Rejser
11. marts 2009

Kreta – Grækenlands sydligste ø

Kreta, Grækenlands største og sydligste ø, er både kendt for arkæologiske udgravninger, spektakulær hiking og lækre sandstrande. Det er også her, oliventræet dominerer, og mange af verdens bedste olivenolier bliver til.
Af: af Andrew Marshall, Foto: Karin Riikonen
https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/f255e22812b54382b91f41382ce89089.jpg

Helt tilbage fra civilisationens vugge har oliven og olivenolie været en del af dagligdagen på Kreta.. Arkæologer har i minoiske grave fundet keramikkrukker med spor af olivensten, hvilket beviser, at de blev dyrket her for 3.500 år siden. Lige siden dengang har kretenserne dyrket deres elskede træ, og øen er stadig et af Grækenlands vigtigste dyrkningsområde.

Gammel olivenoliefabrik på Agios Georgios Klosteret fra 1860 med 12 imponerende buegange.

Ægte middelhavsstemning i Vamos

Vamos ligger 26 km sydøst for Chania og kun et stenkast fra de neonoplyste feriesteder. For bare 10 år siden var denne forfaldne landsby en svindende befolkning af fårehyrder og bønder. I dag bliver Vamos besøgt af kulturelt bevidste turister, der vil opleve ægte middelhavsstemning. Vamos var engang hovedstad i provinsen, og nogle af de gamle bygninger som retsbygningen, banken og posthuset er blevet smagfuldt renoveret og indrettet til hoteller.

Olivenolien i blodet

Oliven bliver flittigt dyrket på Kreta

I den nærliggende by Karydi Apokoronas, ligger klosteret Agios Georgios fra det 16. århundrede. Klosterets olivenfabrik fra 1860 består af 12 imponerende buegange. Den er virkelig spændende, og nogle af de store runde møllesten, der blev brugt til at kvase oliven, er stadig intakte. Indtil de første årtier i 1900- tallet brugte man muldyr til at trække, så olivenerne blev mast under vægten af møllestenene. I dag gøres det på en nemmere måde. Folk afleverer deres oliven på den nærmeste oliefabrik, hvor maskiner ved centrifugalkraft omdanner dem til olie. På det smukke Agia Triada Kloster fra det 17. århundrede, der ligger på Akrotiri-halvøen, har munke produceret olivenolie siden 1632. Gæster er velkomne, og de slanke flasker med Agia Triada-olie er alle tiders gaveidé.

Kreta

Mange anser Kreta for at være et af de bedste feriesteder i Grækenland, fordi øen byder på en lang række unikke oplevelser. Udsøgte strande, imponerende arkæologiske udgravninger, lækkert lokalt køkken og charmerende traditionelle landsbyer, alt samlet på et sted. Det giver et afslappende og fredeligt feriested.

Afstresset livsstil I udkanten af Chania ligger det kretensiske center for promovering af olivenolie. Her findes et spændende museum, der bl.a. viser pressemaskinernes udvikling gennem tiderne, oliven og olivenolie i græsk mytologi og dens ernæringsmæssige betydning.
- Den kretensiske kost er baseret på ekstra jomfruolivenolie, som er bedst for vores sundhed, siger direktør dr. Vaugelis Bourbos. Det er en kendsgerning, at kretenserne lever længere end de fleste andre folk i verden på grund af de store mængder olivenolie, de indtager, og deres afstressede livsstil.

Rejsetidspunkt & transport

? I juli og august er der meget varmt på Kreta med temperaturer op til 40° i skyggen, og strandene er overfyldte (pas på solen og brug masser af solcreme med høj faktor og drik rigeligt vand). Forholdene er ideelle indtil slutningen af oktober. I november er den endeløse blå sommerhimmel væk. November til februar er de vådeste måneder, og der falder sne på Kretas højeste bjergtinder.

? Flyv først til Athen og tag bus eller taxa til Piræus, hvorfra der regelmæssigt går færger til Chania. Man kan også flyve direkte til Chania fra Athen. En del rejseselskaber har charterrejser til Kreta på programmet.

LÆS MERE OM KRETA

Explore Crete

Travel

Læs mere om:

Læs også