https://imgix.femina.dk/media/e0e7cb4724a94139a5622e89ddd461f8.jpg
Rejser

Istanbul – kontrasternes by

27. februar 2011
af Lars Nørgaard
Foto: Heidi Maxmiling (og Lars Nørgaard)
Istanbul er meget mere end moskeer og museer. Det er først og fremmest en moderne og evigt pulserende metropol. Søg, og du skal finde. Hvad som helst – Istanbul har det hele. Riv tre overnatninger ud af kalenderen, og tag på eventyr i en af verdens mest kontrastfyldte byer

Det er ufatteligt, at man på en basar med over 4000 butikker og et uoverskueligt antal mennesker kan skelne duften af vandpibe fra duften af timian. Men det kan man. Ligesom man kan høre den gurglende lyd af selvsamme vandpibe på trods af, at man befinder sig midt i en by, som befolkningsmæssigt må siges at være tæt på, hvad der svarer til cirka to en halv gange Danmarks befolkning.

Planlægning, planlægning, planlægning
Med byens størrelse in mente - arealmæssigt lidt mindre end Sjælland, 13 millioner indbyggere - giver det sig selv, at du ikke kan nå at se det hele på en forlænget weekend. Ikke desto mindre er det netop en forlænget weekend, der skal til, første gang du besøger byen. Har du fire hele dage til rådighed, kan du snildt nå at komme i sync med byens puls og samtidig få set de ting, man bør se, og få shoppet de rigtige steder.

Istanbul

På Den Store Basar finder du samtlige krydderier i denne verden. Og det er lige før, du selv kan bestemme prisen

Dag 1
Start på Taksim Square i Beyogludistriktet - det mest kendte område i det moderne Istanbul. Den store åbne plads er ud over at være et trafi kalt knudepunkt også stedet, hvor tyrkerne mødes til parader, demonstrationer og fejring af nytåret. Herfra udgår den cirka to en halv kilometer lange Istiklal Caddesi - en gågade, som bugner af alle tænkelige forretninger.

Dag 2
De ni Prinseøer er et maritimt must-see, så søg mod færgehavnen, og stævn ud på endnu et eventyr. Al motoriseret færdsel er forbudt på øerne, og man transporterer sig udelukkende med hestevogn, på cykel eller til fods. Det kan anbefales at sigte efter den største af øerne, Büyükada, som samtidig går for at være den smukkeste. For omtrent 50 tyrkiske lire får du en usædvanlig smuk og hyggelig tur i hestevogn øen rundt.
Snyd ikke dig selv for at mærke historiens vingesus i den gamle bydel Sultanahmet, hvor arkitektoniske og kulturhistoriske milepæle fra oldtiden folder sig ud som perler på en bønnekæde, alt sammen i gåafstand.
I samme bydel finder du den omtalte Store Basar, som består af omtrent 60 overdækkede gader og altså mere end 4000 butikker.

Dag 3
Det er en helt speciel oplevelse at skære de to kontinenter midt over i et lille skib på Bosporus. Fra søsiden tager Istanbul sig ikke mindre interessant ud. Mod slutningen af krydstogtet lægges der til kaj ved Ortaköy på Europa-siden. Kvarteret udgør et samlingssted for malere, arkitekter, smykkedesignere og andre lyse hoveder, som får stedet til at emme af liv og kreativitet. Medens Den Store Basar måske mest byder på charmerende tingeltangel, kan du i Ortaköy købe håndlavede smykker af høj kvalitet til en rimelig penge. En overkommelig gåtur derfra til Nisantasi- området fører dig ind i hjertet af det mest eksklusive Istanbul; her præges gadebilledet af Porsche og Ferrari, mode og modeller, Dolce & Gabbana.

Dag 4
Kan man forestille sig at forlade Istanbul uden at have været i tyrkisk bad, hamam? Nej, vel. Der findes et hav af hamam'er i byen, og kvaliteten er meget svingende. Galatasaray Hamam kan stærkt anbefales.

Relevante links

https://imgix.femina.dk/legacy/media/8e5c9c8fe6b04cc8920cd1aaeaee1d36.jpg

Tag på rejse til Malta

https://imgix.femina.dk/legacy/media/a9440adc53224eb88ecca468369329b0.jpg

I gang med at planlægge
sommerferien? Hvad med
et mobile home?

Flade sko

Læs også