https://imgix.femina.dk/media/91f41d14e4e049a4b9eb52d5f3641772.jpg
Rejser

Kloster Helfta, Tyskland

14. marts 2011
af Hanne Høiberg
Foto: Hanne Høiberg, E. Gruber/Klösterreich m.fl.
Der er en særlig ro ved at bo på et hotel eller en pension, tilknyttet et kloster – uanset ens religiøse overbevisning. Et par dages ophold kan både være et tiltrængt åndehul og en kulturel oplevelse.

Jeg er ikke specielt religiøs, men det forhindrer ikke den følelse af fred, der fylder det spartanske kirkerum, i også at snige sig ind på mig.

Spirituelle hoteller

Spirituelle hotellerKloster Helfta, TysklandSt. Florian, ØstrigThe Augustine, TjekkietAssisi, Italien

Nonnernes sang stiger og falder, og deres sprøde stemmer når helt op under buerne her i den romanske klosterkirke i en lille by i hjertet af Tyskland.

Klokken er 7.30, jeg er til morgengudstjeneste - eller Terz - på Kloster Helfta.

Af ren og skær nysgerrighed, og fordi det også er del af det at bo på klostret Hotel an der Klosterpforte i Lutherstadt Eisleben i det sydlige Sachsen-Anhalt.

Når Eisleben har fået fornavnet Lutherstadt er det faktisk, fordi det var her, Martin Luther blev født den 10. november 1483.

Ikke at den store tyske reformator har spor med klosteret at gøre. Det blev grundlagt allerede i 1200-tallet som cistercienserkloster og endte som et af de mest betydningsfulde klostre i Tyskland med op mod 200 nonner.

Men i 1542 blev klostret nedlagt, og først efter den tyske genforening i 1994 besluttede biskoppen i Magdeburg, at klosterruinerne skulle vækkes til live.

Fragmenter af de romanske bygninger - mere var der ikke tilbage - blev brugt i genopbygningen, og i 1999 stod alle klostrets bygninger plus hotellet klar til brug.

Jeg har ganske vist kun tilbragt kort tid på hotellet, men det giver fred i sjælen at sætte sig på en bænk i klosterhaven, nyde duften af urterne i krydderurte-labyrinten eller gå tur mellem træerne i plantagen med gamle frugtsorter.

Dog skal det med, at hotellet også er populært stoppested for mange af de busselskaber, der er i Eisleben for at se mindesmærkerne for Luther.

Og kommer man sammen med et par busfulde turister, er det nok så som så med roen.

Det trestjernede hotel og værelserne er enkelt indrettet, maden gut bürgerlich, altså god tysk bondekost, og fordi vi er i Tyskland, bliver der også brygget øl i hotellets bar.

Hotel an der Klosterpforte, Lindenstrasse 34, 06295 Lutherstadt Eisleben.
www.klosterpforte.com

Læs også