https://imgix.femina.dk/media/a4d46f4eae6d4e6c84b812d649c54cdd.jpg
Rejser

Kør-selv-ferie i Holland

31. august 2009
af Sus Falch
Holland er oplagt som kør-selv-feriemål, for der er mange oplevelsesmuligheder indenfor korte afstande, og så er der kun ca. 5 timers kørsel fra den dansk-tyske grænse

Du kan nå meget på en uge, for Holland er med sine 41.526 km2 rent faktisk en anelse mindre end Danmark.

Og trods sin størrelse er landets natur meget afvekslende og byerne meget forskellige.

De store hollandske byers særpræg

Et Hollandsk udtryk siger, at i Rotterdam tjener man pengene, i Haag (der er regeringsby) taler man om dem, og i Amsterdam bruger man dem. Og det beskriver egentlig meget godt de store metropoler.

De bedste kvindetips

 • Diamant-tur
  Guidet tur hos diamantgiganten Gassan Diamonds i Amsterdam, www.gassandiamonds.com og butik at shoppe i.

 • Havepragt
  Når tulipanparkerne ikke er i blomst, kan du besøge landets 17 botaniske haver i stedet.

 • Få rabat
  De store byer har fordelskort, som kan give gratis transport og rabatter på alt fra restauranter til indkøb. Spørg på turistkontoret eller find dem via www.holland.com.

 • Find afstandene
  www.viamichelin.com, kan du finde afstande mellem de steder, du vil besøge og planlægge ferien.

 • Parkeringstips
  I småbyerne er parkering ikke noget problem, men i de store betaler det sig at finde P+P parkeringsområder ved f.eks. banegårde eller ved knudepunkter for offentlig transport i byernes udkanter og tage det offentlige videre.

 • Hent brochurer
  Hent dem på www.holland.com eller bestil til postlevering.

 • Hastighederne
  50 km i byer, 100-120 på motorvej med mindre andet er skiltet, og 80 km på landeveje. Med undtagelse af en enkelt tunnel, er der ikke vejgebyrer el. miljøzoner.

 • Glem det grønne kort
  Beviset på, at bilen er kaskoforsikret, er ikke påkrævet i Holland.

 • Valuta
  Euro, 1 euro er 7,45 kr.

 • Overnatning
  Alle former for overnatningsmuligheder kan du finde på www.holland.com, de enkelte regioner og byers websider samt hos danske ferieboligformidlere.

Rotterdam er en stor havneby med de rå sider og den moderne charme, sådan en kan få, hvis man tøjler det rigtigt. Haag er både regeringens, domstolenes og kongefamiliens by, men også byen med en række museumsperler. Mauritshuis-museet er ret lille, men til gengæld spækket med guldalderkunst og flere af Rembrandts kendeste værker.

Amsterdam er derimod byen, hvor det hyggelige, det alternative og det eksperimenterende går hånd i hånd på mange fronter. Shoppingen har mange sider i kanalbyen, hvor du kan bo på kanalbåde og nyde livet på dækket.

Overvej også Maastricht, som mange ender med at blive forelskede i, p.g.a. dens gæstfrie karakter, overskueligheden, den gode mad og den glimrende shopping.

Småbyer i Holland med gode museer

Rundt omkring i landet ligger ydermere et væld af charmerende småbyer, som byder på overraskende gode oplevelser, bl.a. nogle af landets bedste egnsmuseer.

Stjernekig og bedste egnsmuseum i Holland

En kort biltur fra Leeuwarden ligger byen Franeker med en smukt restaureret bymidte og verdens ældste fungerende planetarium i Eise Eisingas spisestue.

En af de smukkeste byer

Kombiner evt. med et besøg i den nærliggende by Harlingen, der med sine 500 bevaringsværdige husgavle er en af Frieslands smukkeste.

I samme egn har byen Enkhuizen et af Hollands bedste frilandsmuseer, som i åbningstiden bebos af folk i gamle dragter beskæftiget med fortidens gøremål.

En overset landsdel i Holland

Mod øst op til Tyskland venter der fine oplevelser i områder, som er lidt oversete

Men her finder du Hollands store nationalpark Veluwe, som byder på både flyvesand, hede og skov.

I selv parken ligger et af landets bedste kunstmuseer, Kröller-Müller Museum og lige udenfor en lille håndfuld smukke hansestæder - Harderwijk, Kampen og Zwolle.

Bag byen Zutphen kan du nyde et landskab velforsynet med slotte hvoraf et blev benyttet af den populære hollandske kongefamilie til midten af 1970'erne.

Sydlandsk stemning

Vil du overraskes af bakker, god mad og en næsten sydlandsk livsindstilling, skal du køre til det sydlige Holland, syd for floderne Waal og Maas.

Ja helt mod syd i den sydligste provins Limburg, hvor også den dejlige by Maastricht ligger, er bakkerne så høje, at hollænderne syntes det var berettiget at kalde området Hollands Svejts.

Men selvom der er smukt, når de fysiske højder ikke mere end 321 meter i vejret.

Ligesom flere andre steder i landet byder området på hyggelige småbyer, hvoraf Heusden og Thorn tager prisen i denne landsdel.

Strandferie og ø-hop

Akkurat som på den jyske vestkyst har det nordligt liggende Friesland et vadehavsområde med strande, strandhoteller og de fem vestfrisiske øer Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland og Texel, der har gjort egnen til et at Hollands populæreste ferieområder.

Overblik over de fem øer får du her

Besøg det ældste land

Friesland byder også på provinsen Drenthe, som i modsætning til meget af det øvrige Holland består af gammelt land, hvis oprindelse kan føres tilbage til istiden. Her er skov, markeder, moser og hede og bl.a. den meget smukke lille by Blokzijl med pladser, gavlhuse, smalle gader og en gammel havnefront, der vidner om byens oprindelige hovedbeskæftigelse.

Hyggelig shopping

Men se dig rundt i landsdelen i øvrigt, hvor sporten med at stangspringe over kanaler har hjemme, og hvis hovedby Leeuwarden, også er et bekendtskab værd med bl.a. god shopping i gamle butikker.

Endnu mere Friesland

Vi kan anbefale 11-byers kortet "Visit Fryslân - Eleven Cities Route", der har introduktion til byerne og et meget detaljeret kort over Friesland.

Læs også