører den fra Davos til Zermatt gennem 91 tunneler og over næsten 300 broer!
Husk at rejse på 1. klasse med Glacier Expressen, for at få panoramavinduer og glas i loftet!
Gennem Tyskland er turen langs Rhinen billedskøn, og du kan gøre ophold og se nærmere på de maleriske byer.

Det blå tog

Hos Star Tour fungerer Blue Train som en charterferie med tog i stedet for bus. Du mødes af en guide på Københavns Hovedbanegård, men kan inden da være stået på i Kolding eller Odense, hvis du oplyser det, og så fløjter nattoget afgang til München.
Veludhvilet skifter du tog og kører i dagtimerne fra München til Verona gennem smukke landskaber, og et lille døgn efter afrejsen kan du køre den sidste bid til dit logi i bus eller lejet bil. Sidstnævnte kan endda bestilles samtidig med rejsen og være en klassisk Alfa Romeo Duetto Aerodinamica fra 1981!
Hvis du rejser i tidsrummet fra 19. juni til og med 29. august kan du sågar bestille billetter til klassiske operaforestillinger i Verona samtidig med rejsen.
Jo der er mange måder at komme rundt med tog, og som det allernyeste har Star tours søsterselskab TEMA lanceret rejseformen TEMA Train, med to kulturelle rundrejser og rejseleder på skinner ned gennem Europa.

Kvindetips

El
230 volt, men i mange lande kræver danske stik en adapter.

Send bagagen forud
Bliv fri for din bagage, hvis du tager en afstikker med en bjergbane i Schweiz. Send bagagen i forvejen med toget til dit næste stop, hvor du kan hente den igen. Se mere på www.sbb.ch/baggage

Prisniveau i Schweiz
Svarer til det danske, så Schweiz er altså ikke så hårrejsende dyrt, som det ofte får skyld for.

Naturisme-ferie med tog
Kroatien kaldes af mange for Europas naturistland nummer et med ca. 30 officielle naturistområder og strande - plus de uofficielle. Se mere på www.cronatur.com. Pladserne skiltes normalt med FKK, feriecenter for naturister.

Værd at læse
Læs om Orientekspressens historie og dens berømte passagerer fra 1883 til 1977 i bogen »Orientekspressen« af Anthony Burton fra forlaget Billesø & Baltzer, www.billesoe.dk, hvis du kan finde den på biblioteket eller antikvarisk.

Husk at pakke
Det normale til de vejrforhold du møder, husk der kan være køligt i bjergene. Ørepropper kan være gode, hvis du vælger liggevogn.

LINKS

www.dsb.dk
www.tui.dk
www.escape.no
www.orient-express.com
www.trainholidayeurope.com
www.billesoe.dk
www.cronatur.com
www.sbb.ch/baggage
www.transcantabrico.feve.es
www.temarejser.dk

Læs også