Rejser
15. september 2008

Jerusalem

I Jerusalem mødes det orientalske verdenssyn med jødedommen og den vestlige kristne kultur.
Af: af Susser Feit / <br>Ill.: Helene Schierbeck
https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/3e6f1adef5184776b5bbc6dd94ca5992.jpg

Det er nogle år siden, jeg sidst har været i Jerusalem, men indtrykkene fra denne enestående by står skarpt i min erindring. For når man først har været der én gang, bliver man fascineret. Jerusalem har helt sin egen magi, fordi den er central i vores kulturhistorie og i vores fortællinger. Her mødes det orientalske verdenssyn med jødedommen og den vestlige kristne kultur. Og skønt jeg aldrig har anset mig selv for udpræget troende, greb jeg mig i at fortælle en jødisk kollega på vej hjem i flyet fra en opgave dernede, at »jeg er kristen.« Det er, som om man hele tiden støder på sig selv i den by. Ikke alene møder du alt det, du har hørt og læst om, som Grædemuren og Gravkirken hvor Jesus ligger begravet. Du støder også på dine egne forestillinger og fordomme og må ustandselig korrigere dem. Nogle oplever Jerusalem som en tung by, spækket med religion og fundamentalister, men jeg har været der vistnok fire gange og altid følt mig godt tilpas.

Bedste hotel

Jeg er den klassiske type, så jeg holder mest af det fornemme gamle hotel The King David, 23 King David Street, centralt beliggende med udsigt over bymurene. Det er et eksklusivt og monumentalt hotel, der rummer masser af Israels historie, ligesom det er rammen om nutidige politiske forhandlinger. Så her får du virkelig noget for pengene, hvad historieskrivning angår. De mere intellektuelle vælger det spændende American Colony Hotel, Nablus Road. Det er her, man finder alle udenrigskorrespondenterne og gæsteprofessorerne, der debatterer om aftenen i The Cellar Bar.

Bedste shopping

The Malls of Jerusalem er et flot stormagasin med synagoge i stueetagen. Jeg foretrækker basaren, kaldet sukh'en, i den gamle by i det arabiske kvarter. Det hele ligger inde mellem husene i tillukkede smalle gyder og stræder, hvor det er spændende at gå rundt mellem tæppehandlere og boder med fødevarer, krydderier, fade, keramik og alskens andet. Her købte jeg engang en olielampe, og sælgeren klatrede op på en stige efter lampen, der stod oppe under loftet. »Vil du have den med eller uden helligt støv,« råbte han ned til mig.

Bedste restauranter

I det gamle Jerusalem skal man være forberedt på at lede efter restauranterne. Der er det en oplevelse i sig selv at slentre i det arabiske kvarter, og her spiste jeg engang et sted, som jeg ved første øjekast troede var en gedestald. Denne type spisesteder er ikke prangende og fine, men serverer enkel, veltillavet mad af friske råvarer. Prøv det storartede lammekød med ristede grønsager. I Vestbyen finder man et rigt caféliv. Prøv en kop arabisk kaffe: Det er små kopper med virkelig hed stærk kaffe, ofte sødet. Hotel Kong David, 23 King David Street: Restaurant i gårdhaven med et internationalt, lækkert køkken. Luksuriøs variant af arabisk mad: Restaurant The Arabesque på American Colony Hotel på Nablus Road.

Mit bedste tip

Tag ud til det østlige Jerusalem, der slutter ved Tempelbjerget. Øst for det ligger det navnkundige Oliebjerg, 'Mount of Olives', hvor det er betagende at vandre op en aften ved solnedgang. Dels er det gribende at befinde sig på bjerget, hvorfra Messias siges at skulle komme tilbage engang, og dels ligger byen allersmukkest foran dig, så uendelig gammel og med alle sine fortællinger, badet i et sart rosa skær.

Jens Gaardbo

Jens Gaardbo er journalist og tidligere vært og nyhedschef på TV2. Han driver i dag 'KasterGaardbo A/S' sammen med kollegaen Søren Kaster og en halv snes medarbejdere. Virksomheden tilbyder strategiarbejde, ledelseskommunikation, kriserådgivning, PR m.m. Privat bor Jens Gaardbo i Klampenborg med hustruen Pernille og Gustav på ni. Foråret bragte familien til Prag og Lombardiet, mens næste større rejseplan er Asien til vinter.

Mit smørhul

Jeg er fascineret af det gamle ortodokse jødiske kvarter Mea Shearim med langskæggede mænd i sort tøj og slangekrøller. Husk at fra solnedgang fredag til lørdag nat er det forbudt at ryge, fotografere, køre bil og tale i sin mobil!

Læs mere om:

Læs også